Няколко стъпки към по-добър разговорен английски

Няколко стъпки към по-добър разговорен английски

Няма да се спираме надълго и нашироко върху необходимостта от добър разговорен английски, тъй като сме сигурни, че ако сте попаднали на нашата страница, то вие сте от хората, които обичат да пътуват, да срещат различни хора и култури, да се наслаждават на новото и екзотичното. А това е възможно с помощта на добрата комуникация и то на английски – най-говореният в света език.

Почти всички, боравещи с интернет и новите медии са част от поколението, „закърмено“ с английска реч. Да, вярно е, че изучаването и допира с езика започва още в ранна детска възраст, но истината е, че крайните резултати не са особено оптимистични. В България едва 20 % се справят някак си с английския, а процентът на българите, владеещи разговорен английски е много по-нисък. Приблизително същите цифри бележат и другите балкански страни, изключение правят единствено Гърция и Хърватия, като обяснението обикновено се залага в по-големия брой туристи в тези страни и необходимостта за комуникация с чужденците.

На какво се дължи ниският процент от хора в България с добър разговорен английски? Отговорите са съвсем банални: липса на практика, непостоянно упражняване на разговорния английски, неадекватни методи на преподаване и учене. Как тогава да подобрим  собствения си разговорен английски? Съществуват различни упражнения, вижте кои са те!

 

За по-добър заговорен английски: не превеждайте мислено от един език на друг

Понякога трудността в изразяването на чуждия език произлиза не толкова от липсата на достатъчно богат речник, а непрекъснатата необходимост да се прави превод от единия език на другия. Този процес е изключително изморителен за човешкия мозък. Освен че изисква повече време, вътрешният превод поставя спирачка на разбирането и изразяването, поради факта, че концентрацията е раздвоена, а крайният резултат е „спъване“ на разговорния английски.

Мислете на английски

Изключително полезно упражнение е мисленето на английски. Започнете с нещо простичко, например преди да заспите или докато сте в трамвая разкажете си наум на разговорен английски как е преминал работния ден, направете си план за утрешните ангажименти, измислете си ситуация, в която трябва да убедите някого в нещо.

Упражненията наум са повече от полезни за всички, които желаят да подобрят своя разговорен английски. Така не само се активира запасът от думи, който вече притежавате, но и си давате сметка кои термини ви липсват.

Репетирайте

Така както известните холивудски актьори са репетирали пред огледалото за своите превъплъщения, така и вие можете да упражните своя разговорен английски очи в очи със себе си. Изправете се пред огледалото, изберете тема и в рамките на няколко минути разкажете на отражението си интересна история. Така ще можете буквално да чуете кои думи и изрази ви затрудняват. Повторете ги колкото пъти, докато заслужите собствената си похвала.

Ако нямате възможност да посещавате курсове по разговорен английски, имайте предвид че съществуват немалко приложения в интернет, които ще ви помогнат да усъвършенствате произношението си. „Упражнението на глас“ с или без огледало е задължително поне два-три пъти седмично, ако искате да дадете тласък на своя разговорен английски. Увеличавайте постепенно времето на говорене, опитайте се да стигнете поне до половин час на ден.

Усъвършенствайте речника си по разговорен английски

Вече имате голям набор от думи, които използвате в различни ситуации, но за да подобрите своя разговорен английски, опитайте се да разширите речниковия си запас в различни области. Не се ограничавайте единствено с лексиката, която ви е необходима на работа. „Гмурнете се“ в различни ситуации, дори и рядко срещани или невъзможни във вашето ежедневие. Навярно вече се питате какви да бъдат те? Например: разходка на домашния любимец, който нямате; среща с ваш супер романтичен/практичен/интелигентен/обикновен обожател; неприятна контузия на крака и болка в глезена; трябва да обясните на детето си, на английски разбира се,  как точно се извършва събиране на трицифрени числа, а също и таблицата до 10; а защо не как се приготвят козунак и лозови сърми.

Сменете тактиката, ако искате да подобрите разговорния английски

Забравете за ученето дума по дума. След като сте преминали началните нива, не си губете времето просто с трупане на отделни нови думи по английски, преминете към заучаване на цели изрази и изречения. Стигайки до изрази като: „as soon as possible“, „find out“, „switch off„, „cheer up“, и т.н. очевидно сте разбрали, че няма как да разберете смисъла на казаното, превеждайки си дума по дума.

Идеално упражнение за подобряване на разговорния английски е да научите наизуст фразите, които се използват изключително често в ежедневния език. Така вместо да питате някой „Как си?“, използвайки тромавото „How do you feel today?“,  без да се замисляте ще предпочетете, „How are you”, „How are doing?” или „What’s up!”. С подобни промени в изказа вашият разговорен английски ще звучи много по-леко и естествено.

Подгответе се според ситуацията

В случай, че знаете с какъв човек ви се налага да говорите на английски, независимо дали е по работа или не, можете да се опитате да предположите какъв ще бъде разговорът ви, какви теми ще засегнете и да репетирате мислено различни ситуации и посоки на разговора. Естествено, че може въобще да не се стигне до „направените  заготовки“, но самото упражнение ще ви улесни и ще „развърже“ езика ви, а вашият разговорен английски със сигурност ще блесне по-силно.

Качественият разговор  предполага добро разбиране на събеседника

Представяте ли си разговор, в който си „изпявате“ идеално заучените изречения и изрази, а вашият събеседник ви гледа все така учудено и неразбиращо. Не е нужно веднага си мислите, че сте допуснали грешки, че сте се изразили неправилно или пък, че произношението ви е ужасно. Недоумението може да се дължи на факта, че вашият събеседник е подхванал една тема, а вие започвате да му говорите нещо съвсем друго. И причината не е защото неговата тема ви е безинтересна, но просто защото не сте го разбрали. Ето такъв разговор е наистина труден.

 

Така че част от упражненията за подобряване на разговорния английски се падат и на разбирането, тоест нужно е да слушате ежедневно, поне по 20-30 минути радио или телевизия. В интернет можете да намерите различни видеа, чиято цел е именно упражнение на разбирането на английска реч.

И ето, че въоръжени с постоянство, търпение и много упражнения, можете да постигнете завидно ниво на вашия разговорен английски. Следвайте посочените по-горе примери и споделете напредъка си!

За тези, които не могат да се похвалят с особена самодисциплина, можем да препоръчаме нашите курсове за разговорен английски, базирани на индивидуалните нужди и предпочитания. Свържете се с нас, ние ще ви срещнем с учителя, който ще направи всичко възможно, за да подобри вашия изказ, произношение, ще обогати речниковия ви запас с помощта на много упражнения и разговори.

Прочети още:

Малки хитрини за подобряване на разговорния английски

9 трика как да научим по-лесно английски език

Как да подобрим своя разговорен английски?

Какво и как да поръчаме на английски език

Какво трябва да знаете за английския хумор

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg