Търсене
Close this search box.

Колко време е нужно за ново ниво по английски?

Колко време е нужно за ново ниво по английски език
Месец или години са нужни, за да овладеете едно по-високо ниво на английски език? Отговорът може да бъде много прост и конкретен, ако имаме предвид някои малки подробности.

1 ниво по английски език за 1 месец. Кога това е възможно?

Независимо дали започвате от нулата или вече имате някакви познания по английски език, обикновено за завършване на едно ниво са нужни от 80 до 100 часа. Европейската езикова рамка обхваща 6 нива на езиково познание: А1 и А2 – основни нива за начинаещи, B1 и В2 – нива за независими потребители, C1 и С2 – за напреднали.
Продължаваме с лесните „сметки“. Ако учите английски език в езиково училище 4 часа на ден, то за 4-5 седмици, ще успеете да покриете едно ниво. Важно е да се изтъкне, че тези 4 часа на ден няма да са достатъчни, за да се заучи добре новия материал, така че е нужно да предвидите и още поне два-три часа на ден за затвърждаване на новата лексика и граматически правила.
Или човек, който започва да учи английски език от нулата може да покрие първите 3 нива и да бъде сравнително независим в комуникацията и разбирането на чуждия език за 3-4 месеца, т.е. да покрие и ниво В1. Отново с уговорката, че посещава всеки ден курсовете по английски език и отделя нужното време за заучаване на новия материал. Както виждате това си е сериозна работа на пълен работен ден. Но пък звучи съблазнително, че за по-малко от половин година човек може да постигне наистина завидни резултати.

Какво се случва в действителност?

Повечето от нас обаче, поради семейни или професионални задължения, нямат възможност да отделят всичкото това време. В най-добрия случай могат да се запишат на курс по английски език с максимум две посещения седмично, а това са приблизително 3-4 часа на седмица. Ако задействаме отново формулата „брой часове за изучаване на английски език“= „постигнато ниво“, означава че по тази нова схема ще е нужна около 1 учебна година за придобиване на 1 ниво. Или започвайки от нулата, за три години можете да достигнете овладеете и ниво В1.

Правилно поставени цели – отлични резултати

Има значение дали английският език ви е нужен, за да се разбирате с персонала в магазина или за да изразите мнение в разговор с англоговорящи, тоест да сте активна страна в един разговор, или пък английският език ви е необходим на работното място, като основен език за комуникация с клиенти или колеги.

В зависимост от поставените цели и нужди, за някои може да е достатъчно познаването на основите на английския език, тоест нива А1 и А2, толкова доколкото да се справя при пътуване в чужбина и знанието на английски език в тази степен да го кара да се чувства добре. Други имат по-различни цели, те предпочитат да разбират филм в оригинален език, или пък да работят в чужбина, тогава за да се чувстват комфортно със своя английски език, ще трябва да предвидят малко повече време и усилия, за да постигнат нивата С1 или С2.
Както виждате, крайните сметки, свързани с времето за изучаване на английски език, са сравнително прости. Сложността идва от многото фактори, от които зависи крайният резултат, а именно: свободно време, лична мотивация и умения, поставени цели. Нека не забравяме също, че подходящо подбраният метод, изборът на групово или индивидуално обучение на английски език, както и ръководенето на процеса на заучаване от добре подготвени специалисти, играят не по-малко важна роля при скъсяването или удължаването на периода за заучаване на английски език.
Изпратете бързо запитване