Онлайн или присъствено обучение по чужд език

Онлайн или присъствено обучение по чужд език — изобржение

Напоследък, като че ли, Ковид поразхлаби хватката си, но вероятно още дълго ще напомня за себе си по различни начини. Едно обаче е сигурно – той изцяло промени живота ни в почти всички измерения. Научихме се да работим, общуваме, пазаруваме и дори да учим по различен начин. И най-вече открихме, колко много възможности ни дава онлайн пространството и как да го използваме полезно, а не само като място за забавления. 

За нас, екипът на Езикова школа “Омега”, още преди пандемията, онлайн пространството беше преди всичко работно поле, чиито възможности откривахме и надграждахме. Но днес, за всички, които още не са убедени, че чужд език може да се учи успешно и дистанционно, ще направим едно бързо сравнение между присъствено и онлайн обучението. 

Време и място

Във всяко обучение времето и мястото на срещата с преподавател са фиксирани предварително. Ако обаче учите присъствено, винаги трябва да имате едно на ум за времето, което ще изгубите в пътуване до учебната зала, в която ще се проведе часът ви. Разбира се, след това ще имате още време, за което да се приберете в къщи. Колко точно ще е това допълнително време зависи от това къде живеете, но като цяло можем да обобщим, че за да проведете един присъствен урок от 60 мин. например, ще ви трябват още поне толкова, за да стигнете до там и да се приберете след това.
При онлайн обучението времето за придвижване до мястото на срещата отпада, защото виртуалната стая е буквално на един клик разстояние. Така, не просто пестите време, но и печелите значително повече комфорт, защото може да учите в собственото си пространство – дом, офис, кабинет, без да губите живия контакт с преподавателя. При онлайн обучението имате нужда само от компютър, лаптоп или таблет и добра интернет връзка. Не инсталирате приложения! При записване на курс, получавате име и парола за достъп до вашия профил в нашата онлайн платформа, а през нея, само с един бутон, отваряте вашата виртуална класна стая. В нея може да правите всичко необходимо за учебния процес, точно както и в истинска класна стая:

  • да пишете на бялата дъска и да виждате в реално време, това което учителят пише на нея;
  • да четете текстове от учебника или от допълнителни предоставени от преподавателя материали;
  • да слушате аудио материали свързани с учебния процес;
  • да правите различни упражнения, свързани с преподавания материал;
  • да дискутирате по определена тема с колегите си от групата /ако обучението ви е групово/;
  • да задавате въпроси на преподавателя;
  • да си водите записки от урока.

В допълнение, виртуалната класна стая ви дава бонус, какъвто реалната класна стая не може – видео запис на проведения урок. Така, в случай че сте пропуснали да запишете нещо важно или просто искате отново да чуете какво е казал преподавателят, може да изгледате записа, който се съхранява в архив във вашия профил. 

Ако вече сте любопитни и искате да видите как изглежда една онлайн класна стая, ви препоръчваме да изгледат краткото видео тук https://omegals.bg/kursove/onlajn-kursove/

Концентрация

Доказано е, че разходката на чист въздух подобрява кръвообращението, настроението и помага на тялото и умът да си починат, като по този начин пряко допринася и за по-добрата концентрация после. Така че, ако живеете сравнително близо до школата, денят е приятно топъл, пътят ви минава през парк или градина далеч от автомобилния трафик, имате всички шансове да се възползвате от ползите на разходката и да дойде за урока си заредени с нови сили и в пълна кондиция. Но, ако горните условия не съвпадат с вашата реалност, вероятно пътят до школата ще е по-скоро изтощителен, отколкото отморяващ. Така че, ако ви е омръзнало да се борите с трафика, уморени сте от шума на хора и автомобили и искате да си спестите поредното излизане в студа или жегата, заложете на онлайн обучението. Независимо дали сте в офиса си или в къщи, вече не е нужно да хабите нерви и време в търсене на паркомясто или да изкарате цял час с мокри дрехи или обувки, защото дъждът ви е хванал неподготвени. Ако учите онлайн, винаги има време да си приготвите един освежаващ и тонизиращ чай за урока, за изолирате нежелания шум отвън или дори да медитирате преди това, за да се концентрирате.

Комуникация с преподавател

Тук разликите между това дали ще сте присъствено или онлайн не са големи. И двата случая с преподавателя се виждате и чувате и говорите в реално време. Не зависимо дали учите индивидуално или в група, уроците винаги следват принципа на живата комуникация. Няма запис или предварително подготвени материали за самоподготовка, които да гледате във виртуалната класна стая. Всичко това може да правите във времето извън фиксираните уроци, когато се подготвяте вкъщи. 

Във виртуалната класна стая урокът ви ще протече по абсолютно същия начин както и в реалната – проверка на домашното, кратък преговор, нов материал и упражнения. И точно както при присъственото обучение във всеки един момент преподавателят е с вас в класната стая, работи с вас, коригира и насочва вашата работа. А вие може да задавате въпроси и да получавате отговорите веднага.

Мотивация

Мотивацията съвсем не е еднопластово понятие. Тя включва много компоненти след които водещи са нуждата и ползата, които имате от чуждо езиковото обучение, възможностите, които един нов език ще отвори пред вас. Но както казва народният гений – “Малките камъчета обръщат колата”, затова комфорта и лесния достъп до обучение са от решаващо значение за това не просто да започнете, а да не се откажете по пътя към целта си. 

Ние можем да ви помогнем и за двете. С един клик може да заявите онлайн консултация с методолог или администратор, който да ви помогне да подберете правилното за вас обучение – групово или индивидуално. А след това е лесно – спестявате си всички задръствания, търсене на паркинг, закъсняващи автобуси, внезапни бури или убийствени жеги. И най-вече напълно безопасно в сигурна и комфортна среда. Избирате най-удобното време за вас и просто сядате пред компютъра, за да се срещнете с вашия преподавател. И най-хубавото е, че може да правите това от всяка точка на света, буквално!

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg