Търсене
Close this search box.

Ползата от изучаване на италиански

Ползата от изучаване на италиански език в 7 въпроса и отговора
Италия пленява със своята красота, богатство от храни, изкуства, култура… и тази така красива мелодика на езика! Всеки, който иска да ги опознае и да вникне в тях, не може да го постигне без да знае езика. А дали той се учи лесно? Ето 7 въпроса и отговора за италианския език, които ще ви помогнат да вземете решение дали да се впуснете в това линвистично, но емоционално изживяване.

Защо да уча италиански език? Английският език не е ли достатъчен?

Италиаският език е истинско културно наследство. Римляните са говорили на латински, а както знаем, романските езици произлизат от него: италиански, френски, испански, португалски, даже и езикът на съседите румънци. Но все пак най-близък до латинския си остава италианският език, който има 60% сходство с него! Почнем ли да го учим, лесно ще можем да разбираме или научим впоследствие и другите езици.

Ако започна да уча италиански език, няма ли да забравя английския език?

Напротив! Английският речник също произлиза от латински. Затова ако знаем италиански, дори можем да подобрим резултатите си по английски, тъй като двата езика ползват обща основа.

Какви ползи мога да имам от изучаването на италианският език?

Италианският език отваря пред вас един свят на неизчерпаеми културни шедьоври. Неслучайно Италия държи топ класациите за една от най-посещаваните туристически дестинации – според ЮНЕСКО в Италия има най-много културни забележителности в световен мащаб! Представете си да вървите по улиците, на които са стъпвали краката на голия Архимед, и сякаш чувате как вдъхновено вика: „Еврика!“.

Ако обичате да пътувате и сте ценители на вкусната храна, не може да пропуснете Италия. Надали ще ви изненада фактът, че в италианския език има най-много думи за храна и за описването й! Никоя друга нация няма толкова голяма любов към кулинарията си, която да се отразява така видно в родната реч! Затова всяко едно посещение на италиански ресторант може да се превърне в истински практически урок.
Освен гурме пътешествията, ще може да разбирате всичко, което може да ви вдъхнови и в съвременна Италия – марки, които свързваме с качество и класа, като Versace, Gucci, Armani, Benetton, Prada. Ще е възможно да вникнете в историята на дизайнерите им, и не само… За вас ще се отворят възможности да опознаете в оригинал и други сфери като изкуство, музика, дизайн, опера, архитектура, гастрономия. Ще можете да гледате филми в оригинал на класици като Торнаторе, Висконти, Сорентино, Бенини или да прочетете „Божествена комедия“ в оригинал с думите на Данте. Безспорно, италианският език е извор на вдъхновение!

Италианският език труден ли е за учене?

Италианският език е по-лесен за учене от повечето европейски езици, тъй като е фонетичен език с голям набор от думи, които се пишат така, както се чуват и се четат и произнасят почти едно към едно. Този факт се потвърждава от скорошно проучване, според което дислексията е по-малко срещана в Италия, отколкото във Франция или Великобритания, защото писменият език е по-лесен от гледна точка на спелуване. Има и още едно улеснение – италианската азбука съдържа само 21 букви.

Търсен ли е италианският език?

Италианският език е смятан за един от най-мелодичните езици, заедно с френския и испанския език. Дали заради това, или защото предлага работни позиции и нови възможности, статистиките сочат повишен интерес към него. Според скорошно проучване повече ученици и студенти записват италиански, отколкото испански, френски или немски! Процентът им на записване расте с 15 до 20 %. Италианският език е на 4то място е по изучаване в американските колежи.

Перспективен ли е италианският език?

Да, разбира се. Италия е една от топ икономиките в света и логично много работодатели търсят хора, които могат да говорят едновременно английски и италиански език. Неслучайно средно 7500 американски компании правят бизнес с Италия и повече от 1000 американци имат офиси в Италия включително Chrysler, IBM, General Electric, Motorola, Citibank и др.

Какво интересно не знам за италианския език?

Според скорошно изследване на KPMG се разкрива, че „Made in Italy“ е третата най-разпознавана марка в света след Coca Cola и Visa.Така че езикът логично намира своето ползотворно приложение в сферата на изкуството, туризма или бизнес средите.
Каквато и да е вашата причина да учите италиаски език, владеенето му ще ви достави безкрайно обогатяване – личностно и културно. Както мъдро е казал Нелсън Мандела: „Ако говориш на човек на език, който разбира, стигаш до главата му, ако е на неговия език – стигаш до сърцето му“.

 

Прочетете още:

 

Разгледайте още:

Изпратете бързо запитване