Може ли да научите чужд език от аудио книги

Може ли да научите чужд език от аудио книги - изображение

Аудио книгите са едно от чудесните неща, които напредъкът на технологиите ни донесе. Сигурна съм, че дори привържениците на хартиените книги, ще се съгласят, че аудио “четенето” има своите предимства. В забързаните дни, дългите пътувания в метрото или когато просто искаш да затвориш очи и да “почетеш” това е идеалният избор. Но те могат да бъдат и много повече от чисто забавление и отмора и да ви помогнат да научите чужд език. 

Помагат ли аудио книгите или са чиста загуба на време

Отговорът трудно може да е еднозначен, защото и при чуждоезиковото обучение, както и в живота, магически решения не съществуват, трябват труд и постоянство. Една от основните грешки, която много хора допускат по отношение на изучаването на чужд език е неглижирането на факта, че езикът е система, а не просто сбор от правила и думи. Или казано по просто, ако научите много думи на френски или английски например, това съвсем не означава, че го знаете. Същото е, ако заучите всички граматични правила, но пропуснете ученето на думи. И не на последно място идват умението ви да чувате и разбирате думите при разговор, както и сами да съставяте изречения, които да изразяват вашите мисли.  

Тоест, ако разчитате само на слушането на литература на френски или немски например, със сигурност няма да напреднете много в езика. Това обаче не означава, че аудио книгите са безполезни, напротив!

Как да ги използваме правилно?

Въпреки че не са пряк път до научаването на нов език, аудио книгите могат да са ваш безценен помощник в овладяването на някой от компонентите му, например:

 • за да тренирате слуха си. Да, да можете да “чувате” е задължително условие за това всъщност да разбирате езика. Защото езикът е преди всичко комуникация. И дори да сте много добри в четенето с разбиране, това не винаги означава, че слухът ви е способен да различи думите в потока на речта, а от там и смисълът на казаното. Аудио книгите ще помогнат на мозъкът ви да свикне с дадената реч и с течение на времето да я “разкодира” много по-бързо;
 • за да разбирате смисъла. Да, колкото по-лесно и бързо различавате думите, толкова по-добре ще разбирате и смисълът на казаното. Но, когато езикът на който искате да общувате не е роден за вас, вероятно трябва да минат години в определена езикова среда, особено за да научите всички думи, идиоми и фразиологизми, за да “уловите” цялото съдържание на мисълта. Аудио книгите ще ви помогнат да се справите по-бързо, защото още на сравнително ранен етап от вашето езиково обучение ще ви поставят с естествена езикова среда. Особено, ако книгата, която сте избрали е с тематика, която ви е интересна. проследявайки сюжета, без комфорта да може да спирате, за да търсите всяка непозната дума, вие ще се научите да разбирате смисъла на речта. Това ще и стимул в последствие да потърсите и научите думи, които често сте чували без да разбирате, например;
 • за да усвоите стандартни реплики от ситуации. Художествената литература изобилства с диалози. Ако подберете книга, в която те преобладават над описанията, ще може лесно да заучите стандартни фрази, които да използвате в подобна ситуация. Това може да се окаже много полезно, особено, ако все още не сте на високо ниво на езика, който изучавате;
 • за да концентрирате вниманието си. Когато слушате книга на чужд език, следите развитието на сюжета, но и потока на речта едновременно. Така тренирате мозъка си да се концентрира и да разпределя вниманието. Умението може да е полезно не само по отношение на чуждите езици, а и в още куп области от живота. Главното обаче е, че мозъкът ви ще се научи да осмисля и обработва информация постъпила на чужд език. после лесно ще приложите наученото и в реална чуждоезикова среда. 

Как да започнете и да поддържате добро темпо

Най-важното условие за успех във всяко начинание е трезвата преценка на ситуацията. Опитайте се да си дадете сметка на какво ниво на съответния език сте, без да се подценявате, но и без да сте твърде самонадеяни. След това подберете книга, която да е адекватна за нивото ви и за конкретната цел която сте си поставили – трениране на слуха, слушане с разбиране или друга от изброените по-горе. Има огромно количество безплатни библиотеки за аудио книги в интернет. Просто намерете източник на избрания от вас език.  А ето и съвет как да надграждате правилно в няколко стъпки.

 1. Започнете със слушане без да правите друго.
  Намерете хубава книга и отделяйте около час на ден само, за да слушате. Отпуснете се на дивана, затворете очи и се концентрирайте в текста. Това ще ви помогне в началото, за да не се разсейвате, докато подобрите уменията си.
 2. Продължете със слушане докато вървите, пътувате …
  Пробвайте да слушате докато вървете пеш към работа или се возите в градския транспорт. Това ще ви помогне да тренирате концентрацията си докато едновременно вършите още нещо.  
 3. Слушайте докато работите.
  Към тази стъпка може да подходите едва когато се почувствате достатъчно уверени основно в способността си правилно да разпределяте вниманието. Може да започнете докато вършите някаква домакинска работа – чистите, готвите … Ако работата ви позволява, например, ако сте графичен дизайнер и прекарвате часове в изработване на образи на компютъра си, може да използвате времето и да слушате книга на чужд език и така да поддържате и надграждате уменията си в тази област.

Още една тайна за успех!

Самостоятелната подготовка е едно от най-важните условия за блестящ краен резултат в дългия и нелек път на чуждоезиковото обучение. Но за да сте сигурни, че вървите в правилната посока е добре да имате насоките на преподавател. Тук вариантите са много в зависимост от нивото на езика ви и от конкретната нужда. Ако сега стартирате с изучаването му е добре да имате часове с преподавател поне два пъти седмично. Но ако сте напреднали достатъчно според нуждите си и искате просто да поддържате нивото си, може да имате час веднъж седмично. Тези срещи ще ви дадат възможност да упражните наученото, да се консултирате, ако сте срещнали странни конструкции, неразбираеми думи или стилистични похвати, които са ви убегнали. Не всички тайна на езика могат да бъдат разгадани с четене на речници и учебници, затова се доверете на професионалист. Много такива филолози по английски, френски, немски, италиански, руски, може да намерите при нас – Езикова школа “Омега”. А преди това, може да разчитате и на професионалната помощ на нашите методолози.
Повече за видовете обучения и езиците, които може да научите при нас, може да научите на страницата с нашите онлайн курсове.

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg