Трябва ви сертификат, но какъв?

Трябва ви сертификат, но какъв
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Има хора, които учат езици за удоволствие, обща култура или просто от любопитство. Ако обаче ви предстои заминаване в чужда страна, за да работите или учите там, логично е да се нуждаете и от подходящ сертификат, удостоверяващ нивото ви на владее на съответния език. Какъв обаче да е той, какви са минималните знания, които да притежавате, преди да стартирате с подготовката, колко време важи? Това са най-честите въпроси, които нашите курсисти задават. Ето кратък обзор на някои от най-популярните езикови сертификати и полезни факти и съвети свързани с тях.

Английски език

Той безспорно е най-популярният и дори задължителен в много случаи, независимо дали става дума за работа или обучение в чужбина.  Сертификати:

 1. International English Language Testing System или по-познат като IELTS
  Изпитът е един от най-популярните и е широко признат от институции и учебни заведения по цял свят. Когато планирате да се явите на IELTS, вземете предвид факта, че резултатът от изпита е валиден 2 години.
  За да стартирате с подготовката, е желателно нивото ви на английски да е поне В1 /според Европейската езикова рамка/. По-лесно ще се справите обаче, ако сте достигнали В2.
 2. FCE (Cambridge First Certificate)
  Подходящ е за хора, които искат да работят в англоезична държава или компания, както и за обучение, което се провежда на английски, във висши учебни заведения.
  Минимумът за започване на подготовка е владеенето на езика на ниво В1. Сертификатът няма давност.
 3. CAE (Cambridge Certificate in Advanced English)
  И този Кеймбриджки сертификат няма давност. За да се явите на изпита обаче, ви е нужно минимум ниво В2 с висок речников запас или да владеете ниво С1 на общ английски.
  Този сертификат показва ниво на владеене на езика, което се очаква от квалифициран професионалист или студент в бакалавърска програма.

 

Немски език

Когато става въпрос за обучение или работа в чужбина, немският език е не по-малко желан от английския. Един от най-популярните и признати сертификати е този на германските образователни власти –  DSD – Deutsches Sprachdiplom.
  1. Deutsches Sprachdiplom, Stufe I  или DSD 1 – отговаря на ниво В1 съгласно Общата европейска езикова рамка. С него удостоверявате  знания по немски език при кандидатстване в школа (Studienkolleg) за езикова и специална подготовка по съответната специалност.

 1. Deutsches Sprachdiplom, Stufe II или DSD 2 –отговаря на ниво В2 – С1 от Общата европейска езикова рамка. Служи като удостоверение на владеенето на езика на подходящото ниво заедно с други изисквания за приемане във ВУЗ в Германия.

 

Испански език

Не е тайна, че испанският е един от най-разпространените езици в света. Освен в Испания и испанските общности по света, той е официален и в много от държавите в Южна Америка. Ако кариерата или обучението ви са свързани с някоя от тях, вероятно се нуждаете и от подходящ сертификат, който да удостовери нивото на знанията ви.
Дипломите DELE са официален документ, валиден в цял свят, удостоверяващ владеенето на испански език. Издават се от Министерството на образованието и професионалната квалификация на Испания. Валидността му е неограничена – тоест веднъж придобит важи цял живот.

Различното тук е, че можете да кандидатствате и да придобиете DELE след всяко ниво от А1 до С2.

Ако искате да научите повече за структурата на самите изпити и да се подготвите за някой от тях, може да се свържете с нас  – тел.: 02/423 21 21; моб.: 0878 566 537; email: office@omegals.bg

 

Разгледайте още:

© 2020 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg