Търсене
Close this search box.

Къде можете да общувате на английски, дори да сте начинаещ

Къде можете да общувате на английски, дори да сте начинаещ — изображение

Практикуването на един език, независимо от нивото на което го владеете, най-бързо и лесно ще ви помогне да го научите. Често хората, които изучават английски с години и вече са на сравнително високо ниво, като В1 или дори В2, все още не умеят да говорят добре. Причината за това е, че вероятно са пропуснали да разбият собствената си езикова бариера още при старта на изучаването на езика. В такъв случай, дори да имате богат речников запас и отлична граматика, те остават пасивни знания и при нужда да комуникирате много трудно може да възпроизведете дори елементарни фрази.

Как да подобрите нивото на английският език

Най-краткият съвет за това как да развиете уменията си в общуването на английски е – използвайте го!
Съвременните учебни системи са така конструирани, че помагат още в началото да овладеете базови думи и изрази, които да ви помогнат да реагирате в съвсем прости ежедневни ситуации. Затова не се колебайте да използвате наученото във всеки удобен момент. Ето няколко стъпки, с които да улесните старта си:

 1. Повтаряйте на глас – това ще ви помогне да запомните дадена дума или фраза и да усъвършенствате произношението си. В същото време, постепенно ще ви направи и по-уверени да говорите на английски, защото самите вие ще свикнете с това. 
 2. Гледайте филми и сериали – подберете такива с лесни диалози. Вероятно в началото няма да разбирате всичко, но с ще запомните добре ситуациите, в които се употребяват вече познатите ви фрази и изрази.
 3. Използвайте английските думи за предмети и дейности от ежедневието си. Правете го докато готвите, чистите или подреждате дома си. Може да правите това просто упражнение и в супермаркета, където много от артикулите са изписани на английски. 
 4. Говорете с хора, за които английският е роден език. Да, това може да е малко стресиращо в самото начало, но не е невъзможно, ако правилно подберете хората и ситуациите, които да отговарят на вашето ниво. 

Места с чужденци в нашата родина

Експертите твърдят, че най-лесно и бързо ще проговорите английски в съответната езикова с среда. Не, не ви казваме да хванете първия полет за Великобритания. В и България има достатъчно възможности да упражнявате езика с native speaker. Ето няколко идеи:

 1. Барове, клубове и ресторанти. Особено в София или по-големите градове, където има постоянен поток от туристи, такива заведения могат лесно да бъдат намерени. Атмосферата често предразполага към запознанство и съответно разговор. 
 2. Езикови кафенета. Това са места, където да общувате с хора на определен език тъкмо с цел упражняването му. Дори там да не срещнете хора, за които английският е роден, те ще ви помогнат да се отпуснете в общуването. 
 3. Различни ситуации в ежедневието. Например всеки път, когато пътувате, говорете на английски със служителите на летището. Или посещавате забележителности в България. Там винаги има много хора, много често от други държави. Използвайте възможността да поговорите с тях и защо не – да им разкажете повече за страната ни.  
 4. Социалните мрежи. Това е най-лесния и достъпен начин да се свържете с хора от целия свят и да практикувате английския си. Използвайте ги, за да създадете своя езикова среда, в която да практикувате и напредвате. 

Търсене на хора на вашето ниво

Всички горни съвети ще са ви от най-голяма полза, ако се опитате да изберете ситуация, която максимално подхожда на настоящото ви ниво на английски. Така ще елиминирате стреса и опасността да се откажете още при първия опит. Затова:

 1. Разберете точното си ниво. Не разчитайте на собствената си преценка. Много често овладяваме в различна степен различните компоненти от езика. Ако дълго не сме го употребявали, независимо от сертификата, който имаме, нивото ни може да е доста по-различно. Затова се тествайте. В Езикова школа “Омега” може да го направите безплатно през тази форма.
  2. Потърсете професионална консултация. Не е задължително да сте записани на курс, за да се възползвате от консултация. След като уточните нивото си, може да вземете малък абонамент в Езикова школа “Омега”, който да ви даде възможност да се консултирате с преподавател. Съобразно вашите конкретни цели и знания, той ще ви насочи към подходящи упражнения, с които да напреднете, например: ще ви препоръча подходящи филми, ще ви даде идеи за места, на които да упражнявате езика с други на вашето ниво, ще ви запознае с още много ефективни методи за поддържане на нивото. 
 2. Запишете се на курс. Това е сигурен и ефективен начин да използвате и надграждате знанията си по английски. При това като го правите с хора на вашето ниво и под наблюдението на професионалист. 

Затова не отлагайте! Проверете нивото си и изберете курсът, който ви подхожда. Разгледайте нашите онлайн обучения за повече информация. 

Изпратете бързо запитване