Търсене
Close this search box.

Комуникативни умения на чужд език

Комуникативни умения на чужд език

Една от основните трудности при овладяването на чужд език е “проговарянето” на него. Като тук визираме не само да може да изразите основни свои нужди и мисли, а да общувате сравнително пълноценно, съобразно капацитета от лексика и граматика, с които разполагате. Говорили сме вече за трикове, които да използвате в ежедневието си и които да ви помогнат да развиете говорните си умения по английски, немски, френски, испански, италиански или руски. Често обаче те не са достатъчни, затова е добре да запишете и поне един разговорен курс. Професионалните методики в тях ще ви помогнат да се отпуснете и да приложите на практика знанията си. Ето няколко примера за такива, които ние в Езикова школа “Омега” прилагаме ежедневно в работата си.

Методика на обучение по английски език в начален етап

За повечето хора е странно, че дори в начален етап на овладяване на езика е възможно да се работи по развитие на комуникационните умения. Истина е, че езикът не е само лексика и граматика, затова овладяването му трябва да става паралелно във всичките му компоненти. Една от техниките, които използваме при начинаещите ученици, е уроците да се водят предимно на изучавания език. Това помага на мозъка да свикне с него и от самото начало поставя курсистите в непосредствена езикова среда, която стимулира развитието, както на умението да чуват и разбират, така и да проговорят с лекота в последствие.
Натрупването на лексика и граматика в процеса на обучението логично води до друга особено полезна техника – обяснението, а не превода на новите думи. Така курсистите развиват способността сами да обяснят мислите си, дори когато не се сетят веднага за дадена дума. Това е особено полезно умение, особено ако ни се налага да използваме чуждия език в ежедневието си и да говорим на него. В потока на мисълта често може да не се сетим веднага за точната дума, но това няма да ни смути или да прекъсне диалога, защото ще сме усвоили умението да използваме описание или заместители на липсващата дума.

Интерактивни методи

Тук особено полезни са ролевите игри, например посещение при фризьор, лекар, пазаруване и други. Те дават възможност на първо място да разиграете ситуация от реалния живот и да усвоите характерни реплики, подходящи теми или идиоматични изрази. Докато го правите, преподавател ще коригира грешките ви, ще ви насочва и ще ви помага да разширите кръга на използвани думи и граматика, като ви насърчава да използвате не само най-елементарните, но да включите повече от онова, което вече сте научили. Тази своеобразна тренировка ще ви помогне да сте много по-спокойни и концентрирани, когато попаднете в подобна обстановка в реалния живот. Ще знаете правилните реплики и дори, ако не чуете ясно всичко, което събеседникът ви пита, ще можете лесно да го предположите.
Ролевите игри са чудесна възможност за “сухи тренировки” на теоретичните ви знания, които плавно да се превърнат в практически комуникационни умения.

Усъвършенстване на комуникацията

Един от най-ефективните методи да направите това е като общувате. Но за да избегнете нежелани последствия от шока, когато се наложи да комуникирате на чужд език, е добре да тренирате това умение. Да, четенето и слушането ще ви помогнат, но сами по себе си не са достатъчни, за да създадат умение и да активират натрупания езиков ресурс. Разговорните курсове от своя страна, имат за цел тъкмо това. Методолозите на “Омега” са разработили няколко ефективни програми, съобразени с различни нива, които да подпомогнат развитието на говорните ви умения. Темите са подбрани така, че да покрият различни области от ежедневния живот и да помогнат с лекота да започнете да изразявате себе си по различни теми – битови, социални, културни, политически и други.
От особена полза в този случай може да се окаже присъствието на native speaker, с какъвто ние разполагаме. А тук може да научите кога започва следващата ни разговорна група https://omegals.bg/grafik-na-kursovete/.

Затова не губете повече време, а ни потърсете на +359 878 566 537 и/или 02/423 21 21

Изпратете бързо запитване