Опознайте руския език, за да го обикнете!

Опознайте руския език, за да го обикнете
Както се убедихме, има много причини да учим руски език (линк към предишната статия). Следващата стъпка е да се отърсим от предубежденията, че той е труден език. Да, много е близък до нашия, но въпреки това обикновено се стряскаме от наличието на падежи. Труден ли е наистина? Нека оставим фактите да говорят сами.
 

Руският език и другите езици

Руският език не е най-трудният език. Да, точно така. По скалата на трудност, той е поставен в средната графа: по-труден за научаване от английски, френски, испански, италиански език, но по-лесен от китайски, японски или арабски език. И го считаме за логично, тъй като например китайският език съдържа хиляди йероглифи, а руската азбука е едва със скромните 33 букви. Вярно е, че много хора се затрудняват с руското произношение и граматика, но бързаме да съобщим добрите новини: в руския език има само три времена и словоредът в изреченията е предвидим.
 

Руският език и българският език

Не трябва да забравяме, че руският език ни е по-близък от други западноевропейски езици. На българите кирилицата не им е непозната и имат преднина пред чужденците. За много от тях отнема време или се отказват да привикнат и научат изцяло нов начин на изписване на буквите. А и не само това ги притеснява, но и различният словоред, произношение и т.н. Руският език, в сравнение с английския език, има много по-различна фонетика. Ето защо рядко ще срещнете руснак, който да говори английски като роден език, дори и тези, които са живели дълги години в чужбина.
 

Руският език и английският език

Но в духа на сравнението, руският език се пише така както се чува и не се налага да се чудите така както с английския език. И ако в английския език всяко правило има своите изключения, в руския език положението е по-обнадеждаващо: много правила и малко изключения.
Ще добавим и още един доста обнадеждаващ факт в полза на руския език. Той съдържа 200 000 думи. Това е общият брой на думите в руския речник. До 19 век са били двойно по-малко: между 50 000 – 100 000. Не ви се струва странно? За сравнение – английският език е съставен от 1 000 000 думи!
 

Руският език като международен език

Руският се използва от около 260 млн. души по света, но не само това прави използването му толкова глобално. Той е и международният език на Космоса. Ако искаме да летим в Космоса е наложително да знаем езика, за да осъществим тази своя мечта. Причината е, че в спешните случаи инструкциите се дават на… руски език!
 
 

 Разгледайте още:

 

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg