Медицински английски: селекция от учебници, онлайн ресурси, речници за лекари и сестри

Медицински английски: селекция от учебници, онлайн ресурси, речници за лекари и сестри — изображение

Всеки език, дори и родният ни, има специфична терминология в редица области. Медицината не прави изключение, както и други области на науката и технологиите. Но ще се спрем по-обстойно тъкмо на тази професия, защото от доста време се наблюдава определен интерес към така наречения “медицински английски”.

Какво е “Медицински английски” и защо добива популярност

Най-общо казано, това е професионалният език на медиците – лекари и медицински сестри, които обслужват пациенти на всяко ниво в системата. Много хора сигурно ще възкликнат, че в медицината може по-скоро да се говори за огромен пласт латинска лексика, която всички работещи в сферата изучават още като студенти. Да, това е така, но частите на човешкото тяло или имената на болести съвсем не изчерпват необходимия за един медик лексикален запас. Работата с пациенти изисква и правилния набор от думи и фрази, с които чисто медицинската терминология да бъде “преведена”, обяснена на болния, както и всички съпътстващи лечението процедури и терапии. Да не забравяме, че предписвайки лекарства, докторите е нужно да знаят не само кое е необходимото за лечение активно вещество, но и под какво име се продава лекарството в съответната страна. От почти същите знания по медицински английски ще се нуждаят и фармацевтите, които искат да работят в англоезична държава.
Отварянето на света направи възможно не просто пътуването, но даде и реални възможности за работа извън пределите на родната ни страна. По-добре платеният труд на лекарите във Великобритания, например, е стимул за много млади медици да планират бъдещата си кариера там. Недостигът на медицински сестри пък е проблем от световен мащаб. затова нашите добре обучени кадри са добре дошли навсякъде по света. 

Какво обаче трябва да направи един медик, за да има необходимото ниво на английски и по-специално медицински английски.

Специализирана литература

Тук влизат и всякакъв тип учебни помагала – учебници, упражнения, речници. Може да си ги набавите онлайн или на хартиен носител и в двата случая изобилието е голямо. Проучете, потърсете отзиви и мнения и изберете онова, което ще ви свърши най-добра работа.

 Фрази, думи и онлайн речници

В интернет може да се намерят многобройни ресурси, които да помогнат обучението. В случая обаче ще са ви нужни специализирани онлайн речници и преводачи. Такива съществуват, но не всички са безплатни. За сметка на това има множество безплатни видео уроци, които ще ви помогнат да усвоите базова лексика. Просто потърсете канали, които предлагат подобен тип уроци и изберете онзи, който ви допада най-много. 

Във всеки случай, всичко това ще са само помощни инструменти в цялостния процес на учене като ви помогнат да усвоите специфични фрази, изрази и думи. 

Още за разговорната практика

Не веднъж сме казвали, че практикуването е един от основните ключове към успеха, когато става дума за учене на чужд език. Тук важи същият принцип, защото колкото и добре да знаете английски, ще ви е нужно време и упражнения, за да запомните и употребявате с лекота, специфичния медицинския език. Ако вече сте в съответната езикова среда и практикувате, това определено ще ви е от голяма полза. Но ако все още сте в България и се подготвяте да заминете, за да учите или работите в чужбина, ще трябва да си осигурите практически занимания тук. Един от най-лесните начини е да се запишете на курс. Това не просто ще ви подсигури редовни практически занимания, но ще ви гарантира и надграждане на знанията под ръководството на преподавател. Така едновременно ще учите, практикувате и укрепвате своята увереност. Работата с преподавател винаги е добра идея и защото това ще ви предпази от неволни грешки, които може да допуснете в процеса на самообучение. А когато запомните нещо погрешно в началото, след това ще ви трябват двойно повече усилия, за да го “поправите” в ума си. 

Но разбира се, към всичко изброено по-горе може да пристъпите едва, когато нивото ви на общ английски е достатъчно, за да се справите с предизвикателствата на специализирания медицински език. Има лесен начин да проверите това с безплатния тест за ниво на Езикова школа “Омега”. Можете да се възползвате и от нашите консултации с методолог, а за целта ще ви е нужно само да запишете час по един от следните начини:

  • като се обадите на +359 878 566 537 и/или 02/423 21 21;
  • като ни пишете на office@omegals.bg;

Качеството на нашето обучение е съчетано с гъвкави възможности, които удобно да се впишат във вашия график. Повече за нашите курсове може да научите тук.

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg