На каква възраст е най-добре да започнем ученето на чужд език?

На каква възраст е най-добре да започнем ученето на чужд език
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Отговорът на този въпрос зависи до голяма степен от това какви цели сме си поставили и доколко ни се отдават чуждите езици. Все пак, ако говорим за владеене на чужд език от типа билингвизъм, тогава безспорно можем да заявим, че колкото по-рано, толкова по-добре. Тоест с раждането е по-добре от 3 години, на 3 години е по-добре от 7 и т.н…
Немалко проучвания доказват, че периодът за научаване на чужд език на ниво майчин език е ограничен до 10-12-годишна възраст. След тази възраст намалява способността на човек да възприеме в дълбочина особеностите на един нов език. Учените обаче не са единодушни по този въпрос. Някои от тях считат, че затрудненията с изучаването на чужд език след пубертета се свързват най-вече с невъзможността за идеално произношение на чуждия език, т.е. почти винаги остава различим акцентът на матерния език. Самата способност за заучаване на нов език не намалява и в полза на това мнение са немалкото примери на хора, започнали да учат чужд език в юношеска възраст или дори след това, достигайки до ниво – отлично владеене на още един или повече езици.

Все пак коя е най-подходящата детска възраст за изучаване на чужд език?

Ако не говорим за случаите, в които децата са билингвисти, най-добрата възраст за учене на чужд език е между три и четири годишна възраст. Приблизително в тази възраст децата вече са заучили и поставили основите на своя матерен език. Оттук нататък може спокойно да започне ученето на чужд език на две нива: игрово и звуково. Особено подходящи са лесни песнички и стихотворения, които развиват слуховата памет на децата и свързват определени визуални изображения на предмети с конкретни звуци.

Едва след 6-годишна възраст могат да се въведат и някои граматически правила на чуждия език.

Защо в различните възрасти се учи по различен начин

Чуждоезиковите думи, заучени в ранна възраст, водят до стимулиране на слуховата памет в мозъка. По този начин се задейства един необясним според граматическите правила механизъм, който обаче работи безупречно и „подсказва“ кое е правилно и кое не.

При учене на език в по-късна възраст се активира фронталният дял на мозъка, който се свързва не със слуховия, а с рационалния механизъм за заучаване на чужд език.

Децата учат по-лесно чужд език, но възрастните пък имат повече опит с механизмите за заучаване

В заключение бихме могли да кажем, че ученето на чужд език в по-късна възраст не е задължително по-трудно от това в детска възраст, а просто различно. Възрастният използва различни механизми за учене и се опира на своя предишен опит, който в немалко случаи може да бъде изключително полезен.

 

Прочетете още:

 

Разгледайте още:

© 2020 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg