Италия е страната на световноизвестни поети, художници, архитекти, навигатори и… лозя. През 2015 година Италия се нарежда сред челните позиции в световното производство на вино. С около 50 млн. хектолитри от свещения и така обичан „божествен нектар“.
Терените с лозя в Италия покриват около 641 743 хектара земя. Италия заема трето място по уникални сортове грозде – 453, след Грузия – 524 и Канада – 474. Общият брой сортове лозя, регистрирани в 35 различни държави, са 6 154.
В официалния регистър на вината в Италия са записани 73 с най-високата оценка за вина и храни в Италия – DOCG (Denominazioni di origine controllate e garantite – Контролиран и гарантиран произход). Следват 330 вина със знак DOC (с контролиран произход) и IGT – 118 това са вина представящи отделни региони в страната.
С „чаша вино в ръка“ можем да се поразходим из Италия и нейните 20 региона, богати на традиции, вкусове и вина, разбира се. Тръгваме от север на юг. Пригответе се за едно дълго и изключително интересно пътешествие, благодарение на което ще разберете как точно се произнасят имената на вината. Така със сигурност ще се справите блестящо, когато решите да поръчате качествено италианско вино!
Вината във Вале д’Аоста и Пиемонте
Въпреки, че Вале д’Аоста е един от малките региони в Италия, може да се похвали със своите невероятни сортове грозде, най-вече червени: Fumin (фюмин), Petit Rouge (пюти руж), Vien de Nus (виен дю нюс) и Cornalin, ползвани в 85% от производството на вина в региона. Не отстъпват и белите винени сортове грозде: Mouscat и Petit Arivine.
От своя страна Пиемонте е регионът с едни от най-известните DOC и DOCG вина. Nebbiolo (Небиòльо) е най-известният сорт вино, от който се произвеждат ценените в цял свят Barolo (Барòло), Barbesco (Барбéско) и Langhe (Ланге). Тези три вина заедно с Roero (Роéро) и Monferrato (Монферàтто) са вписани в World Heritage List на ЮНЕСКО. Друго вино, носещо високата оценка DOCG е Barbera del Monteferrato (Барбéра дел Монтеферàтто). Червените вина на Пиемонте са известни с това, че са подходящи за отлежаване. От белите сортове грозде няма как да подминем двата Malvisie (Малвазие) (Casorzo – Казоро и Schierano – Скиерано), а също и Cortese (Кортезе), Arneis (Арнеис), Favorita (Фаворѝта), Timorasso (Тиморàзо), Brachetto (Бракéтто) и Dolcetto (Дольчéтто).
Отскачаме до Ломбардия и Венето отново с чаша в ръка, за да се запознаем и с други италиански вина!
Ломбардия е един от най-развитите региони в Северна Италия, и точно тук се произвеждат немалко вина, известни в цял свят. Започваме с община Валтелина, намираща се в провинция Сондрио, където се произвежда Chiavennasca (Киавенаска). На север от Бергамо няма да подминем десертното вино DOCG – Moscato di Scanzo (Москàто ди Скàнцо) със следните характеристики: рубиненочервен цвят и гранатни отблясъци; деликатен, устойчив и характерен аромат; хармоничен сладък вкус с лек послевкус на бадеми.
В Ломбардия задължително трябва да опитаме класическото италианско спуманте (spumante), вид пенливо вино. В близост до Павия се намират широки терени, където се отглеждат ценните грозде Barbera (Барбéра) , Croatina (Кроатѝна), Pinot Nero (Пинò Нéро), Uva rara (Ува Рàра) , Vespolina (Весполѝна), известни още като Sangue di Giuda (Сàнгуе ди Джуда) DOC (кръвта на Юда).
Венето е регион в Италия, в който се произвежда най-голямо количество вино. Заслужава си да се отбиете във Валполичела, където се произвежда Amarone (Амарòне) и Recioto (Речòто). Ако ви допадат сладките вина, непременно трябва да опитате уникалното Torcolato (Торкольàто), известно още като Великденско вино. Цветът му е от златисто жълт до кехлибарен, ароматът е интензивен с нотки мед и стафиди, а вкусът – сладък и деликатен с или без присъствие на дървесни нотки.
По пътя на виното – към централна Италия
Въпреки трудния терен на Лигурия и тук биват отглеждани едни от най-ценените от любителите на виното лозя. Общо 11 са DOC вината в региона, сред тях задължително трябва да опитате Sciacchetrà (Скиакетрà), произвеждано в Cinque Terre (Чинкуе Терре) – една от най-обичаните туристически дестинации в Италия и Rossese (Росéзе), идващо от античното градче Dolceacqua (Долчеакуа), в буквален превод „сладка вода“.
Три са зоните в Емилия Романя, които задължително трябва да споменем, когато говорим за вино: Пиаченца с Gutturnio (Гутурѝно), Болоня и Чезена с Pignoletto (Пиньолèтто) и Albana (Альбàна), които могат да са сухи и сладки и накрая- пенливото Lambrusco (Ламбруско) от Модена – най-продаваното италианско вино, извън страната. Съществуват 4 типа Lambrusco DOC: червено Lambrusco Salamino di Santa Crocce сухо и полусладко; Lambrusco di Sorbara, което може да бъде червено или розе, сухо или полусладко; Lambrusco Reggiano, розе – сладко или червено – сухо; Lambrusco Grasparossa di Castelvetro сухо или полусладко.
Идва ред на Тоскана – родината на едни от най-благородните вина: Chianti (Кианти), Brunello di Montalcino (Брунéльо ди Монталчѝно), Rosso di Montelpulciano (Рòссо ди Монтепулчàно), Morellino di Scansano (Морелѝно ди Скансàно), Vernaccia di San Giminiano (Вернàча ди Сан Джиминиàно), бялото вино от Питилияно – Pitigliano, червените вина Bolgheri (Болгери) и Massa Marittima (Масса Мариттима) – силни вина, с плътен вкус. Надяваме се, че сме събудили желанието ви да опитате едни от най-ценните вина, говорейки един от най-мелодичните изици в света – италианският!