Трябва да учите английски, а не сте първа младост

Налага се да учите английски, а не сте първа младост
Налага ви се да говорите английски, само че не сте първа младост и залавянето с курс по английски за начинаещи ви звучи по-скоро като виц? Вярно е, че ученето на език в по-напреднала възраст изисква повече усилия, но добрата новина е, че НЕ Е НЕВЪЗМОЖНО! Достатъчно е да знаете дори малко, за да пътувате в чужбина без притеснения, да се разбирате с хора, които съдбата по една или друга причина ви среща.

Основните трудности, които срещат възрастните при учене на чужд език

Една от трудностите, които трябва да преодолеят възрастните при залавяне с нов език, е отърсването от познатите им вече методи. Тези методи са обикновено остарели и базирани върху усвояване на граматиката, пренебрегвайки лексиката и натрупването на така необходимия запас от думи. Всъщност, ако крайната ви цел при записване на курс по английски за начинаещи е да говорите и разбирате английски, по-добре е да се доверите на по-новите и нестандартни методи за изучаване на чужд език.

Преодолявайки този по-скоро методологичен проблем, идва ред да бъде осъзната още една трудност. Става дума за доказано по-малко гъвкавата памет на един възрастен в сравнение с по-младите хора. И това важи в пълна степен, когато става дума за учене на чужд език. Защо е така? В мозъка на възрастния граматическите и логически връзки на собствения език са много дълбоко улегнали и това му пречи да приеме правилата на един нов, различно структуриран език.

Нека не забравяме, че възрастният ученик не разполага с всичкото свободно време, с което може да се похвали един тийнейджър, например. Съответно времето за заучаване на преподавания материал по английски е ограничено.

И след изброените трудности, нека обърнем другата страна на медала! Там именно стои МОТИВАЦИЯТА. Мотивацията на един възрастен, записал се в курс по английски за начинаещи може да надскочи в пъти мотивацията на един по-млад ученик. Не забравяйте, че този факт е най-силният коз в ръцете ви и е способен да анулира негативите на изброените по-горе трудности.

Подходящ метод за изучаване на английски за начинаещи

От 50-те години на миналия век започва масово разработване на различни методи за обучение на чужди езици. Трудно е да се каже, че някой от тях е за предпочитане или дава по-добри резултати, тъй като различните методи защитават различни крайни цели. Един от подходящите методи за изучаване на английски за начинаещи е комуникативният метод, който се опира най-вече върху разговора.

Стандартният метод, използван в училище остава на заден план и се търсят начини да се създаде атмосфера на забавление, откритост, непринудено практикуване на новия език без задръжки и притеснение. Това в никакъв случай не значи, че липсва организация и следване на определен план при водене на отделните лекции. Свободата, а оттук и трудната задача на учителя се състои в това да създава на момента ситуации за минимална комуникация, имайки предвид ограничения запас от думи на своите ученици.

Друго важно условие за постигане на добри резултати от курс по английски за начинаещи е да се предвиди регулярно и интензивно водене на лекции. Така всеки един ученик, независимо от възрастта и задълженията си ще има възможност да трупа нови знания, без да забрави вече наученото. Препоръчително е  да се предвидят поне два дена седмично за курс по английски за начинаещи. По този начин се развива способността на мозъка да усвои нов език, а по-бързо настъпващите положителни резултати са основен стимул да продължите напред.

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg