Могат ли компютърни игри да помогнат за изучаването на английски език

Могат ли компютърни игри да помогнат за изучаването на английски език - изображение

Играта е естествен, полезен и приятен начин за придобиване на нови знания и умения. Включването й в изучаването на английски език може да донесе само ползи, за които вече сме говорили. Днес обаче ще се спрем по-конкретно на компютърните игри, които са предпочитани от подрастващите. 

Вредни ли са компютърни игри

В ерата на все по-бързо развиващите се технологии, достъпен интернет и компютри е напълно нормално едно от предпочитаните забавления на децата да са именно този тип игри. Много са въпросите, които не спират да вълнуват родителите – коя е подходящата възраст на която детето може да започне да играе на компютър или таблет, колко часа дневно може да прави това, има ли полезни и вредни игри, как да контролираме пристрастяването…? Много често, затруднени от намирането на верния път, родителите просто забраняват компютърните игри и ги смятат за предимно вредни за здравето и развитието на своите деца. Това обаче не е съвсем вярно и ако сте родител и искате да постъпите умно използвайте страстта на своите деца, като подберете онези игри, които ще им помогнат да подобрят нивото си на английски. 

Как компютърните игри може да помогнат при изучаването на чужд език

Начините наистина са много и зависят предимно от типа игра, както и от възрастта на вашето дете. Затова преди тотално да забраните компютрите и таблетите да се ползват за игра, се постарайте да научите повече за това какви са популярните игри в момента. разпитайте вашето дете, защото то най-добре ще и даде информация за “модните трендове” в областта. Разговорът ще ви ориентира и в конкретните интереси на малчугана. Направете и собствено проучване, за да подберете онези игри, които могат да са полезни, освен забавни. Ето няколко типа игра, които са подходящи за  различни възрасти, които може да включите в забавленията на вашите деца:

LingoKids

Това е платформа на Oxford University Press, която предлага обучение чрез забавление за най-малките. Подходяща е за деца между 2 и 8 години и има богат набор от игри, с които те да стартират или разширят познанията си по английски. Навигацията е лесна и децата могат да се справят сами без да е необходимо непрекъснато да сте ангажирани докато те играят. А най-хубавото е, че цялото съдържание е одобрено от преподаватели. Играта може да се играе онлайн или офлайн, ако я изтеглите. ресурсите в нея са разнообразни – игри, които могат да бъдат самостоятелни или семейни, видео уроци, песни или аудио книги. Родителите могат да следят напредъкът на своите деца във всичките категории, в които тя може да развие знанията и уменията им – комуникация, творчество, критично мислене и взаимодействие.

Monkey Puzzle

Това е образователна игра разработена от експерти в Кеймбридж, за да помогне на децата да практикуват своите умения за четене на английски. Тя е насочена към малко по-големите ученици, които са все още в началните А1-А2 нива от Общата европейска езикова рамка (CEFR). В забавна интерактивна среда, младежите могат да тестват уменията си за четене на английски. А най-голямото достойнство на играта е, че е създадена специално, за да помогне на децата от тази възраст да се подготвят за изпитите на Кеймбридж за Young Learners (Starters, Movers, Flyers).

Roblox

Това е игро платформа с много богато съдържание. В нея освен готови игри, вие също може да създавате такива. като цяло, тя е най-подходяща за деца над 13 години, но е добре регистрацията в нея и игрите да се подберат от родителите, за да се избегне досег с неприемливо за дадена възраст съдържание. като цяло, тя ще помогне на децата да преодолеят езиковата бариера и стреса при изразяване. Заради желанието им да се впишат в играта, те ще са по-мотивирани да развиват и обогатяват знанията и уменията си по английски. В рамките на избраните игри те ще имат и подходяща за тях среда, в която да практикуват езика, докато развиват други свои умения като например – изобретателност, логическо и критично мислене.

Minecraft

Възможно е предишните ни предложения да са били непознати за вас, но сме сигурни, че няма човек с достъп до интернет днес, който да не е чувал за Minecraft. Играта наистина е много, много популярна и ако вашето дете вече е обсебено от нея, не му забранявайте да играе, защото тя със сигурност е и много полезна. В най-общи линии, играта представлява виртуален свят, в който играчите трябва да оцелеят като придобиват различни нужни им за живота неща и като изграждат съоръжения за живеене или други дейности. Точно защото е така подобна на реалния живот, тя е способна не само да учи децата на нови неща, но и да развива много от техните умения. Изследвания са доказали, че когато децата трябва да решат интересна за тях задача свързана с оцеляването и напредването им в играта, те са склонни да проявяват много повече любопитство и старание при изучаването на нови неща. И тук спектърът на новите знания е практически неограничен като се започне от математиката, минем през историята, астрономията и не на последно място езикът. защото основния език, на който играчите общуват е английски. Често задачите в играта изискват коопериране и съвместна работа по решаването на даден проблем, което е добра предпоставка младежите да общуват интензивно по различни теми. Така те не само ще имат стимул напълно самостоятелно да усвоят нужната лексика, но и ще имат реална среда, в която да я използват. 

В заключение можем да кажем, че да, компютърните игри наистина могат да са полезни. Те подобряват когнитивната гъвкавост, работната памет, социалните умения и уменията за решаване на проблеми на децата. Но както казахме и в началото, важно е те да са съобразени с възрастта и интересите. Затова, ако имате нужда от още помощ и насочване кои игри са подходящи за вашето дете, може да се допитате до специалистите в Езикова школа “Омега”. Ние отдавна сме открили ползите от игрите при чуждоезиковото обучение и можем да ви предложим още много интересни подходи към английския, които да мотивират всяко дете. Разгледайте нашите специализирани курсове тук.

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg