Трябва ви сертификат, но какъв?

Трябва ви сертификат, но какъв

Има хора, които учат езици за удоволствие, обща култура или просто от любопитство. Ако обаче ви предстои заминаване в чужда страна, за да работите или учите там, логично е да се нуждаете и от подходящ сертификат, удостоверяващ нивото ви на владее на съответния език. Какъв обаче да е той, какви са минималните знания, които да притежавате, преди да стартирате с подготовката, колко време важи? Това са най-честите въпроси, които нашите курсисти задават. Ето кратък обзор на някои от най-популярните езикови сертификати и полезни факти и съвети свързани с тях.

Английски език

Той безспорно е най-популярният и дори задължителен в много случаи, независимо дали става дума за работа или обучение в чужбина.  Сертификати:

 1. International English Language Testing System или по-познат като IELTS
  Изпитът е един от най-популярните и е широко признат от институции и учебни заведения по цял свят. Когато планирате да се явите на IELTS, вземете предвид факта, че резултатът от изпита е валиден 2 години.
  За да стартирате с подготовката, е желателно нивото ви на английски да е поне В1 /според Европейската езикова рамка/. По-лесно ще се справите обаче, ако сте достигнали В2.
 2. FCE (Cambridge First Certificate)
  Подходящ е за хора, които искат да работят в англоезична държава или компания, както и за обучение, което се провежда на английски, във висши учебни заведения.
  Минимумът за започване на подготовка е владеенето на езика на ниво В1. Сертификатът няма давност.
 3. CAE (Cambridge Certificate in Advanced English)
  И този Кеймбриджки сертификат няма давност. За да се явите на изпита обаче, ви е нужно минимум ниво В2 с висок речников запас или да владеете ниво С1 на общ английски.
  Този сертификат показва ниво на владеене на езика, което се очаква от квалифициран професионалист или студент в бакалавърска програма.

 

Немски език

Когато става въпрос за обучение или работа в чужбина, немският език е не по-малко желан от английския. Един от най-популярните и признати сертификати е този на германските образователни власти –  DSD – Deutsches Sprachdiplom.
  1. Deutsches Sprachdiplom, Stufe I  или DSD 1 – отговаря на ниво В1 съгласно Общата европейска езикова рамка. С него удостоверявате  знания по немски език при кандидатстване в школа (Studienkolleg) за езикова и специална подготовка по съответната специалност.

 1. Deutsches Sprachdiplom, Stufe II или DSD 2 –отговаря на ниво В2 – С1 от Общата европейска езикова рамка. Служи като удостоверение на владеенето на езика на подходящото ниво заедно с други изисквания за приемане във ВУЗ в Германия.

 

Испански език

Не е тайна, че испанският е един от най-разпространените езици в света. Освен в Испания и испанските общности по света, той е официален и в много от държавите в Южна Америка. Ако кариерата или обучението ви са свързани с някоя от тях, вероятно се нуждаете и от подходящ сертификат, който да удостовери нивото на знанията ви.
Дипломите DELE са официален документ, валиден в цял свят, удостоверяващ владеенето на испански език. Издават се от Министерството на образованието и професионалната квалификация на Испания. Валидността му е неограничена – тоест веднъж придобит важи цял живот.

Различното тук е, че можете да кандидатствате и да придобиете DELE след всяко ниво от А1 до С2.

Ако искате да научите повече за структурата на самите изпити и да се подготвите за някой от тях, може да се свържете с нас  – тел.: 02/423 21 21; моб.: 0878 566 537; email: office@omegals.bg

 

Разгледайте още:

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg