На какъв език се издава зеленият сертификат

driver-car-shows-digital-coronavirus-immunity-vaccine-passport-new-normal-travel-concept-min

За добро или лошо, доживяхме времена, в които повечето от иначе обикновени дейности като посещаването на кино, театър, концерт и дори търговски център, е възможно само ако имаме Зелен сертификат. И това важи не само за пределите на България, а в цял свят.
тогава логично възникват въпросите – какво представлява този сертификат, на какъв език се издава, за да е разбираем в цял свят и каква информация точно съдържа?

Какво представлява зеленият сертификат

Всъщност, това е популярното название на Цифровият COVID сертификат на ЕС. На практика той е документ, който доказва, че притежателят му е:

 • ваксиниран срещу COVID-19;
 • получил отрицателен резултат от тест; 
 • преболедувал COVID-19. 

На какъв език се издава

Сертификатът важи и се изисква в целия Европейски съюз. За това, за да бъде разбираем, той винаги се издава на два езика – на този от страната, в която е издаден и на английски. 

Каква информация съдържа

 1. Информация за лицето, на което е издаден – име и дата на раждане
 2. Информация за типа:
  1. при ваксиниране – датата на поставяне на втората доза /или на първата при еднократните ваксини/;
  2. при тестване – датата и часа на теста;
  3. при преболедуване – датата, на която лицето е регистрирано като заболял;
  4. и при трите типа – датата до която е валиден.
 3. QR-код – той съдържа информация за всеки издаващ орган – напр. болница, център за извършване на тестове, здравен орган. Целта му е да служи за защита от фалшифициране на документа. Европейската комисия е създала портал, чрез който всички подписи на сертификати могат да бъдат проверени в целия ЕС. Личните данни на притежателя на сертификата не преминават през портала, тъй като това не е необходимо за проверката на цифровия подпис.

Как различните държави изискват документа

Трудно е да се направи подобна обобщена информация, най-вече заради динамичността на мерките, които всяка държава въвежда и актуализира през определени периоди. Но все повече се очертава като обща тенденция, сертификатът да е задължителен за почти всички обществени и културни събития, които включват струпването на едно място на големи групи хора. 

Към момента е почти невъзможно пътуването в Европа без притежаването на зелен сертификат. Много от държавите в шенгенското пространство практически нямат граници помежду си. Тоест, ако пътувате по суша ще може да влезете в страната безпрепятствено, но където и да отседнете, ще имате нужда от сертификата. Той обаче не отменя факта, че трябва да продължите да спазвате всички останали предпазни мерки, като носенето на маска и спазването на дистанция, например. 

Ако ви предстои пътуване в чужда държава, със сигурност би било добре да имате зелен сертификат, а ако изпитвате съмнения от езиковите си умения – може да разгледате разговорните курсове на езикова школа Омега.