Самостоятелно учене срещу курсове по английски: анализ на предимствата и недостатъците

samostoqtelno-uchene-sreshtu-kursove-po-angliiski-analiz-na-predimstvata-i-nedostatucite-img

Ползите от владеенето на поне един чужд език са много, а в днешно време то е и силно наложително. Говорейки друг език, комуникацията ви при пътуване в друга страна ще бъде безпроблемна. Бихте могли по-лесно да си намерите по-престижна и добре платена работа, включително и в чужбина, а самият процес на изучаване стимулира мозъка, подобрява самочувствието и носи удовлетворение от всеки постигнат напредък.

Някои хора се опитват да учат сами чужд език, а други разчитат на езикови курсове. Ако все още не сте решили дали да изберете единия, или другия подход, трябва да сте наясно с предимствата и недостатъците им.

Ученето на английски в образователна среда срещу самообучение

Съвременното училище осигурява структурирано образование, включващо и задължителното изучаване на английски език. Това е възможност, която учениците могат да използват като базова основа, която да надграждат чрез езиков курс още докато учат или след като завършат училище.

Едно от големите предимства на курсовете е, че след всеки един урок се осъществява качествен контрол. При взаимодействие с преподавател ще можете да разчитате на неговата помощ, а и много по-малка е вероятността да запомните грешно нещо.

При варианта самостоятелно учене изглежда примамлива идеята сами да избирате скоростта, с която напредвате. Ако обаче сте от хората, склонни да отлагат, или ви липсва достатъчна мотивация и дисциплина, процесът ще бъде бавен. В езиковата школа има поставени конкретни срокове, зададени от темпото на групата и ще ви бъде по-лесно да ги спазвате.

При общуване с други ученици в групата или с възрастни, решили да посещават курса, се дава възможност за развиване на една от основните видове речеви дейности – говорене. Няма как да упражните това сами у дома или да разчитате на съдействие от преподавател по отношение на произношението.

Как структурираните курсове могат да ускорят процеса на учене на английски език?

Учебните системи, по които се организират английски езикови курсове, са с ясно структурирано съдържание. Методологията допринася за по-бързо постигане на напредък по различните аспекти на езика като граматика и лексика, говорене и писане.

Ако езиковият курс е например за ниво А1, материалът включва основите на английската граматика. Обучаващите напредват лесно благодарение на уроците, подготвени по начин, който запознава с основния речник и езикови структури.

Темите за ниво А2 са така структурирани, че да могат да довършат поставената основа, включвайки фразови глаголи и др.

Структурираният материал по теми, както и ясно структурираните урочни единици, гарантират повишаване на речевата компетентност по всеки един език.

Предимства на самостоятелното учене

Има различни подходи, които могат да ви помогнат в изучаването на английски език. Днес се предлагат разнообразни ресурси за самообразование като видеа, самоучители, приложения и бихте могли да организирате свое независимо обучение, като го адаптирате към свободното си време.

Самостоятелното учене предполага, че сами ще поставяте целите си и ще ръководите процеса на учене. Постепенно ще опознавате силните и слабите си страни, докато добавяте нови умения. Обучението е още по-лесно и достъпно с внедряването на технологиите.

Сред плюсовете на самостоятелното учене са такива като:

  • Гъвкавост и свобода
    Самостоятелният подход за изучаване на английски език ви дава възможност да го правите навсякъде. Например докато пътувате или тренирате във фитнес залата, може да слушате видео урок, а ако сте ученик или студент – и в паузите между занятията.
  • Удовлетворение от постигнатите цели
    Когато си поставите конкретни цели, свързани със самостоятелното изучаване на език, експериментирайки, ще разберете кой е най-лесният начин за вас. Ще може да проследявате напредъка си и при постигане на успех, да се чувствате по-мотивирани да продължите.
  • Развитие на други умения
    Принципите на самостоятелното учене са полезни и за придобиване на други умения и качества като самодисциплина, търпение, целеустременост и др.

Влияние на социалното взаимодействие и обратната връзка в обучението по английски език

Съвременното обучение по чужд език е насочено към активно усвояване на ситуациите в разнородна и динамична социална среда. Когато езикът се учи в група, коментирането на своите или чуждите действия, необходимостта да се спори, да се изказва съгласие, да се споделя мнение и т.н. представлява база за развитие на езиковите умения.

Създадените стратегии за общуване са необходими за създаване и поддържане на оптимален социокултурен диалог, който няма как да се постигне при самостоятелното учене.

От голямо значение е обратната връзка на преподавателя, която може да осъществите както при физическо присъствие на езиков курс, така и при онлайн такъв.

Достъпът до индивидуалното внимание на преподавателя по време на присъственото обучение в езиковата школа е най-успешният подход. Обратната връзка позволява да получите допълнителни разяснения и помощ, както и да добиете представа за представянето си до момента.

При онлайн обучението отново съществува възможност за обратна връзка чрез обмен на електронни файлове за възлагане на различни задачи от преподавателя, получаване на резултатите и съответните препоръки.

Когато учите английски език в езикова школа в присъствена форма или онлайн, винаги може да разчитате на методически съвет, гарантиращ пълноценно участие в обучението.

Съчетаване на самостоятелно учене и курсове

Преценявайки дали да учите самостоятелно чужд език, или да посещавате езиков курс, сигурно ще изпитате затруднение да вземете решение поради предимствата на единия и другия начин. Но ако отчетете техни характеристики, може би ще предпочетете и избора на хибриден модел.

Интензивното учене ще изисква редовни занимания и много повторения и трябва да сте готови да отделяте поне по 1 час дневно за това. Може да гледате филми на английски, да учите например по 10 английски думи всеки ден, да превеждате текстове на любими песни с помощта на речник и др.

А защо да не съчетаете самостоятелното си учене с присъствен или онлайн курс? Езикова школа Omega, освен присъствено обучение, предлага и онлайн форма. Така от комфорта на дома си ще може да се възползвате и от предимствата на онлайн обучението. Подготвяйки се индивидуално, избирате в кои дни и часове да посетите уроците.

Школата предлага гъвкави програми за дистанционно обучение и в реално време с учител, които по чудесен начин да съчетаят свободното ви време за учене с целените от вас резултати за конкретен срок.

На Omegals.bg може лесно да потърсите допълнителна информация, за да изберете най-удачния начин за обучение, отговарящ в най-голяма степен на ежедневните ви ангажименти и желание за самоусъвършенстване.

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg