Кои френски филми ще ви помогнат да научите езика

Кои са френските филми, които ще ви помогнат да научите езика

Когато чуете Франция, първата асоциация е Айфеловата кула, няма спор, но следващата коя е? Разбира се, че Едит Пиаф! Достатъчно е да си сложите слушалките, да си пуснете нейната музика, да излезете на балкона, за да се пренесете мигновено страната на любовта. Хората започват да се движат на забавен каданс, погледът ви се спира най-вече на щастливо влюбените двойки, долавяте смях в далечината. Няма нищо чудно в това, благозвучността на френския сякаш успява да ви докосне и на подсъзнателно ниво.

А ако сте любители на френското кино, със сигурност сте попадали на такива филми, които мигновено запалват желанието ви да се запишете още на следващия ден на курс по френски. Кои са филмите, които не остават безразлични киноманиаците и които задължително трябва да изгледате, ако искате да упражните френския си език? Някои от тях със сигурност сте гледали с български дублаж, ние ви съветваме да ги изгледате още веднъж, не само защото си заслужават да бъдат видени повторно, но и за да се докоснете осъзнато до красотата на езика.

„Невероятната съдба на Амели Пулен“

Режисьорът Жан-Пиер Жоне на „Le fabuleux destin d’Amélie Poulain“ (заглавието в оригинал) майсторски показва на зрителя мирогледа на едно момиче, което израства изолирано от света, заради притесненията на баща си. В последствие у Амели Полен се изгражда едно по-различно отношение към света, у нея липсва онзи повърхностен поглед, който забелязва само сивото, който не вижда пъстротата в ежедневието. Невероятното актьорско  изпълнение на Одре Тоту, която обикаля Париж с колелото си и търси любовта, е вълнуваща и пленяваща. В комбинация с магическата и вълнуваща музика, дело на композитора Ян Тиерсен, приключенията в 2 часа и 2 минути изглеждат кратък миг, който ще пожелаете да се повтори и потрети. Френската лента не остава пропусната и от Американската филмова академия и получава 5 номинации за „Оскар“.

„Детски игри“

Понякога изборът на име за филм е по-лесно от откритието на правилен и интригуващ превод на заглавието на други езици. Такъв е случаят с невероятната френско-белгийска романтична лента Jeux d’enfants, в буквален превод означава детски игри, излиза в английски превод като Love me if you dare (Обичай ме, ако се осмеляваш). Във филма, посветен на любовта, дори да не следите българските субтитри, ще бъдете пленени от диалозите, толкова нежни, толкова силни, понякога агресивни, друг път студени, но винаги красиви и благозвучни. Марион Котияр и Гийом Кане си партнират не само на снимачната площадка, а и в живота, което личи в пламъка в очите им. Сюжетът разглежда живота на двама влюбени, които животът събира и разделя ,а за зрителите не остава друго освен да се смеят и плачат едновременно. А финалът? Финалът не може да бъде забравен, за което заслуга има режисьорът Ян Самюел.

„Недосегаемите“

Само ако се опитате да прочетете оригиналното заглавие с типичен френски акцент Intouchables ще се влюбите и във филма и в езика и няма да имате търпение да научите повече. Действието се развива в Париж, а сюжетът разглежда историята на парализираният аристократ и интелектуалец Филип, който търси да наеме свой личен помощник. Сред множеството кандидати за позицията, милионерът се спира на грубия и невъзпитан цветнокож Дрис, който кандидатства само формално, за да може да се възползва от социални придобивки като социално слаб. Уговорката между двамата е Дрис да помага на Филип само за месец, а след което ако иска може да си тръгне. Режисьорските решения на Оливие Накаш и Ерик Толедано представят класовите различия по такъв начин, пренасят героите през невероятни обрати и на моменти на зрителя му се иска да се смее и плаче едновременно.

Из архивите на френската филмография присъстват неповторими и невероятно интригуващи сюжети, които могат да ви вдъхновят от първия кадър, а мелодичния език ще ви накара да забравите за напрежението от ежедневието. И без да сте гледали тези три френски кино ленти, ние от Езикова школа „Омега“ ще ви научим да имате правилно произношение, перфектна граматика и дори класическо френско чувство за хумор, трите неща, с които ще можете да се разходите из френските улички с увереността на.

Прочетете още:

 

Разгледайте още:

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg