Сравнителна характеристика на чуждите езици

Сравнителна характеристика на чуждите езици

Колкото и изразителни да са жестовете и мимиките ни, те не могат да изчерпят богатството на мисълта ни – това е и причината за възникването на речта като универсално средство за комуникация между обитателите на една територия. Днес, всеки един от човешките езици може да се обобщи така – система от звуци със строги правила, които ни помагат да изразяваме мисли и обменяме информация с други хора.
Ще се опитаме да хвърлим малко светлина назад в историята и да проследим връзките между някой от най-разпространените го̀вори.

Общ корен

Английският филолог Уилям Джоунс е първият, който изразява тезата, че европейските езици имат общ корен. Прародителят им е наречен индоевропейски, затова и днес те се числят в индоевропейското семейство. То от своя страна е разделено на различни групи, които обединяват близки по структура езици, например: Балто-славянски – част от които са българският, руският; германски – днешните немски и английски, и италийските – където е латинският и неговите наследници – романските.
Доказателства в полза на общия произход има достатъчно, но ние няма да ви отегчаваме със скучна филологическа информация. Ето обаче един любопитен пример:

Английски език

1. lie (lay, lain) < lien, liggen < licgan < *ligjaną < *legh; 2.lie (lied, lied) < lien < lēogan < *leuganą < *lewgh; 3. lay (laid, laid) < layen, leggen < lecgan < *lagjaną < *ligjaną, *legjaną< *legh.

Немски език

1. liegen (lag, gelegen) < liggen < *ligjaną < *legh; 2. lügen (log, gelogen) < liogan < *leuganą < *lewgh; 3. legen (legte, gelegt) < leggen < *lagjaną < *ligjaną, *legjaną< *legh.

Български език

1. лежа (лежах, лежал) < лежати < *ležati < *legh; 2. лъжа (лъга, лъгал) < лъгати < *lъgati < *lug- < *lugh; 3. слагам и лягам.

Къде се говорят днес

Счита се, че родината на индоевропейският праезик са териториите на север-северозапад от Черно море и Армения. Днес обаче, неговите наследници са се разпространили из целия свят. Нека обърнем внимание на някой от най-известните:

 • Английски
  Част от групата на западногерманските. По официални данни, днес той е роден за над 300 милиона души по целия свят. Като втори го владеят над милиард души, което му дава правото да се нарече универсален посредник в комуникацията между жителите на планетата. Вероятно за неговата популярност допринася най-вече сравнително лесната му граматика, което в никакъв случай не влияе на богатството му от изразни средства.
 • Немски
  Официален е в Германия, Австрия, основната част от Швейцария, Лихтенщайн, Люксембург и Белгия. Говорят го и в Южен Тирол в Италия, Източните кантони на Белгия и южна Дания, части от Румъния, в Елзас и североизточната част от Горна Лотарингия във Франция. Немско говорящи общности има в различни европейски страни, САЩ, както и в някои латиноамерикански като Аржентина и Бразилия.
 • Френски
  Майчин е на над 100 милиона души, а за почти 300 милиона е втори. Освен във Франция, той е официален и в Белгия, Люксембург, Швейцария, Монако, Канада, Андора, Мали, Мавритания, Гвения. Основната трудност при него идва от факта, че правописът му значително се различава от произношението.
 • Испански
  Това е най-разпространеният романски език. Той е третият най-говорим в света – от около 550 милиона души. И въпреки че произхожда от Испания, днес най-много испаноговорящи има в Латинска Америка. Разпространен е също в Северна Америка, Африка и Азия.
  Интересна подробност е, че самите испанци наричат езика си кастилски. Това се налага, защото на територията на страната има още няколко местни такива – галисийски, баски и каталонски.
 • Италиански
  Освен в Италия той се говори и в Южна Швейцария, на хърватския полуостров Истрия, Сомалия и навсякъде, където има големи италиански общности по света.
  Характерно за Италия обаче, е че всеки един от регионите й си има свой собствен диалект близък до книжовната реч.
 • Руски
  Най-използваният славянски език в света, говорен от около 260 милиона души. Официален е в Русия, Казахстан, Беларус, Киргизстан и Таджикистан. В много други страни от региона, а и по света, той е роден за значителна част от населението.
  Любопитен факт е, че до края на 17 век официален в страната е бил старобългарският в неговата руска редакция.

Защо трябва да учим чужди езици?

Най-краткият отговор е – за да можете да се разбирате с хора от различни страни и националности. Всеки език обаче изразява и специфичен модел на мислене, гледна точка към света и живота, които споделят носителите му. Затова, научавайки нов, вие не просто ще общувате свободно с повече хора, но ще разширите и собственото си възприятие за заобикалящата ви среда.
Не забравяйте също, че изучаването на нов чужд език допринася за създаване на нови връзки в мозъка. Тоест – това ще ви помогне да мислите креативно и гъвкаво, както никога преди, все повече и повече.
Затова не се колебайте, а се запишете на курс в Езикова школа “Омега”. Повече за нашите курсове може да научите от https://omegals.bg/kursove/ или като ни потърсите лично на 02/423 21 21; 0878 566 537.