Търсене
Close this search box.

Урок по испански

Урок по спански

Има различни причини, за да искате да научите даден език. Нека ви дадем няколко, които да ви мотивират да се заемете с испански веднага: 

 • cлeд ĸитaйcĸия, на много хора в света говорят именно испански; 
 • тpyднo е дa избpoим вcичĸи дъpжaви, в ĸoитo тoй e oфициaлeн или cилнo paзпpocтpaнeн. По-лесно е да боравим направо с ĸoнтинeнти – Eвpoпa, Ceвepнa и Южнa Aмepиĸa, и чacти oт Aфpиĸa и Aзия. 
 • мнoгo житeли нa  Cъeдинeнитe Aмepиĸaнcĸи Щaти, зa ĸoитo иcпaнcĸият нe e poдeн, гo изyчaвaт дoпълнитeлнo, зapaди pacтящaтa мy yпoтpeбa в бизнeca и пoлитиĸaтa.

Освен тези практични причини, предполагам ще се съгласите, че той носи едно уникално усещане за свобода, слънце и страст, които съблазняват от всяка дума. Е, лятото отмина, но защо да не вдигнем градусите с един “горещ” урок по испански за начинаещи!

Испанската азбука

Испанците също използват латинските букви, като при тях те са 27. Единствената по-особена буква е ñ, която обозначава звука [нь]. Ето и транскрипцията на останалите букви:


Числата на испански

 1. От 0 до 10 – едва ли ще ви е трудно да ги научите – няма особености в правописа и произношението, четете това, което е написано. 

cero нула

uno едно

dos две

tres три

cuatro четири

cinco пет

seis шест

siete седем

ocho осем

nueve девет

diez десет

 

 1. От 11 до 19 – до 15 за всяко има отделна дума. Следващите четири са образувани от 10 и съответното число от 6, 7, 8 или 9.

once единадесет

doce дванадесет

trece тринадесет

catorce  четиринадесет

quince         петнадесет

dieciséis шестнадесет

diecisiete седемнадесет

dieciocho осемнадесет

diecinueve деветнадесет

 

 1. Десетиците – когато научите как се пишат и произнасят те, можете лесно да започнете да броите. Двуцифрените между кръглите се образуват като в българския – със съюза “и”, например: 31 – treinta y uno; 32 – treinta y dos.

Внимание! Изключение правят двуцифрените между 20 и 30, които се пишат слято и без съюз “и”. Запомнете и следната особеност – тук финалното -е от veinte се трансформира в -i и числата изглеждат така: 21 – veintiuno, 22 – veintidós, 23 – veintitrés и така нататък. 

veinte           двадесет

treinta           тридесет

cuarenta четиридесет

cincuenta петдесет

sesenta шестдесет

setenta седемдесет

ochenta осемдесет

noventa деветдесет

 1. Стотиците 

cien сто

doscientos двеста

mil       хиляда

dos mil       две хиляди

un millón    един милион

mil millones един милиард

Колко глаголни времена има в испанския език?

Трудно е, да изчерпим напълно темата за времената тук, но нека ви представим основното накратко. 

 1. Прости:
 • Сегашно – най-често употребяваното, използва се при описание на нещо, което се случва в момента на говоренето или близкото бъдеще, да изразява обща истина или да описва обичайни действия. 
 • Минало време – описва нещо, което се е случило веднъж или специфичен и точно определен период от време.
 • Бъдеще – най-често се отнася до събития, които все още не са се случили, точно както употребата на частицата ще в български. 
 • Условно – не е свързано с конкретен времеви период. Използва се, за да говорим за условни или хипотетични събития. 
 1. Сложни:
 • Прогресивни – така наречения Герундий. Той много прилича на този в английския. Образува се, като се премахне окончанието на глаголите (-ar, -er, -ir) и се добави -ando към корените на завършващите на -ar и -iendo към корените на завършващите на -er и -ir.
 • Перфектни – означават завършеност на действието. Образуват се от спрегнатия /в съответното време/ спомагателен глагол haber (еквивалент на to have) с минало причастие на друг глагол.
 • Заповедна форма – или познатото ни повелително наклонение. Използва се, за да се обърнем към някого или да дадем заповед за нещо. За образуването на императивните форми, глаголите имат различно спрежение, зависещо от три фактора: дали заповедта е официална или неофициална, положителен (направи нещо) или негативна (не прави нещо) и дали числото е единствено (даване на заповед към един човек) или множествено (повече от един човек). 

