Подобряване на английски език със слушане на подкаст

Подобряване на английски език със слушане на подкаст - изображение

Ученето на английски чрез слушане е един от най-ефективните методи за усвояване на езика. Чрез редовно слушане на аудио материали като подкасти, песни или аудиокниги, учениците не само подобряват разбирането си за различни акценти и произношение, но също така обогатяват речниковия си запас. Този подход позволява на учащите се да се потопят в езиковата среда и да се адаптират по-лесно към естествения ритъм и интонация на английския език.

За онези, които все още не знаят, podcast е нещо като новото влогърство. Форматът дава удобство и свобода и е все по-предпочитан от всякакъв тип инфлуенсъри, онлайн треньори и изобщо хора, които искат думите им да станат достояние на по-широк кръг от слушатели. Най-често той е под формата на радио предаване с водещ и гости или като монолог на някого, който иска да сподели размисли по полезна и важна тема. Подкастовете могат да се свалят от интернет и да се гледат или слушат, според предпочитанията и възможностите на потребителите. Най-хубавато е, че за разлика от радиото, можете да ги слушате и през MP3 player или iPod. Въпреки че могат да се свалят, това категорично не ги прави просто “записи на монологична или диалогична реч”. Подкастът е като радио или видео предаване на живо, което обаче може да слушате или гледате през различен тип устройство, много по-лесно и удобно. Затова не може да превъртате напред или назад, можете просто да пуснете и да слушате или гледате. 

Всичко това прави подкастовете особено подходящи, ако искате да подобрите уменията си по английски, например. 

Как подобрява уменията ни за разбиране

Друг важен аспект на ученето на английски чрез слушане е подобряването на способността за слушане с разбиране. Когато учениците слушат автентични разговори, новини или радиопредавания, те се научават да идентифицират ключови думи и фрази, което им помага да схванат основната идея и контекста на чутото. Тази техника е особено полезна за подготовка за реални житейски ситуации, където слушането и разбирането на английски е от съществено значение.

Както казахме, подкастът е нещо като модерно радиопредавене – реч в реално време, на различна тематика и с различни събеседници. Дори и когато е воден само от един човек, той отново има предимството да е реч в реално време, наситена с всички емоции и интонации, които темата предполага. Точно това прави подкаста идеален за подобряване на уменията ви да чувате и разбирате английска реч. Как да го направите:

  1. Изберете теми, които ви интересуват;
  2. Потърсете в интернет за подходящи подкастове по тях, прослушайте и изберете онези канали, които ви допадат най-много;
  3. Отделяйте време, за да слушате или гледате всеки ден – докато шофирате или се возите на път за и от работа, докато се приготвяте за работа сутрин, вместо сериал вечер, докато отивате на урок по английски в Езикова школа “Омега” … възможностите са безкрайни. 

Как подкаста ще работи за вас:

  1. Ежедневно ще тренира слуха ви да чува и различава думите в непринуден поток на речта;
  2. Ще стимулира мозъкът ви да разбира смисъла бързо като избягва стреса да превежда непременно всяка чута дума;
  3. Ще обогати речта ви с думи и изрази, които са често употребяване в различни делнични или официални ситуации;
  4. Ще учите и придобивате увереност без стрес и излишни разходи.

Не е ли твърде екстравагантно

Подкастът е просто удобство. В свят, където времето е най-ценният ресурс, той ви дава възможност да слушате хората и темите, които са ви полезни и забавни. Може би е по-нетрадиционно, но е по-удобно е от четенето на книга в метрото. А единственото, което рискувате е понякога да се усмихвате по-широко на хората около вас, докато слушате подкаст с весел диалог, например. Всъщност, този риск си заслужава усилието, доказано е – усмивките са заразни!

Разбира се, подкастът е само допълнително средство, което да подпомогне подобряването на вашите комуникативни умения в английския език. Но, той може да работи предимно върху умението ви да слушате и разбирате. За да сте на добро ниво и когато се наложи да отговорите се нуждаете от друг тип помощ – тази на опитен преподавател. Професионалисти с богат опит ви очакват в Езикова школа “Омега”. Независимо от нивото ви, при нас ще напредвате лесно и равномерно по всички компоненти на езика – лексика, граматика, слушане и разбиране, диалогично и монологична реч, писане. А тези от вас, които предпочитат дистанционните занятия, може да разгледат онлайн уроците по английски език. Заповядайте и се уверете сами!