Опознайте руския език, за да го обикнете!

Опознайте руския език, за да го обикнете
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Както се убедихме, има много причини да учим руски език (линк към предишната статия). Следващата стъпка е да се отърсим от предубежденията, че той е труден език. Да, много е близък до нашия, но въпреки това обикновено се стряскаме от наличието на падежи. Труден ли е наистина? Нека оставим фактите да говорят сами.
 

Руският език и другите езици

Руският език не е най-трудният език. Да, точно така. По скалата на трудност, той е поставен в средната графа: по-труден за научаване от английски, френски, испански, италиански език, но по-лесен от китайски, японски или арабски език. И го считаме за логично, тъй като например китайският език съдържа хиляди йероглифи, а руската азбука е едва със скромните 33 букви. Вярно е, че много хора се затрудняват с руското произношение и граматика, но бързаме да съобщим добрите новини: в руския език има само три времена и словоредът в изреченията е предвидим.
 

Руският език и българският език

Не трябва да забравяме, че руският език ни е по-близък от други западноевропейски езици. На българите кирилицата не им е непозната и имат преднина пред чужденците. За много от тях отнема време или се отказват да привикнат и научат изцяло нов начин на изписване на буквите. А и не само това ги притеснява, но и различният словоред, произношение и т.н. Руският език, в сравнение с английския език, има много по-различна фонетика. Ето защо рядко ще срещнете руснак, който да говори английски като роден език, дори и тези, които са живели дълги години в чужбина.
 

Руският език и английският език

Но в духа на сравнението, руският език се пише така както се чува и не се налага да се чудите така както с английския език. И ако в английския език всяко правило има своите изключения, в руския език положението е по-обнадеждаващо: много правила и малко изключения.
Ще добавим и още един доста обнадеждаващ факт в полза на руския език. Той съдържа 200 000 думи. Това е общият брой на думите в руския речник. До 19 век са били двойно по-малко: между 50 000 – 100 000. Не ви се струва странно? За сравнение – английският език е съставен от 1 000 000 думи!
 

Руският език като международен език

Руският се използва от около 260 млн. души по света, но не само това прави използването му толкова глобално. Той е и международният език на Космоса. Ако искаме да летим в Космоса е наложително да знаем езика, за да осъществим тази своя мечта. Причината е, че в спешните случаи инструкциите се дават на… руски език!
 
 

 Разгледайте още:

 

© 2020 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg