Обучение с native speaker – предимства и недостатъци

Обучение с native speaker - предимства и недостатъци - изображение

Все по-често напоследък получаваме въпроси дали предлагаме езиково обучение с native speaker. Дългогодишната ни практика сочи, че интерес към този вид уроци винаги е имало, но в последните години се превръща във все по-засилваща се тенденция. Затова днес ще се опитаме по-подробно да се спрем на предимствата и недостатъците, които този тип обучение имат. Целта ни не е да ви рекламираме native speaker преподавателите си или пък да ви отказваме да търсите такива. Мисията на Езикова школа “Омега” винаги е била на първо място да консултира своите бъдещи курсисти относно техните конкретни нужди, да ги информира за възможностите и заедно с тях да подбере онова обучение, което най-бързо, евтино и ефикасно ще ги доведе до поставената цел в чуждо езиковото обучение. 

Какво всъщност е native speake

Това, на първо място, е човек за когото даден език е роден. Тоест, болшинството от нас са native speaker по отношение на българския език. Родили сме се в семейства и държава, където това е официалният и най-употребяван език. Научили сме се да говорим на него в първите години от нашето детство, а в последствие сме го изучавали и в академична среда поне в средното си образование. Това ни дава предимството да владеем езика в различните му стилове – от официално-делови до ежедневно-разговорния и дари жаргонен.
Когато говорим за native speaker в чуждо езиково обучение обаче, това е и човек, който умее да преподава съответния роден за него език.

Защо да учим английски език с native speaker?

Не напразно този тип обучение става все по-популярно. То наистина има много предимства, ето някой от основните:

  1. Езикова среда – работата с native speaker е бърз и по-евтин начин да си осигурите английска езикова среда. Дори вашият преподавател да знае малко български, вероятността да се възползва от своите познания по вашия роден език е малка. Просто целта е той да ви осигури среда, в която да слушате, разбирате и говорите английски във възможно най-натурален вид. Това ще ви помогне да се адаптирате, ако например ви предстои да учите или работите в англоговоряща държава. 
  2. Езикова принуда – това реално е най-полезното последствие от всяка естествена езикова среда. Когато нямате възможност да изразите себе си на родния си език, това автоматично ви кара да впрегнете съзнателно и несъзнателно цялата си енергия, за да го направите на английски. Защото общуването е естествен за хората процес също като дишането. И ние винаги се стремим да изразим мислите, чувствата и желанията си, така че околните да ни разберат. По този начин, цялата теоретична информация, която имате за времена, конструкции и думи, ще се превърне във ваш актив. Общуването няма да ви даде възможност да прибегнете до българския, ако просто забравите някоя дума. За да ви разберат, ще се наложи да впрегнете целия си наличен арсенал от познания и да обясните на английски. С времето ще усетите, че всички първоначални усилия са си заслужавали. 
  3. Специфичен младежки, професионален или жаргонен език – в зависимост от това какви са личните предпочитания, интереси и образование на вашия чуждестранен преподавател, той съвсем естествено ще ви въведе в езика на различни английски общности. Ако например работите с native speaker, който има и познания или степен по икономика, той лесно може да ви подготви по бизнес английски или за предстоящо интервю за работа. Но извън това, всеки такъв преподавател ще ви даде точно и свежа информация за това, как говорят сънародниците му в ежедневието си. Без усилие и в потока на общуването вие ще чуете и научите полезни думи и изрази, които ще ви доближат до живия език. 
  4. Акценти – ако до този момент не сте общували с хора, за които английски е роден, може да не си давате сметка, че те също притежават специфичен акцент спрямо областта или страната от която идват. Работата ви с такъв учител ще ви помогне да чувате и разбирате по-добре, когато ви се наложи да общувате самостоятелно по работа или за удоволствие с хора, говорещи английски, дори и не като роден. Така вече ще имате солидна подготовка да улавяте дори различните интонации, което може да се окаже важно за смисъла в думите на вашия събеседник. 
  5. Разбиване на психологически бариери – всичко изброено по-горе, в крайна сметка води до един от най-важните резултати – да преминете през собствената си бариера на страха. Много от хората, които учат английски се страхуват да проговорят дълго след като са минали средното ниво на знания. Най-честите психологически пречки за това са опасенията, че ще изложим с недостатъчно познания, че няма да чуем и разберем добре събеседника или че просто ще говорим толкова зле, че той ще ни се смее. Работата с native speaker разбива тези наши стряскащи митове и всъщност ни дава увереност, че можем да се справим във всяка среда със собствени сили. 

Основните разлики с non-native speaker

Първата логична разлика е, че за единия английският е роден език, а за другия не е. Следователно non-native преподавателя е изучавал езика предимно в академична среда и вероятно изказът му е доста по-чист откъм акцент. Ако за учителят роден е също българският, както и за вас, той вероятно учленява някой специфични звуци в английски по начин доста сходен с вашия, заради спецификите на родния ни език. Възможно е той да няма пряк достъп до живия английски, но това не е задължително, все пак днес света е доста отворено място. 

По-вероятно е също non-native учителя да е с подходящото освен езиково, но и педагогическо образование и опит. Това със сигурност е предимство, особено, ако сте начинаещи и имате нужда от правилен подход и насърчение в първите ви крачки в непознатия език. Такъв преподавател ще ви е по-полезен и когато се подготвяте за кандидатстване за някой от сертификатите по английски или за прием в университет. В този случай методическите знания и умения на учителя са от съществено значение за вашия успех. 

Как преминава образователният процес

Тук вариациите са безкрайни и зависят предимно от вашите нужди и цели. Може да учите английски по класическата схема, като напредвате в нивата и работите по всички компоненти на езика – от граматиката, през лексика и слушане до разбиране и говорене. А може да запишете и само speaking курс, който да ви помогне в подобряване на комуникационните умения. Може да предпочетете тъкмо native speaker да ви подготви за интервю за работа или прием във висше учебно заведение в чужбина. Или да запишете курс при него, само за да поддържате нивото си в максимално естествена среда. Във всички случаи образователният процес ще  е съобразен с вашите нужди и възможно най-ефективен.

Има ли недостатъци този метод на обучение

Тук категорично не можем да изброим недостатъци в смисъл на негативи от този тип уроци. Но има случаи, в които работата с такъв преподавател не е препоръчителна, например ако никога не сте учили английски – директният старт на обучението с native speaker може да бъде доста шоково. Той просто не разполага с друг език, за да ви обясни граматиката и лексиката. Разбира се, не е задължително да попадате в групата на хората, които ще се уплашат или притеснят от това, но е добре да помислите, преди да предприемете такава крачка. 

Тук трябва да уточним, че горното не важи за деца. Те учат по различен от възрастните начин и работата с native преподавател всъщност е доста полезна за тях от ранна възраст!

Какъв тип обучение ще предпочетете и какъв преподавател зависи от вас. Езикова школа “Омега” може да ви предложи богат избор от възможности и преподаватели включително и native speaker. И ако не сте убедени, че работата с такъв е полезна – просто пробвайте!