Сертификати и изпити в немския език

Сертификати и изпити в немския език — изображение

Ако вече сте кандидатствали за учебно заведение или работа в немскоговоряща държава, вероятно сте наясно точно какъв международен сертификат за езика ви трябва. Но ако все още планирате бъдещето си и то е свързано с немски език, може би още се чудите кой от всички сертификати ще е подходящ за вас. За да ви помогнем в избора, днес ще ви представим онези сертификати, изпит за които се държи пред Гьоте институт.

Какво трябва да знаем за сертификатите

Едно от най-важните неща е да се ориентирате за нивото, което съответния сертификат удостоверява. В нивата до А2 сертификатите са разделени на младежки и такива за възрастни, затова трябва да подберете този, който съответства на вашата възраст.
Свидетелствата издавани от Гъоте институт са международно признати и нямат срок на валидност. Уверете се обаче дали институцията пред която ще го представяте няма изискване да е с дата не повече от две години назад, например.
Информирайте се за изпитните дати и за цените от сайта на Гьоте институт и изпитните центрове, за да съобразите началото на подготовката си с датата на която искате да положите изпит.

Видове и специфични особености

 1. Goethe-Zertifikat A1
  Този сертификат удостоверява, че можете да реагирате на познати фрази в елементарен разговор. Разбирате основни неща свързани с ежедневната комуникация и може да отговорите на прости въпроси за себе си. Можете да се представите и да зададете въпрос към някого, свързан с неговата личност, например – къде живее, какво работи и т.н. Тук сертификатите са два:

  Fit in Deutsch 1 – за деца и младежи между 10 и 16 години

Start Deutsch 1 – за възрастни

 1. Goethe-Zertifikat A2
  Разпознавате и използвате успешно фрази и изрази от ежедневната лексика. Може да обменяте информация свързана с мястото ви на живеене, семейството, обкръжението, образованието си. Може да изразите нуждите си и да участвате в разговор по познати теми. Тук сертификатите са два:

Fit in Deutsch– за деца и младежи на възраст от 12 до 16 години

Goethe-Zertifikat A2 – за възрастни

 • Zertifikat Deutsch (ZD) или Goethe-Zertifikat B1
  За този сертификат може да се явят на изпит младежи и възрастни, които искат да удостоверява, че владеят немски на ниво В1. Ако го притежавате спокойно може да се запишете да учите в германски колеж. Той удостоверява, че може да се справите успешно с повечето ситуации възникнали в ежедневието, училище или работа, в немско езикова среда. Можете просто, но свързано да се изразявате по познати теми свързани с интересите и заниманията ви. Може да разказвате за събития или да обосновавате възгледите си.
 • Goethe-Zertifikat B2

Той също е подходящ както за възрастни така и за младежи. С него може да кандидатстваш във висше учебно заведение в немскоговоряща държава. Нивото му отговаря на ниво В2 по Европейска езикова рамка. Това означава, че може да разбирате основната идея в по-сложни текстове и такива с по-абстрактни теми. Способни сте да водите нормален разговор по всякакви теми, който да протича гладко и без напрежение и за двете страни.

 1. Goethe-Zertifikat C1
  Както е видно и от името му, това е сертификат за ниво С1 и удостоверява, че владеете немски на доста високо ниво. Разбирате дълги и сложни текстове от всякакъв тип. Изразявате се без притеснения по широк кръг от теми без да се затруднявате в подбора на подходящи думи спрямо средата и ситуацията. Използвате езика ефективно и гъвкаво в социалното и професионално общуване.
  Този сертификат ще ви е полезен не само при кандидатстване в университет, но и за всяка работна позиция в компания, в която се изисква немски език. 
 2. Zentrale Oberstufenprüfung (ZOP), Goethe-Zertifikat C2 или Großes Deutsches Sprachdiplom (GDS)
  Това е най-високото ниво на владеене на езика отговарящо на С2 по скалата на Европейска езикова рамка. На практика това означава, че владеете езика професионално, не просто го използвате свободно, но и разбирате и сами използвате неговите възможности, за да изразите сложни отношения и смислови нюанси. С този сертификат може да кандидатствате за преподавателска работа в Германия или за позиция свързана с научно-изследователска дейност.
 3. TESTDAF
  Важи при кандидатстване за почти всички специалности във висшите учебни заведения в Германия. Международно признат и обхваща нивата В2 и С1. Ако го притежавате то може спокойно да кандидатствате и за работа свързана с научни проекти или за някаква академична професия.
  Накратко казано, този сертификат ще удостовери, че владеете немски на отлично ниво, за да се справяте в ежедневна и високо професионална среда без никакви затруднения.

Принципно няма ограничение колко пъти може да се явите на изпит за даден сертификат. Но все пак това струва пари, затова трябва да сте подготвени какво ви е нужно и кой е най-прекия път, за да го постигнете. За точната цена на всеки изпит и датите на изпитните сесии е добре да се информирате директно от Гьоте институт или сайтовете на изпитните центрове. За подготовката обаче може да разчитате на професионалистите от Езикова школа “Омега”. Да, в интернет има много материали, които копират изпитните тестове и могат да ви помогнат с подготовката. Не забравяйте обаче, че за да сте сигурни, че сте се справили се нуждаете от помощта на професионален преподавател. Той не просто ще ви коригира, но ще ви помогне да разберете езика и да надграждате в знанията и уменията си. В Езикова школа “Омега” е правило преди старта на подготовката за сертификат нивото на всеки курсист да бъде проверено, за да може работата му с преподавателя да бъде максимално конкретна и правилно насочена. Освен стандартните тестове за упражнение по изпитната матрица, учениците на “Омега” получават и специално разработен за тях учебен план, съобразен с индивидуалните им нужди. Не вярвате че е възможно! Елате и се уверете сами! Може да разгледате и страницата с детайлна информация за курсовете за сертификат по немски език.

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg