Възможно ли е да научим английски със слушане музика

pretty-woman-dances-carefree-enjoys-every-tune-song-listens-music-headphones-closed-eyes-min (1)

Нека започнем с уточнението, че няма магически формули, когато става дума за научаването на нов език. Изискват се мотивация, търпение и усърдна работа. Но има много средства, които помагат да направите процеса по-бърз, ефективен и забавен! Слушането на музика на английски е точно това – лесен и забавен начин, който ще подобри нивото на езика ви, при това докато се забавлявате. Но най-важният въпрос е – как да го направите правилно? Ето няколко прости стъпки:

Изберете подходяща музика

На първо място това означава музиката да е съобразена с вашия вкус. Няма значение кой е стилът, който предпочитате, важното е да ви харесва и да искате да слушате още и още. След това изберете песни, които са ви любими. Може да започнете с една или с няколко, които сте готови да слушате през целия ден. 

Запознайте се с текста

Днес в интернет може да намерите текста на почти всяка песен. Възползвайте се от това и отделете малко време за проучване. Когато изберете песните, ги чуйте няколко пъти докато следите текста. Това ще ви улесни, особено, ако нивото ви е не е много високо. Не се старайте да наизустите текста докато го четете. Това със сигурност ще стане от самосебе си докато слушате. 

Преведете текста

И тук няма предвид да използвате Гугъл или друг преводач. Направете го сами с помощта на речник, ако се налага. Може да направите превода преди да заредите песните в плеъра си или след това. Преценете как ще е по-полезно за вас. Ако сте от хората, които обичат да знаят за какво става дума в песента, за да я почувстват по-добре – го направете преди това. Емоциите на съпреживяването на историята със сигурност помагат при възприемането и ще ви помогнат да научите думите по-бързо.
Ако емоцията на самата музика ви е достатъчна, отложете превода за по-късно. Колкото и странно да ви се струва, напълно е възможно след множество слушания да разберете смисъла на текста без да знаете значението на всяка дума в него. Когато след това решите да преведете текста, ще се изненадате, че за значението на повечето думи вече сте се досетили сами. 

Слушайте, пейте и танцувайте

Да, това е всичко – просто се забавлявайте с вашата любима музика като и дадете достатъчно време, за да ви “научи” на английски. Ако не  не сте сигурни, че това наистина ще се случи, ето и няколко прости обяснения за това как “работи магията” наречена музика:

  • винаги сме по-концентрирани и мотивирани, когато правим нещо любимо и това ни носи наслада. Забавлението е неразделна част от процеса на учене още от самото ни раждане. Децата учат всичко за света и отношенията между хората под формата на игра. Тоест, може да се каже, че сме програмирани да разбираме света по-добре, когато го “играем”;
  • мозъкът ни помни по-добре в ритъм. Точно този ефект използват някои композитори, ако искат да сътворят летен хит, например. Съчетанието на ритъма на думите с ритъма на музиката създава магия, на която нашите сетива не могат да устоят. Но това е изкушение, на което може да се отдадете без притеснения, защото единствено може да спечелите;
  • ученето с песен всъщност ви дава шанс да учите цели фрази и изрази. Така новите думи имат шанс направо да станат част от активната лексика, която използвате. Повтаряйки фразите докато пеете, всъщност ги запечатвате в мозъка си по един от най-сигурните начини. Същата техника може да използвате и с друга важна информация, която искате да започнете – просто я пригодете към проста мелодия и я изпейте на себе си няколко пъти;
  • преводът ви учи да усещате езика. Затова е важно да го направите сами. Да, вероятно ще се сблъскате с конструкции на фразите, времена или друга граматика, която ви е непозната. Но контекста на песента ще ви помогне да я разберете, макар и да не знаете правилото. Това със сигурност ще ви улесни по-късно в използването на въпросните конструкции; 
  • и не на последно място – пеенето ще подобри акцента ви. Да, защото несъзнателно, докато пеем се стремим да наподобяваме гласа и акцента на певеца. 

Като цяло слушането на музика има наистина магически ефект върху усъвършенстването на английския. Но не винаги е лесно да разбере текста на песента, защото малко или много, той е вид поезия. Не позволявайте това да ви обезкуражава, но ако все пак в началото музиката повече ви затруднява, отколкото да ви помага изберете друг подход. Може да слушате подкастове или аудио книги, които са съобразени с нивото ви. 

Това което е сигурно обаче, че всички тези съвети могат да работят добре, само ако междувременно работите активно върху вашия английски. За да сте винаги в добра форма и на ниво, може да разчитате на курсовете на Езикова школа “Омега”.