Някои митове за изучаването на чужд език

Някои митове за изучаването на чужд език

Често съветите за това как се учи чужд език идват от тези, които има какво още да учат, а не от тези, които се справят успешно. В интернет е пълно с реклами, форуми, блогове, фейсбук страници или You Tube видеа, които обещават едно и също: супер бързо учене на чужд език. Не вярвайте на големи обещания, ученето на чужд език не става с едно щракане на пръсти, нужно е постоянство, а това означава само едно – време.

Не все доверявайте и на тези, които твърдят, че са научили чужд език единствено със слушане на музика или гледане на филми. Със сигурност това им е помогнало, но няма как да бъде единственото. Който говори правилно чужд език, използвайки разнообразни термини, означава че отделил достатъчно дълго време за учене. Ето и някои от най-често срещаните заблуди относно изучаването на чужд език.

ГРЕШНО: Най-бързият начин да научиш език е като отидеш да живееш страната, в която се говори

Със сигурност стимулите за учене на чужд език в страната, в която го говорят всички са много по-големи. Но и в този случай нещата не стават от само себе си. Можете да живеете и години наред в чуждата страна, но познанията ви по езика да се ограничават с реплики от рода: „Добър ден!“, „Благодаря“, „Довиждане“ и други подобни.

Освен това не са малко примерите на близки, приятели и познати, (попитайте ги, ако не вярвате, със сигурност има такива край вас) които ще потвърдят, че в обкръжението им има повече чужденци отколкото „земляци“. Следователно напълно основателни са съмненията за това как точно се говори местния език от тях. В заключение, ако тръгвате от нулата дори и в чужбина ще ви се наложи да посещавате езикови курсове, които не струват „пет пари“.

ГРЕШНО: Четенето на книги, слушането на новини по радио или телевизия е достатъчно, за да научите чужд език

Слушането на песни и новини, гледането на телевизия и филми е наистина много полезно, но забележете – за подобряване нивото на чужд език, а не ако сте на ниво “Начинаещи”.

Един музикант става все по-добър и по-добър, когато ежедневно се упражнява да свири. Един спортист също не повишава атлетичните си способности с гледане и слушане, а с много, много тренировки и то проведени по правилен начин. Същото важи и за чуждия език: в периода на учене могат да бъдат включени множество поддържащи техники и „загряващи упражнения“, които подпомагат процеса на учене, но те не са водещите.

ГРЕШНО: Ще обогатите собствения си запас от думи, ако имате винаги под ръка речник и заучавате наизуст цели списъци с думи

Речникът е изключително полезен и няма спор в това, но той служи за изясняване на значението на думата, няма как да бъде основно средство за учене на език.

Непрекъснатото търсене на думи в речника е уморително и в крайна сметка – истинска загуба на време. Ако сте подхванали статия или книга на чужд език и търсите всяка втора дума в речника, явно тази статия или книга не са за вас.

Думите остават трайно в съзнанието ни, когато ги ползваме в определен контекст, няма как да ги запомним, ако са просто списък от 10, 20 или 30 думи.  Ученето на чужд език няма нищо общо с паметта, но затова пък е способност, която се тренира с упражнения.

ГРЕШНО: Единственият начин за качествено учене на чужд език е като намерите учител, чийто роден език е този който желаете на научите.

Със сигурност учител, чийто роден език е този, който желаете на научите ще ви помогне много, но истината е, че той използва методите, които ползват и всички останали. Тоест на първо място по важност стои методът, който ще изберете за учене, а не учителя. Без конкретен метод на водене на самите уроци, ще бъде просто целене на посоки. Често се случва така, че за някои чуждоговорящи преподаватели единственият коз, който притежават е че езикът им е роден, но в същото време им липсват нужните познания и умения да учат другите.

ГРЕШНО: За да говорите добре чужд език трябва да сте талантлив и да сте започнали ученето му от малки

Всеки може да научи чужд език, но не всеки метод е подходящ за всички. Някои имат по-добра визуална памет, други слухова, някои познават вече друг чужд език, други – не. Важно е да се определят личните качества и специфики на учене на човек, за да се прецени кой от съществуващите методи е по-подходящ за него. Ако се направи добре тази първа стъпка, може да забравите изказвания от рода: „Не ми се отдават езиците и това е.“

 

Прочетете още:

 

Разгледайте още:

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg