Cambridge сертификат – какво трябва да знаем

Cambridge сертификат - какво трябва да знаем - изображение

Cambridge First Certificate или FCE е един от най-важните и полезни сертификати за владеене на английски език. Той е признат от множество институции и учебни заведения в цял свят и за разлика от други сертификати – няма давност. Тоест, ако веднъж положите успешно изпита за него – остава валиден цял живот. 

Какво означава Cambridge First Certificate

Най-общо казано той удостоверява владеене на езика на ниво В2 по Европейска езикова рамкa. Πpидoбивaнeтo мy гapaнтиpa влaдeeнe нa eзиĸa нa дocтaтъчнo дoбpo нивo, чe дa ce изпoлзвa зa yчeбни или paбoтни цeли. FСЕ удостоверява също, чe yмeeтe cpaвнитeлнo дoбpe дa изpaзявaтe ceбe cи нe caмo в eжeднeвни cитyaции, нo и дa ĸoмyниĸиpaтe пълнoцeннo в eзиĸoвaтa cpeдa, тоест:

 • да разбирате общото значение на различен вид текстове – с конкретна или абстрактна тема;
 • да провеждате както общи, ежедневни, така и разговори тясно свързани с областта на вашата професионална квалификация;
 • да можете да изразявате себе си с лекота и спонтанност в разговор с носители на английски език, без да се затруднявате от бързината и без да имате проблем с формите на учтивост;
 • да изразявате аргументирано мнение, писмено и устно, по различни теми и подробно по голям брой теми.

Кога да изберем този тип сертификат

Ако имате амбицията да учите или работи в англоговоряща държава, този сертификат ще ви е повече от полезен. Може да се възползвате от него и, ако искате да работите в международна компания. Обикновено в подобни корпорации, независимо къде са базирани, работният език е английски. Наличието на FCE ще ви спести необходимостта непрекъснато да подновявате сертификацията си, ако се искате да кандидатствате за нова позиция, например. 

Удачен ли е при кандидатстване в университет

FCE често представлява минималното езиково изискване, което университетите в англоговорящите страни поставят на своите кандидати. Първият сертификат също е идеална основа и подготовка за по-трудни изпити в Кеймбридж на по-високи нива, като CAE или CPE. 

Какво представлява сертифицирането по Cambridge

Cambridge First Certificate тества вашите познания в четири умения в английския – слушане, четене, писане и говорене. Затова и изпитът е структуриран в четири части. Общата му продължителност е около 3 часа, а за всяка част е определено време за полагане. 

 • FCE част 1 (75 минути): Първата част тества вашата граматика, речников запас и четене с разбиране. Оценява се способността ви да четете и разбирате текстове, взети от различни по жанр художествени произведения, вестници и списания. От вас се очаква да можете да покажете разбиране за същността, детайлите и структурата на текста и да изведете смисъл;

 • FCE част 2 (80 минути): Втората част тества умението ви за писане на не специализирани текстове като като писма, статии, доклади и рецензии. Трябва да напишете два текста, всеки от 120 до 180 думи. Първото задание е есе. За втория текст получавате избор от различни видове текст: статия, писмо, дискусия/рецензия и т.н.

 • FCE част 3 (40 минути): Третата част тества умението ви за слушане с разбиране. Ще слушате различни по вид текстове – интервюта, дискусии, лекции и разговори. Целта е да се оцени способността ви да разбирате значението и да извличате същността.

 • FCE част 4 (14 минути): Последната, четвърта част тества вашето умение да говорите на английски по различни теми в различен контекст. Този тест съдържа общо четири части, едната от които е интервю. Той включва и различни по тип разговори по двойки с друг от кандидатите за FСЕ

Подготовка за FСЕ

Въпреки че я слагаме в края на нашата статия, това е може би най-важната част от вашето кандидатстване. Ето няколко практични съвета как да подходите, когато искате да се сдобиете с Cambridge First Certificate:

 1. Направете тест на настоящите си знания!
  Най-добре е това да се случи в добра школа с опит при подготовката на кандидати за FСЕ, каквато е Езикова школа “Омега”. Така ще сте сигурни в оценката и препоръките, които ще получите за предстоящата ви подготовка. Предварителният тест е много важен, защото ще покаже дали имате пропуски в базовото В2 ниво, което ви е необходимо като отправна точка на вашата подготовка. 
 2. Започнете подготовката за изпита!
  Да покривате материала от В2 все още не е достатъчно условие, за да се явите на изпита. Трябва да тренирате по всеки един от изпитните кръгове. Работата с квалифициран и опитен преподавател ще е от решаващо значение за резултата ви. Езикова школа “Омега” разполага с доказани преподаватели, успешно подготвили десетки кандидати. На всеки етап от подготовката вие ще получите адекватно оценяване на резултатите ви, както и конкретни насоки, как да ги подобрите. 
 3. Проверете изпитните за изпитни центрове и дати!
  Вие решавате дали ще направите това преди да стартирате с подготовката си или едва когато се почувствате по-уверени. Нашият съвет е да го направите след като направите пробен тест и консултация с методолог. А в Езикова школа “Омега” и двете може да направите напълно безплатно.

  Научете повече за подготовката за FСЕ в Езикова школа “Омега”. Може да разгледате и общата страница с информация за подготовка за сертификационни изпити по английски език.

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg