Методи за намиране и отстраняване на грешки в текст на английски език

Методи за да намиране и отстраняване на грешки в текст на английски език — изображение

Макар и често да сме обръщали внимание на методите, които ще ви помогнат да проговорите на английски, това не значи, че подценяваме умението за писане. Езикът е система и ако искате да го владеете наистина не бива да подценявате и пренебрегвате който и да е негов аспект. Езикът преди всичко е начин на общуване, а то не се случва само вербално.
Ако изпитвате затруднения, когато се налага да пишете на английски, ето няколко съвета, как да подобрите писмените си умения.

Тестове за самодиагностика

Интернет изобилства от материали, които ще ви помогнат да направите бърза преценка на правописа си. Много от тях съдържат и съвети как да го подобрите и да надградите стила си. Ето няколко, в които според нивото си, ще правите диктовки и ще може да ги проверите:

 1. https://www.learnenglish.de/dictationpage.html
 2. https://breakingnewsenglish.com/dictation.html
 3. http://englishexpressyes.com/english-dictations-mp3s.html
 4. https://www.rong-chang.com/eslread/eslread/dict/contents.htm
 5. https://www.englishclub.com/listening/dictation.htm

Услуги за проверка на правописа

Вероятно вече никой не може да си представи да пише в Word-документ и той да не сигнализира за правописни грешки. Днес всички програми от Microsoft Office могат да проверяват правописа, а някои дори и граматиката. Едно ниво по-нагоре отиват инструменти от типа на Grammarly, които не просто ще поправят грешно изписаните думи, но и ще ви предложат начин, по който граматично и стилистично да подобрите написаното.  

Ако не се нуждаете от толкова комплексна проверка, а само искате да сте сигурни как се пише дума, която за вас е нова, научили наскоро или просто рядко се налага да я употребявате, винаги може да използвате услугите на обикновен речник. 

Проверка и занятия с учител

Ако искате да подобрите правописът си и желаете да използвате всички възможности, тогава не пренебрегвайте консултацията с преподавател. Това винаги остава най-добрата опция, защото:

 • Онлайн инструментите ще посочат грешките ви, но не и как да работите ефективно, за да ги отстраните;
 • Учителят ще елиминира възможността да грешите по отношение на нивото си като се подценявате или надценявате. Това ще направи работата ви конструктивна и ползотворна;
 • Работата с преподавател винаги е комплексна. Дори фокусът да е правописът, в рамките на учебния процес ще подобрите стила, граматиката си, ще обогатите речника си и ще упражнявате говорене и слушане.

  Работа върху грешките

  Всички улеснения, които днешния дигитален свят ни дава, безспорно са чудесни. Но може би точно заради тях, често забравяме как да се справяме сами. Защото, въпреки незаменимостта на компютрите днес, все още никой не е отменил писането на ръка. И дори да успеете да постигнете изискан майсторски стил и изряден правопис, благодарение на различни програми и инструменти, всичко може да рухне за миг, ако се наложи да напишете няколко, макар и прости, изречения на ръка. Затова – възползвайте се, но не разчитайте единствено на тях. Придобитото знание винаги се отплаща добре, затова учете:
 1. Пишете думите, които искате да научите. Методът доказано работи! Но за да не претоварвате мозъкът си, определете оптималното количество думи, които сте способни да възприемете в един ден, например – 5;
 2. Използвайте ги в изречения. Простото писане на една и също дума помага, но може да го разширите и разнообразите като започнете да я включвате в изречения. така не просто ще запомните как се пише, но и ще запечатите значението и то в пример. Това ще ви улесни в бъдеще, когато искате да я използвате;
 3. Работете с учител. Освен правилните упражнения, той ще ви даде ценни съвети, как най-бързо и лесно да запомните думата; 
 4. Запишете се на курс – това ще ви фокусира и ще ви помогне да работите системно, като надграждате. 

Ако все още не сте наясно с нивото си, но искате да изгладите пропуските в правописа си, започнете с безплатен тест от Езикова школа “Омега”. След това нашите методолози ще ви посъветват как да продължите обучението си по английски, така че да постигнете желаните резултати за възможно най-кратко време.