Навиците, подсказващи, че трябва да учите немски!

Навиците, които подсказват, че трябва да учите… немски език

Следващите привички са типични за средностатистическия германец, затова ако са характерни и за вас, прекратете с чуденето кой език да учите и се насочете към немския!

„Извинете за закъснението!“

Задръствания, прехвърляне в градски транспорт, претъпкано метро, важно телефонно обаждане по никое време или просто загуба на представа за времето… Причините за закъснение при насрочена среща, може да са много. Но ако ви прави по-силно впечатление липсата на извинение след закъснение, отколкото самото закъснение, значи имате много общо с германците. В Германия е почти невъзможно да срещнете човек, който ще пропусне да се извини, ако е пристигнал със закъснение.

Празен булевард и червен светофар

Чакате ли да светне задължително зелено, за да пресечете или ще притичате на червено, ако няма автомобили? Честният отговор на този въпрос ще ви разкрие доколко сте стриктни. Ако освен че не пресичате, докато не светне зелено, но и правите забележка на тези, които го правят, няма спор –  с германците сте от една „порода“. Тяхното чувство за спазване на правилата е пословично и не могат просто да си замълчат, ако бъдат свидетели на подобно нарушение, особено ако нарушителят на правилата е майка с малко дете.

Разделно изхвърляне на отпадъци

Екосъобразността е характерна черта за германците, затова в немския дом могат да се открият 3 вида кофи за боклук. За България въвеждането на подобен ред в дома е утопия засега, но ако предпочитате да извървите още една пресечка, само за да изхвърлите боклука си в трицветните контейнери или връщате в магазина стъклените си бутилки, значи работите за опазването на природата като истински германец!

Не отивате на гости с празни ръце

А вие правите ли като германците? Дори без специален повод за отбелязване, типичният немски гост ще дойде на гости с букет цветя за домакинята, лакомства за децата и бутилка хубаво вино за домакина. Тези малки жестове показват признателността на госта към оказаното гостоприемство.

Обсъждане на международното положение

Събитията, които се случват по света, важните местни новини са важен елемент от ежедневния контакт с хората. Това е тема на разговор дори с непознати, които чакат автобуса. Но обсъждането на политическите въпроси се прави умело, без влизане в излишен политически спор. Ако и вие предпочитате дипломатичното отношение, дори в най-разпаления политически спор, значи имате обща черта с германския народ.

Усет за бира

Колкото по-студена е бирата, толкова по-добре! Популярното отношение към хмелната напитка се оказва евъргрийн фраза от българското кино – „Ще ме цака мене с топла бира“. Германците обаче не считат топлата бира за минаване метър, напротив, предпочитат я. Ако и вие я предпочитате по-топла, сигурно е защото си пазите гърлото, а сега се чудите защо ли световно известните ценители на бира нямат нищо против да е топла. Отговорът може и да ви изненада – топлата напитка има по-силно изразени вкусови нотки и така лесно може да се определи качеството ѝ, а колкото по-студена е бирата, толкова по-трудно е да се разбере дали е хубава или не.

Ако виждате себе си в някой от примерите, тогава не се замисляйте, научете немски език, защото в Германия със сигурност ще се чувствате в приятна обстановка, заобиколени от хора с вашето мислене. В езикова школа „Омега“ се предлагат курсове по немски език за всички възрасти, групови и индивидуални, за напреднали, дори фирмени обучения. Не търсете повече извинения, мотивирайте се и вижте, че с още един език в биографията ще предприемате и по-сериозни крачки в развитието си.

 

Прочетете още:

 

Разгледайте още:

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg