Търсене
Close this search box.

Методическото обследване при изучаването на чужди езици

Методическото обследване при изучаването на чужди езици — изображение

Колко е важно методическото обследване при изучаване на чужди езици?

Не веднъж сме казвали, че ученето на език е като всяко друго умение. За съжаление, все още не разполагаме с магически инструмент, който да ни подари незабавно нужното ни познание без да положим усилия. И все пак, освен упорита работа има още няколко важни момента, на които е добре да обърнете внимание, когато пристъпвате към изучаването на чужд език.

Какво е методическо обследване

Накратко, това е диагностика, която специалистите в езиковото обучение правят, за да определят настоящото ниво на вашите знания. И това наистина е една от най-важните стъпки преди да стартирате вашето обучение. Ето няколко причини защо:

 1. Ще спестите пари!
  Всяко обучение струва пари, но е важно дали ще ги похарчите точно за онова което ви трябва или ще ги загубите заради погрешно преценено ниво.
 2. Ще спестите време!
  Ако надцените или подцените нивото си, ще отнеме време, докато осъзнаете грешката си. След това ще ви коства още усилия, а и време, за да преминете към правилното за вас ниво, което със сигурност ще ви забави по пътя към целта.
 3. Ще ви фокусира в правилната посока!
  Много често курсистите подценяват или надценяват знанията си за даден език. Това ги кара да стартират от грешно за тях ниво, което или не е по-силите им или е твърде лесно, за да мотивира интереса им. Методическата диагностика ще насочи вниманието ви към пропуските, ако имате такива и в посока на надграждане на знанията ви и преодоляване на вашата неувереност.
 4. Традиционният подход
  Ако ви се е налагало да надградите или освежите знанията си по някой език, със сигурност сте преминали и през полагането на “тест за определяне на нивото”. Ако например сте учили английски в училище, но след това рядко се е налагало да го ползвате, след, да кажем, 10 години, е задължително да проверите с тест на какво ниво са знанията ви в момента, за да знаете от къде да започнете да опреснявате езика. Тестът обикновено е писмен и насочен към проверка на граматичните ви познания, нивото на които да е отправна точка на обучението ви.
 5. С какво се отличава “Омега”
  Да, ние също използваме тест, но знаем, че не винаги това е достатъчно, за да намерите най-удачното за вас обучение. Онова, което прави подхода ни различен е разбирането, че всеки курсист има своите уникални нужди, цели и качества, които са част от цялостния процес на обучение. Затова подходът ни е индивидуален и цели не само да определи стартовото ви ниво, но и да ви помогне цялостно в процеса на учене. Ето няколко типа методологически консултации в “Омега” от които може да се възползвате по всяко време:

Определяне на нивото

Езикът не е просто набор от думи и правилата за свързването им. Затова тестът за определяне нивото на граматичните и лексикалните ви знания е задължително, но съвсем не и единственото, което трябва да се прецени. Затова може да запишете час за разговор с методолог, който да провери уменията ви за говорене, слушане и разбиране. Тази стъпка е важна, особено в случаите, когато сте учили езика, но дълго не сте го използвали. Тогава най-често уменията ви в различните му компоненти са на различно ниво. Например – може да чувате и разбирате на ниво В1-В2, но самите вие да имате трудности при говорене и да се изразявате на ниво А2. След нашата консултация ще може да прецените правилно кое ниво да запишете и ще получите професионални съвети как да активирате пасивния си речников запас, например. 

Вижте секцията с “Въпроси и отговори” за повече информация.

Избор на вид обучение

Много хора не си дават сметка, че вида обучение е не по-малко важен за крайния резултат от усилията, които влагате в ученето. Много често хората записват групово обучение просто защото са свикнали с тази форма. Или пък пък стриктно се придържат към индивидуалното, защото смятат, че така могат да напреднат по-бързо. Истината е, че всяко обучение има своите предимства, но за да се възползвате от тях, трябва да сте наясно с целта си и кои са най-преките пътища за постигането й. Тъкмо тук нашите методолози могат да се намесят успешно и да ви помогнат да формулирате точна цел, а след това да съставят план, който да ви помогне да я достигнете най-бързо. 

Работа с децата

При тях срещата с методолог преди старта на обучението е задължителна, независимо от нивото им. Често родителите не осъзнават, че децата им имат затруднения при усвояването на училищния материал не заради липса на потенциал, а заради начина на обучение. Някой деца имат нужда от строго индивидуален подход, който да им помогне да се фокусират над работата и да следва тяхното темпо. Други пък се нуждаят от конкуренция и общуване в група, за да разгърнат целия си капацитет. 

 1. Определяне на целта
  На въпросът “Каква е целта на вашето обучение?”, нашите курсисти най-често отговарят – “Да науча езика.” В повечето случаи обаче те не си дават сметка, че тази толкова обща формулировка може да се превърне в основната причина за бъдещ провал. Консултацията с нашите методолози ще ви помогне да конкретизирате. Това е нужно защото подходите, методите и вида обучение може да са различни в зависимост от това дали искате да стигнете, например, до В1 в определен език, да подобрите говоренето си, да кандидатствате за работа или учебно заведение. В хода на обучението си може да променяте и надграждате целите си, но те винаги трябва да бъдат ясно формулирани .
 2. Индивидуалните качества на курсиста
  Всеки от нас има силни и слаби страни. При методическото обследване е лесно да се набележат онези качества, които ще ви помогнат да учите ефективно, както и тези, които могат да спънат прогреса ви, ако не ги осъзнавате. Тъкмо тази специфична индивидуалност на всеки човек определя подходящите за него темпо и вид обучение. Когато и вие и преподавателят ви сте наясно с всичко това, може да използвате тази информация в своя полза, например различни по тип упражнения, които провокират вашето естествено любопитство и интерес. Така ще учите лесно и приятно. 

Всичко, което изброихме по-горе най-често се прилага като комплексен подход към всеки потърсил нашата консултация. Разговорът с методолог може да отнеме няколко минути или час. Добрата новина е, че във всички случаи е безплатно и със сигурност безкрайно полезно. Не се колебайте да ни потърсите, независимо на какъв етап от обучението си сте. Заявете сега безплатно методическо обследване.

Изпратете бързо запитване