ТОП 3 на най-говоримите езици в Европа

ТОП 3 на най-говоримите езици в Европа

Днес често наричаме Европа Стария континент, но това съвсем не значи, че той е създаден преди останалите. Името просто подсказва за значението, което е имала Европа в развитието на днешната цивилизация. Примерите за това са многобройни – Великите географски открития, Ренесанса, техническата революция и още много и много гении и открития, които водят началото си именно от тук. Когато изброяваме обаче какво е дала Европа на света, не бива да пропускаме едно от най-важните неща – езиците. Днес ще спрем вниманието си на три от тях, които възникват в Европа, но днес отдавна са надскочили границите на континента както по разпространение, така и по значимост.

Английски

Той е безспорният световен фаворит. Отдавна е придобил статут на универсален и почти няма кътче на нашата планета, където да не е приложим. Вероятно почти навсякъде по света той се изучава в училище като втори език и е задължително залегнал в учебната програма. И това има своето практично обяснение – това просто е настоящият световен език, който всички разбират и говорят, повече или по-малко. Затова английският може да ви послужи във всяка ситуация, когато трябва да се разберете с хора, които не говорят родния ви език. 

Съвременният английски възниква около средата на 16-ти век, а световното му разпространение започва с възхода на Великобритания като колониална сила. Днес той е официален в много държави по всички континенти. обяснението за това е просто – след края на колониалната епоха възникват много нови държави. Населението в тях обаче е разнородно – различни племена или народи, които имат различни езици. За да се избегнат политически и етнически конфликти в тези вътрешни общности, властите приемат английския като официален език. 

Днес той е роден на над 300 милиона души по света, но въпреки своето разпространение и важност в днешните култура, политика и изкуство, той е едва на трето място по брой на хората, които го говорят. 

Немски 

Въпреки че няма популярността на английския, не се заблуждавайте, че немски говорят само в Германия. Той е официален в пет европейски държави – Германия, Австрия, Швейцария, Люксембург и Лихтенщайн. Това означава, че значителна част от Европа е немскоговоряща. При това, става дума за държави с мощни икономики, които са фактор не само на Стария континент, но и в световен мащаб. Не е за подценяване и фактът, че над два милиона немскоговорящи живеят извън пределите на споменатите по-горе страни, в съседни на тях държави – Франция, Полша, Италия, Белгия, Чехия, Унгария, Дания и Словакия. И тук не става въпрос за емигрантски общности, а аз историческа обусловеност. 

Историята на съвременния немски започва през 6-ти век, когато горногерманските се отделят от останалите западно германски езици. Съвременния си облик обаче той ще придобие едва в средата на 17-ти век, когато започва да измества латинския, като език на образованите хора, а в следствие на това, различните горногермански диалекти постепенно започват да губят значението си. Това е езикът на някой от най-влиятелните кралски династии в Европа. В рамките на Австрийската империя например, той се разпространява доста на изток в Европа и в определен период от време много от големите градове там – Прага, Будапеща, Братислава и Загреб са немско езични. Немскоезични общности има и в по-навътре в Източна Европа. В средата на 20 век много от тях се преселват в Германия. Любопитен факт обаче е, че днес по брой на говорещите немски жители, Казахстан се нарежда на четвърто място след Германия, Австрия, Швейцария и Франция. 

Испански

Той се нарежда веднага след китайския по брой на хората, които го говорят в света. За разлика от Китай обаче, Испания е сравнително малка държава. Тогава къде се крие тайната на разпространението на испанския? 

Отговорът трябва да търсим назад в историята отново в епохата на колонизирането на Новия свят. По това време Испания е една от най-богатите държави в Европа, за това не е изненада, че може да си позволи силна флота, която да покорява нови земи и да разраства империята. През 16-ти век испанските завоеватели въвеждат езика в Северна и Южна Америка, Микронезия, Гуам, Марианските острови, Палау и Филипините. Четири века по-късно същото се случва и на територията на Екваториална Гвинея, в Западна Сахара. 

Когато говорим за разпространението на испанския е трудно да изброим всички държави, в които той е официален или силно разпространен. Днес, той е един от най-важните световни езици, защото се говори на няколко континента – Европа, Северна и Южна Америка,  и части от Африка и Азия. 

Днес много жители на  Съединените Американски Щати, за които испанският не е роден, го изучават допълнително, заради растящата му употреба в бизнеса и политиката. 

Ако и вие искате да научите някой от най-разпространените езици в Европа и света или да подобрите нивото и комуникационните си умения, ние от Езикова школа “Омега” имаме чудесни предложения за вас. Повече за нашите курсове може да научите тук https://omegals.bg/kursove/za-vyzrastni/ или като ни потърсите на +359 878 566 537 или 02/423 21 21.

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg