Търсене
Close this search box.

Термини в игрите на шах и дама на английски

Термини в игрите на шах и дама на английски — изображение

Шахът е една от най-древните игри в човешката история. Наричат я също “царска игра” и това не е само заради името й, което идва от персийски и означава – император, владетел. Най-вероятно родината й е Индия, но имено персите я пренасят в Европа, а след това шахът добива популярност в целия свят.
През Средновековието и Ренесанса той вече е част от културата на Европа и любима игра на аристокрацията. Но това не е било просто игра, която да развлича знатните скучаещи господа. Шахът се използва за преподаване на воена стратегия и като начин за самоусъвършенстване.
Днес той също е популярен като ефективно средство за трениране гъвкавостта на ума, най-добрите шахматисти са популярни точно колкото най-добрите футболисти. 

Затова не е случаен фактът, че шахът днес има статут на спорт. Защото тъкмо както в останалите спортове и тук се нуждаеш от тренировки и развитие. Разликата е само, че не тренираш определени мускули в тялото, а мозъкът си. 

Ако и вие сте почитатели на тази прекрасна игра, днес ще ви помогнем да се ориентирате в имената на фигурите й на английски. Ако се чудите защо това е важно, нека дадем няколко причини:

 1. Ще може да гледате шахматни партии на английски чрез канали, които не са популярни у нас или нямат превод или субтитри на български; 
 2. Ще може да четете и научавате повече за шаха без да сте ограничени само до източниците на български;
 3. И не на последно място – за да се забавлявате като играете с приятели или съмишленици от други държави.

  Основни термини
 • chessboard – шахматна дъска
 • piece – фигура
 • king – цар
 • queen – царица
 • bishop – офицер
 • knight – кон
 • rook или castle – топ
 • pawn – пешка
 • move – ход
 • check – шах
 • checkmate – шахмат
 • stalemate – пат

  Специфични термини и особености

 1. Resignation – да се оттеглите от играта и да дадете победата на противника. Обикновено това се прави когато сте в безнадеждна позиция и предстои шахмат.
 2. Dead position – когато нито един от двата играчи не е в състояние да доведе играта до победа тя се прекратява. 
 3. En passant – специално улавяне на пешка, което може да се случи само веднага след като пешка направи ход с две полета от началното си поле и при условие, че е могла да бъде пленена от вражеска пешка, ако е напреднала само с едно поле. Противникът улавя току-що преместената пешка „при преминаване“ през първото поле. 
 4. Castling – или Рокадата е, включващ царя и някой от оригиналните топове на играча . Това е единственият ход в шаха, при който играчът движи две фигури с един и същи ход и е единственият ход освен хода на коня, при който може да се каже, че една фигура „прескача“ друга. 
 5. Bullet – вариант на блиц шах, в който играчите имат по-малко от три минути всеки, на базата на игра от 40 хода.
 6. Lightning – алтернативен термин за блиц шах,за изключително бърз шах. Обикновено с фиксирано време (напр. десет секунди) за всеки ход или до игри от една минута.

  Дама

За разлика от шаха тя има доста по прости правила. Но освен че е забавна, тя също помага за развитието на стратегическо мислене. Вероятно тъкмо затова, често рисуват таблото за играта на Дама на обратната страна на шахматното. Това е и причината да я включим в днешната тема. Ако шахът още е твърде труден за вас, винаги може да разнообразите приятно свободното си време с една игра на Дама. Ако обаче искате да играете с чужденец, ще е трудно да се разберете, ако не знаете как се нарича тази игра по света. 

 1. Името
  В англоезичния свят е позната като – Nine men’s morris, nine-man morris, mill, mills, the mill game, merels, merrills, merelles, marelles, morelles, and ninepenny marl, а също и като cowboy checkers.
 2. Термини
  Играта, както казахме не е твърде сложна и най-важното което трябва да знаете е, че пуловете се наричат pieces. Flying означава, че играч останал само с три пула може да ги мести свободно на всяка незаета позиция.
 3. Варианти
  Дъските за Дама често имат различни варианти. На английски, според различното разчертаване на таблото е различно и името на играта. Ето и някой от разновидностите:
  • Three men’s morris
  • Six men’s morris
  • Twelve men’s morris

Която и да е вашата любима стратегическа игра, е добре да знаете основните термини и понятия за нея и на английски. Това ще ви даде предимството да четете и научавате повече за нея от много и разнообразни източници. Но най-важното е, че ще ви отвори вратите за нови и забавни моменти в игри с чуждестранни партньори. Ако за вас шахът не е спорт, а по-скоро забавление, то играта със сигурност ще е съпроводена и с приятни разговори с вашия опонент. Затова не забравяйте – езикът е нашето средство да общуваме и опознаваме света и хората. Ако искате да го правите лесно и приятно – възползвайте се от курсовете на Езикова школа “Омега”, за да подобрите нивото си на английски. 

Изпратете бързо запитване