Малки хитрини за подобряване на разговорния английски

Малки хитрини за подобряване на разговорния английски

Подобряването на разговорния английски, без англоговорящи наоколо е по-скоро трудна задача. За да сте сигурни, че напредвате трябва да разговаряте с някого, който знае перфектно английски, така не само ще  преодолеете вътрешните си спирачки, но ще бъдете коригирани при необходимост.

Това обаче в момента няма как да се случи, а е необходимо да говорите английски. Какво може да направите? Със  сигурност не трябва да мълчите, мълчанието е враг №1, ако сте решили да подобрите своя разговорен английски. Затова ви предлагаме няколко лесни самостоятелни упражнения.

Слушайте и повтаряйте

Повтарянето на видео- или аудио-материал на английски е доказано добър метод за запаметяване на интонационните особености на езика, както и запомняне на правилните ударения върху думите. В английския нерядко в зависимост от това къде пада ударението, думата придобива едно или друго значение.

Да вземем например думата “address”. Ако поставим ударението върху “a” на първата сричка – [a’dres], тогава думата има значение на „адрес“ – мястото където живеем или където се намира определена сграда, институция и т.н. В момента, в който променим ударението и го поставим върху „е“ – “adre’s”, тогава значение се променя – „обръщам се към“ . Това е само един от многото примери.

Можете да си послужите и с Youtube. Потърсете любима сцена от филм на разговорен английски. Важно е да има и субтитри, първо изслушайте после повторете на глас, четейки субтитрите. След това махнете субтитрите и просто повтаряйте това, което чувате.

Упражнение №2 за подобряване на вашия разговорен английски

За някой може да звучи странно, но един от начините да разбирате какво ви говорят на английски, е като слушате самите себе си. Когато говорите на английски, се активира слуховата ви памет, а точно тя е нужна, за да разпознаете в един следващ момент звуците, съшити в една дума.

Разбира се, важно е при възпроизвеждането на думи на английски да ги изговаряте правилно и затова идеалният начин е, ако има кой да ви изслушва и поправя в случай на нужда. Така както се случва в нашите курсове по разговорен английски.

Упражнение №3 за по-добър разговорен английски: мислете на английски

Най-често срещаните грешки при разговорен английски са предизвикани от мислите ни, които „говорят“ на собствения ни език. Този момент е почти непреодолим, когато става дума за начален етап на изучаване на езика и без да искаме съставяме в мислите си изречение първо на родния си език, който превеждаме дума по дума на английски. Само че буквалното трансформиране на едно изречение от един език на друг в повечето случаи води до неправилна конструкция, грешки и дори до безсмислия.

Опитайте да подобрите своя разговорен английски, мислейки. Например, можете да си припомните някои моменти от деня. Разкажете си ги на английски или пък си представете различни ситуации, например ако сте в магазина и трябва да попитате за нещо или пък поръчвате в ресторанта любимата си храна. С това упражнение няма как да тренирате произношението си, тъй като е изцяло на мисловна основа, но пък когато се наложи да говорите на английски, ще намирате по-лесно думите.

Още упражнения за по-добър разговорен английски…

Усъвършенстването на разговорния английски означава едновременно подобряване на разбирането и общуването на чуждия език. Със сигурност сами сте се убедели, че е много по-лесно да разберете дадено послание, когато е написано на английски, отколкото когато е изречено на глас от друг човек.  Точно затова, ако сте избрали да тренирате своя разговорен английски чрез гледане на филми в оригинал, но не разбирате една съществена част от филма, пуснете си субтитрите.

Защо е по-трудно да разбирате английски, когато ви говорят

Основните причини са две:

  • трудно „разшифроване“ на звуците
  • липса на богат речник.

Звуковото разшифроване е свързано с отъждествяване на едно понятие с конкретни звуци, достигащи до слуха на човек. Този процес не е никак лесен, особено ако става дума за начална фаза на практикуване на разговорен английски: звуците, които стигат до нас са неясни.

Вторият проблем е липсата на думи в речника. Това означава, че ако не познаваме определена дума, нейното звуково разшифроване става невъзможно, тъй като не я свързваме с никакво конкретно понятие.

Възможно е също така да сме заучили думата с грешно произношение и в момента, в който я срещнем в разговорния английски на наш събеседник, просто да не я разпознаем. Точно затова тренирането на разговорния английски трябва да се осъществява задължително чрез упражнения на глас и много слушане на радио, телевизия, записи на английски.

Елементарен, но съществен, принцип: ежедневни упражнения

Може да става дума само за 10-15 минути упражнения за подобряване на вашия разговорен английски, НО не забравяйте важно е тези упражнения да се правят редовно, ако не всеки ден, то поне през ден.

Освен това трябва да сте наясно с това на какво ниво е разговорния ви английски. В никакъв случай не грабвайте „Властелинът на пръстените“, ако английският ви е по-скоро на ниво начинаещи. Това да не разбирате почти нищо е най-бързият начин да се обезкуражите и прекъснете самостоятелната си подготовка.

Още една малка хитрина

Не слушайте просто думите и отделните срички, от които са съставени думите, но следвайте ритъма, музиката и звученето на езика, така по-лесно ще запомните цели изречения и отделни думи.

И накрая приемете подобряването на вашия разговорен английски, като нещо, което може ви достави удоволствие. В този смисъл подберете интересни за вас видео-материали, песни, филми. Не правете нищо по задължение, само така ще увенчаете с успех вашето начинание.

Прочетете още:

Няколко стъпки към по-добър разговорен английски

9 трика как да научим по-лесно английски език

Как да подобрим своя разговорен английски?

По-добрата алтернатива на самостоятелното онлайн обучение

8 причини да изберете онлайн обучение на чужд език. Но не какво да е!

 

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg