Видове американски визи и как се кандидатства

grants-english-language-learners-businessman-learn-american-english-english-learning-courses-english-speaking-countries-foreign-literature-grammar-language-school-study-abroad-min

Изразът “Да сбъднеш американската мечта” е станал нарицателно за постигане на успех. За много от българите обаче, той има и по-различен, съвсем буквален смисъл. Веднага след падането на комунистическия режим В България, много наши сънародници потърсиха по-добър живот за себе си и семействата си в САЩ. Влизането в “страната на неограничените възможности” и тогава и сега е с визи.
И днес, да имигрираш в Америка е мечта за доста хора. Какво трябва да знаят онези, които тепърва планират сбъдването на своята “Американска мечта”.

Какво представляват визите

Това е документ, който гражданите на чужди държави трябва да притежават, за да влязат в САЩ. Освен, ако не са граждани на държави, с които американското правителство има споразумение за безвизов режим.
Визите биват два вида – имигрантски и неимигрантски.

Видовете визи

Всъщност, те са много и е невъзможно да опишем всички възможни. Затова ще обърнем внимание на някой от най-популярните. 

 1. H1B  
  Това са така наречените визи за професионалисти. Тя ще ви е необходима, ако отивате в САЩ за работа в предварително определена специализирана професия. Едно от задължителните условия за нея е да притежавате бакалавърска или по-висока степен в конкретната специалност.
 2. L1
  Такава виза ще ви е нужна, ако работите в международна компания, която иска да ви премести в свой филиал в САЩ. Компанията може да е американска или не. Едно от най-важните условия е да сте работили без прекъсване за съответната компания, в неин клон извън САЩ в продължение на най-малко една година през последните 3 години. 
 3. O1
  Тя е за хора с изключителни заслуги и постижения в областта на науките, изкуствата, образованието, бизнеса и спорта или киното и телевизионната продукция, както и техния основен помощен персонал.
 4. B-1 и В-2
  Това са посетителски визи, като номерата им показват по-тясната специфика на посещението в страната.
  Виза B-1 е за пътници извършващи консултации с бизнес партньори, участващи в научни, образователни, професионални или бизнес срещи.
  B-2 е за пътуване, това е така наречената туристическа виза. Включва престой в страната с цел почивка, туризъм, посещения при приятели или роднини, лечение и дейности със социален или обществен характер. Често пъти визите B-1 и B-2 се комбинират и се издават като една виза: B-1/B-2.
 5. F1
  Това е най-често срещаният тип студентска виза. Ще ви е нужна, ако искате да учите в Съединените щати в одобрено учебно заведение, като акредитиран американски колеж или университет, частно средно училище или по одобрена програма за изучаване на английски език.
 6. K1
  Ако любовта на живота ви е гражданин на САЩ, сгодени сте и ви предстои сватба, ще имате нужда тъкмо от тази виза, за да отидете да живеете при него.
 7. EB2
  Това е съкращение от Employment Based Second Preference имигрантска виза. Важно е да се знае, че тази виза има 3 категории. 

  • EB-2 A – за хора с „изключителни способности в науката, изкуствата, образованието, бизнеса или атлетиката чрез устойчиво национално или международно признание“. Тези способности трябва да са добре обосновани и документално. 
  • EB-2 B – за хора с международно признание за изключителни постижения в определена академична област. Те трябва да имат и минимум 3 години изследователски или преподавателски опит в тази конкретна област. 
  • EB-2 C
   EB-1C е създаден специално за мениджъри и ръководители, които отговарят на неимигрантските стандарти L-1A и се интересуват да станат законно постоянно пребиваващи.
 8. AuPair
  Това е програма за културен обмен на хора на възраст между 18 и 26 години. Участниците живеят в домашна среда и предоставят услуги за грижи за деца на приемното семейство и посещават образователна институция в САЩ след средно образование. Първоночалният период за участие в програмата е 12 месеца, след което може да поискате увеличение от още 9 или 12 месеца.
 9. DV Immigrant Visa
  Това  е така наречената програма за многообразие (DV). Тя работи от 1995 година и в нея виза може да спечелите чрез лотария. Разбира се трябва да отговаряте на определени условия и да сте кандидатствали предварително за участие. Лотарията има за цел да разнообрази имигрантското население в Съединените щати, като подбира кандидатите предимно от страни с ниски нива на имиграция в Съединените щати през предходните пет години.
 10. Asylum
  Това е виза за бежанци, които търсят убежище в САЩ, като преследване въз основа на раса, религия, класа, пол, националност или политическа принадлежност. 

Кандидатстване за виза на САЩ

Важно е да започнем с уточнението, че в зависимост от вида виза, за която кандидатствате, има разлика в начина по който трябва да го направите. Затова първо се запознайте с условията на съответните сайтове на правителството или посолството.
Но накратко, ето някои от основните стъпки в процеса:

 1. Определете типа виза от който се нуждаете. Всеки тип виза обяснява квалификациите и стъпките за кандидатстване. 
 2. Заплатете таксата за издаване на виза. Информация за сумата и начина на плащане ще намерите също при типа виза, от която се нуждаете.
 3. Попълните формуляра DS-160. Бъдете внимателни, защото веднъж  попълнен формулярът, в него не могат да бъдат направени никакви промени. 
 4. Създайте си профил в системата, за да насрочите интервю. 
 5. Интервю в Посолството на САЩ. 

Макар и неизчерпателна, информацията по-горе описва някой от най-често използваните визи за посещение в САЩ. Но колкото и различни категории за хората искащи виза да е определило американското правителство, винаги има едно много важно изискване – да знаете езика.

Така че преди да се решите на имиграция научете английски. Ако вече го знаете, не подценявайте факта, че в САЩ говорят “американски” английски. За да сте наясно с разликите и особеностите, може да запишете индивидуален курс. Но дори и да сметнете горното за излишно, то задължително направете един опреснителен курс преди да се явите на интервюто си. За всичко това на ваше разположение са преподавателите от Езикова школа “Омега”. 

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg