Колко езика трябва да знаете, за да се наречете полиглот

Колко езика трябва да знаете, за да се наречете полиглот — изображение

Значението на думата полиглот се отнася до способността на човек да владее множество езици. Да бъдеш полиглот не само означава да говориш свободно на няколко езика, но също така и да разбираш културните и социалните нюанси, свързани с тях. Способността да комуникираш на различни езици отваря врати към нови възможности и помага за по-дълбокото разбиране на света.

Чести комбинации на езици

Езиците от всяка езикова група имат много общи или близки думи, така че ако знаете един добре е лесно да разбирате прилично поне още един или два от същата група. Ако владеете френски, със сигурност ще разбирате в голяма степен например   испански и португалски. Същото е и ако знаете български. Дори да не може да ги говорите, със сигурност ще разбирате поне 50 процента от изказвания на руски, македонски или сръбски. Ако пък положите малко усилия и запаметите още няколко полезни думи, граматика и фрази от тези близки езици, става още по-лесно да комуникирате поне на базово ниво с носителите им. Ето няколко примера:

 

 1. Славянски езици
  • Западно славянски – полски, чешки словашки;
  • Южно славянски – български, македонски, словенски, сърбохърватски;
  • Източно славянски – руски, белоруски, украински.
 2. Германски езици
  • Северногермански /скандинавски/ – исландски език, фарьорски език, датски език, норвежки език, шведски език;
  • Западногермански – английски, нидерландски, немски;
  • Романски – френски, испански, португалски, италиански.

Как да ги учите с лекота

Тоест, да си полиглот, който в някаква степен владее около 10 езика не е толкова трудно. Ако вече знаете един или два чужди езика, просто потърсете близките до тях и ги опознайте. Ето няколко съвета, които ще ви улеснят:
 1. Започнете с най-близкия език;
 2. Открийте думите, които имат общ корен или са много близки по произношение и значение;
 3. Открийте сходните граматически конструкции;
 4. Научете базови полезни фрази, които се използват често;
 5. Усъвършенстват произношението – това ще ви помогне да се настроите за езика, но и сами да започнете по-лесно да разбирате събеседниците си;
 6. Изучете спецификите в граматиката – времена, спрежения, предлози.

Ако вече знаете един чужд език и се чудите кой да е следващият, може да намерите полезна информация в тази статия.

Поддържане на добро ниво с времето

Не веднъж сме казвали, че тайната на доброто ниво във всеки език е практикуването му. Няма значение дали владеете един или повече чужди езици, просто ги използвайте. Разбира се, когато говорим за полиглоти, които знаят 3, 4 или дори повече езици е важно да уточним, че практикуването им ще е спрямо степента, в която ги владеят. 

 1. Ако например разбирате руски, но не можете да пишете на кирилица, ще е трудно да го упражнявате като пишете кратки есета, например. Но пък ще е много полезно, ако редовно гледате филми или телевизионни предавания на руски.
 2. При езиците, които владеете и писмено, най-полезно ще е да общувате с реални хора. Ако нямате възможност да пътувате до съответната страна намерете онлайн приятели.
 3. Учете всеки ден по една нова дума или фраза, особено в езиците, за които знаете по-малко.
  Повече полезни практики може да намерите тук.

Значението на думата полиглот често се асоциира с интелектуална гъвкавост и способност за учене, които са изключително ценни в съвременния глобализиран свят. Никога не е късно да станеш полиглот, а както се оказва, не е и чак толкова трудно. Изберете чуждия език, който искате да учите и се свържете с Езикова школа “Омега”. А с помощта на нашите курсове, лесно може да усъвършенствате и някои от близките езици.