Теми табу при разговор с британци

temi-tabu-pri-razgovor-s-britanci-izobrajenie

Коя е любимата тема за разговор на британците? Точно така – времето! Заради това те често стават обект на шеги и дори подигравки. Но вероятно зад този, на пръв поглед скучен навик, се крие сериозна причина. А именно – има доста теми, които са табу при разговор с недостатъчно близки хора, затова винаги е добре да се започва с нещо неутрално. 

Историята на Великобритания

Всъщност цялото име на държавата е Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland). Тя се състои от четири историко-географски и етнически области – Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. Преди обединението всяка от тях има своя история и културни специфики. През 1707 се обединяват Англия и шотландия, а почти 100 години по-късно, през 1801 се присъединява и Ирландия. Част от Ирландия обаче напуска съюза през 1922.
горната информация, макар и съвсем кратка, е показателна за това, че всички тези процеси едва ли са минали тихо и безболезнено. Както казахме, това са на практика четири различни, макар и близки по култура нации. Това със сигурност оставя отпечатък върху днешната култура и най-видия белег за това е табуто върху разговорите за политически и религиозни възгледи. Разбира се, може да дискутирате тези теми в близкия си кръг от семейство и приятели. Но се счита за неучтиво и като цяло неприемливо, да любопитствате, ако току-що се запознавате с някого или отношенията ви са по-скоро делови, отколкото приятелски. Да, това включва и колегите на работното място.   

Обсъждане на подробностите от личния живот

Дали заради лошото време или факта, че живеят на изолиран остров, но британците са известни със своята затвореност. Това автоматично прави споделянето на лични подробности тема табу. Това важи не само за въпроси към колега, но и ако решите вие да споделите нещо с него. Добре е да знаете това, ако работите в британска фирма и се опитвате да се сближите с колегите се. Въпреки че в българия сме свикнали да споделяме с колегите си, когато става дума за британци, просто забравете тази тема. Ако решите да попитате от учтивост или загриженост, може да приемат въпросът ви като груба намеса в личното пространство. Ако мислите, че като споделите ще разбиете стената на дистанцираност, отново грешите. Най-много да си спечелите славата на “странен” човек, който “развява” живата си на неправилните места. Когато британците имат личен проблем, считат за приемливо и правилно, да го обсъдят със специалист. Колегиалната и приятелска взаимопомощ не е на почит. Все пак това е родината на фразата “Моят дом е моята крепост!”. И британците наистина пазят тази крепост, която първата стена, която я огражда е мълчанието. 

Въпроси за платежоспособност и богатство

Освен че също е навлизане в личното пространство, тази тема не бива да се коментира и по други съображения. Сравняването на паричните възможности особено между колеги, може да доведе до излишно напрежение на работното място. В крайна сметка, повечето хора са така устроени, че винаги смятат своята работа и усилия за по-важни и значими от тези на другите. А обсъждането на заплати и като цяло финансовата състоятелност, може да ги накара да се почустват недооценени и дори да породи агресия или още по-тежки състояния като депресия. Затова избягвайте да любопиствате, а също да се хвалите или оплаквате. Британците приемат темата за много лична и не са склонни да я толерират. 

Въпроси за успеха в работата и в живота

Тук по-скоро не е забранено да се похвалите, ако искате да изтъкнете свой успех. И все пак, направете го с мярка и без излишна показност, само в контекста на друга тема. Но със сигурност не бива да задавате подобни въпроси на събеседника си. Ако сте наясно, че човекът срещу вас е постигнал някакъв успех, може да изразите уважение и възхищение, но отново премерено и внимателно. Но като цяло, ако не сте убедени, че темата е подходяща я избягвайте.

Кулинарни предпочитания

Тук вероятно всеки нормален българин ще възкликне – Ама защо и това!? Ами, защото това е Великобритания. Хората там държат на добрия тон и любезността. А историята им предполага, че и храната може да се окаже неправилна тема. Защо – ами защото държавата има много колонии. Това обуславя факта, че процесите на миграция са стартирали доста преди съвременната глобализация. А това е първата предпоставка за факта, че днес тя е пълна с много различни по народност и националност хора. Тоест, кулинарните предпочитания може да издават етническа принадлежност и от там да доведат до съзнателна или несъзнателна дискриминация. Дискриминация може да има по отношение на видовете храни, които обичате, например – вие сте вегетарианец, но сте в обкръжение на тотални вегани или любители на месото. Препоръката тук е – подхождайте към темата внимателно. 

Теми, по които спокойно можете да говорите с британец

Вероятно сега разбирате, защо след като хората се представят започват разговор за времето. то все още е неутрална територия, защото независимо дали е топло, слънчево или дъждовно, за него не можеш да обвиниш никого от събеседниците си. То също така не е част от етнически, териториални  или културни междуособици, не е семеен или личен проблем, успех или неуспех.

В заключение нека кажем, че английският може да ви помогне да говорите с хората по целия свят. Това обаче не означава, че ако се озовете във Великобритания, непременно ще се впишете в средата веднага. И все пак, колкото по-добре го владеете, толкова повече ще разбирате и познавате естествените носители на езика. И следователно, толкова по-лесно и естествено ще общувате. Затова не отлагайте, а се запишете на курс в Езикова школа “Омега”. Ние ви предлагаме не просто възможност да натрупате още знания по английски. Чрез подбраните то нас учебни системи имате шанс да опознаете културата и душевността на британците. Заповядайте!

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg