Търсене
Close this search box.

Кратък на наръчник за любителите на италиански вина. Част II

Кратък на наръчник за любителите на италиански вина. Част II

Продължаваме нашето вдъхновено пътешествие в централна и южна Италия с чаша вино в ръка. След като споменахме кои са най-известните вина и сортове грозде в северна и централна Италия, идва ред на една друга Италия, започваща от Умбрия и Марке до Сицилия и Сардиния. Извити малки улички и архитектура, загатващи далечни времена, весели хора, необятно море, невероятна храна и стотици вдъхновяващи вина.

Какво вино да опитаме в Умбрия, Лацио и Марке?

Задължително Vernaccia di Serrapetrona (Вернàча ди Сéррапетрòна) с невероятен вкус на спуманте (пенливо вино) и един уникален аромат. Най-обичаното вино от Умбрия безспорно е сухото Orvieto (Орвиèтто), произведено от бели сортове грозде. Ако пък сте любители на червеното вино, опитайте Sagrantino di Montefalco (Сагрантѝно ди Монтефàлко).

Лацио е друг регион от централна Италия, известен с производството на вино още от древни римски времена. Едни от най-ценените вина тук са: Est!Est!!Est!!! (Ест Ест Ест) и Moscato di Terracina (Москàто ди Террачѝна).

Абруцо, Молизе и Кампания: другата вълшебна страна на италианското вино

Безспорно челните редици в класацията тук се падат на Montepulciano d’Abruzzo (Монтепульчàно д’Абруцо). Произвежда се от сорт грозде със същото име. От 2003 година е включено в най-ценната категория за вина в Италия DOCG, ако е произведено в Колине Терамане, провинция Терамо. Притежава наситен рубиненочервен цвят, със загадъчен вкус на къпина, червени горски плодове и подправки. Специфичният вкус на виното идва най-вече от аромата на сладък корен (liquerizia). На второ място се нарежда Trebbiano d’Abruzzo (Требиàно д’Абруцо).

Taurasi (Таурàзи), Falanghina (Фальангѝна), Aglianico (Алианѝко), Greco di Tufo (Грéко ди Туфо), Cilento (Чилéнто): това са все добре познати плътни червени и фини бели вина, произвеждани в Кампания.

Идва ред да кажем “Alla salute” или “Cin Cin” в Пулия, Базиликата и Калабрия

След като говорим за вино и то италианско, няма как да подминем и един малък урок по италиански, в който ще ви научим как се казва „вдигам тост/наздравица“  – Fare brindisi” (фаре бриндизи), „наздраве“ – „alla salute” (альа сьлюте)  и „cin cin“ (чин чин).

Пулия е един от малкото италиански региони, в които няма планини. Така по равните полета и малки хълмове от Дауния, през Муржи  и Таволиере, до Саленто се простират множество декари, засети със сортовете Bombino (Бомбѝно), Malvasia Nera (Малвазѝя Нéра), Verdeca (Вердéка). Едни от най-известните червени вина са: Primitivo di Manduria (Примитѝво ди Мандурия), Rosso di Barletta (Рòссо ди Барлéтта), Castel del Monte Rosso (Кàстел дел Мòнте Рòссо). Сред белите вина трябва задължително да споменем Locorotondo (Локоротòндо), Moscato di trani (Москато ди трани) – сладко бяло вино.

Най-известният сорт грозде в Базиликата още от Древна Гърция е Aglianico (Алианѝко), благодарение на него е отредено и високото звание DOCG на Aglianico del Vulture Superiore (червено вино). Други известни вина  DOC са: Matera (Матéра) – във вариации на бяло вино, спуманте – пенливо вино и червено; Grottino di Roccanova (Гротѝно ди Рòкканова)  – бяло, розе, червено и резерва.

В Калабрия, поседнали на някои от прекрасните плажове, можем да отпием чаша вино Cirò (Чиро) – бяло, розе, червено или резерва, а защо не и червено Gaglioppo (Галиоппо) или бяло Greco (Греко).

И накрая какви вина ни поднася Сицилия и Сардения

Сицилия е не само най-големият Средиземноморски остров, но и един от регионите в Италия с най-голямо производство на вино. Сред белите вина, най-известни са Catarratto (Катаррàтто), Zibibbo (Дзибѝббо), Grillo (Грѝлльо) и Inzolia (Инцòлиа). Сред червените: Nero d’Avola (Нèро д’Авольа), Frapàtto (Фрапатто), Cerasuolo di Vittoria (Черазуòльо ди Виттòриа). Няма да пропуснем, разбира се, невероятните ликьорени вина: Marsala (Марсàла), Lipari (Лѝпари), Pantelleria (Пантелерѝа).

И ето, че нашата разходка с чаша истинско италианско вино в ръка и кратки уроци по италиански завършва в Сардения, където ще отпием с удоволствие червените вина Cannonau (Канонау), Cagnulari (Канюлари), Carignano (Кариняно) e Monica (Моника). А от белите няма да пропуснем: Malvasia (Малвазиа), Nasco (Наско), Nuragus (Нурагус), Vermentino (Верментино) и Vernaccia di Oristano (Вернача ди Ористано).

© 2025 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Заяви безплатна консултация!
Изпратете бързо запитване