Как да научим испански по-лесно?

Най-важното условие при изучаването на нов език е мотивацията. Набележете ползите, които ще има за вас усвояването му и целите, които си поставяте с тях. Приемете ученето сериозно и отделете достатъчно време и вкъщи. Само защото вече сте завършили училище не означава, че може да запомните всичко в час или пък, че не трябва да си пишете домашните. Опитайте се да не залитате в крайности. Тоест, отмерете правилно и ентусиазма и отчаянието. Ако оставите едното да надделее, рискувате или да подцените материала или да затънете в песимизъм. И в двата случая, много бързо ще стигнете до фразата – “Това е невъзможно, отказвам се!”. 

След като правилно определите приоритетите си, ви остава единствено да намерите правилното място, на което да се запишете на курс. А най-доброто е – Езикова школа “Омега”. Освен отлични преподаватели, които ще напътстват всяка ваша крачка в света на испанския, ние можем да ви предложим и разнообразие от курсове, които да отговорят на вашите нужди и възможности.Може да изберете групово или индивидуално обучение. А ако времето е ценен за вас ресурс, може да си спестите пътя до школата като се запишете онлайн. Учебните материали са вградени в нашата платформа и вие разполагате с тях 24 часа на ден в рамките на абонамента си. Виртуалните ни класни стаи разполагат с всичко необходимо за провеждането на един пълноценен урок с преподавател, който ще е в удобното за вас време.
Повече за нашите курсове може да научите тук https://omegals.bg/kursove/za-vyzrastni/ispanski-ezik/ 

Как да се научим да говорим?

Ако вече сте преминали няколко нива на испански, но все още ви е трудно да говорите, ето съвета за справяне с езиковата бариера:

 • Пейте – музиката е чудесно средство, за да се престрашите да говорите. свалете си любими песни на испански и ги слушайте във всеки удобен момент – например в колата или метрото сутрин. Ако край вас има хора едва ли ще можете да пеете, но пък ще се концентрирате върху слушането и разпознаването на текста. Това ще ви помогне по-бързо да “чувате” какво ви казват в нормален разговор. Ако пък сте сами, в колата или в къщи – пейте! Така без да усетите, ще придобиете навик да говорите на езика, ще свикнете да чувате гласа си на него и ще настроите мозъка си на правилната честота.  След време, ще ви е много по-лесно сами да започвате разговор.
 • Четете – харесайте си книга на испански, може дори е да е такава, която вече сте чели и познавате съдържанието. Така не само ще упражнявате изучената лексика и граматика, но и ще сте една идея по-близо до усещането за езика. Четенето на книги не е просто упражнение на езика, то носи емоция от съпреживяването на историята, което също помага на мозъка да се отвори към езика. 
 • Езикова ваканция – какъв по приятен начин да проговориш испански от това да се потопиш в средата! Ами направете го! 
 • Разговорен курс – той ще ви даде възможност да комуникирате по различни теми с хора, които са на вашето ниво. При това ще го правите заедно с преподавател, който ще ви насочва и насърчава да се отпуснете. Това ще ви помогне да осъзнаете, че не трябва да чакате първо да сте перфектни и тогава да се престрашите да говорите. 

А ако искате да разбере, кога в Езикова школа Омега стартират разговорните ни курсове – потърсете ни на 02/423 21 21; 0878 566 537.

 

Изпратете бързо запитване