Кои фестивали може да посетите в Испания през юли и август?

Кои фестивали може да посетите в Испания през юли и август

Вече преглеждате датите от календара и офертите на самолетните компании, нали? Да, време е за ваканция на някое топло място, само че този път ви предлагаме то да не е под чадъра на някой плаж, а да бъде истинско преживяване, за което ще говорите дълго след това. Дестинацията е Испания – страна с интересни обичаи, които може да видите на живо. Вижте кои са традиционните местни обичаи през юли и август и бъдете сигурни – ще се върнете с много снимки и хубави спомени!

Фестивалът Сан Фермин
Фестивалът Сан Фермин

Това е познатото тичане пред бикове, което стартира на 7 юли в Памплона. Тази традиция води началото си от 13 век, когато тези чествания са били през месец октомври, но поради засиления интерес към тях и съобразяването с по-добрите метеорологични условия, те са преместени три месеца по-рано. През 19 век не е имало двойни защитни стени, улеснявайки биковете да избягат и да създадат хаос и стрес в Памплона. Този фестивал става особено популярен благодарение на писателя Ърнест Хемингуей. Той разказва именно за състезанията с тичащи бикове в романа си „И изгрява слънце“ от 1926-та година. Ако искате да присъствате на това шоу, трябва да сте ранобудни, защото биковете се пускат всяка сутрин (от 7-ми до 14-ти) в 8 сутринта. Дължината на трасето е 825 метра като средното време за прекосяването му е около 3 минути. Всеки ден по него се пускат 6 кастрирани бика и 6 бика за борба. Вечер се организират бикоборства, като е хубаво да си купите предварително билет, тъй като арената побира само 12 500 души и интересът е огромен.

Фестивал „На косъм от смъртта“
Фестивал „На косъм от смъртта“

Празникът на Санта Марта се провежда на 29 юли в малкото градче Ас Невес. В него взимат участие хора, които през последната година са имали близка среща със смъртта, която очевидно е имала благополучен край. Те лягат в ковчези, които се носят през града от техните роднини, които се обличат подходящо като за погребение. Тези, които нямат близки, носят ковчезите си сами. Поклонението се води от образа на Санта Марта – Библията е представя като сестра на Лазар, която е върната обратно към света на живите от Исус. Шествието има за крайна точка църква с нейното име. Но не си мислете, че в такъв вид честване няма нищо забавно, напротив. Разказват се интересните случки на тези, които са били близко до смъртта, за които е желателно да знаете добре испански език, за да ги разберете. Не липсват и танци, песни и типичните забавления за всеки фестивал. Единствено участниците в ковчезите трябва да бъдат по-сериозни, но не и гостите.

Feria
Feria de Malaga

Годишният фестивал в Малага е един от най-големите в Испания. Той се провежда от 1487 година, когато Фернандо и Изабел победоносно се отправят към града, за да прогонят маврите от там. Обикновено е в рамките на 10 дни около средата на месец август. Откриването се прави от някоя от местните знаменитости от балкона на кметството. Следват дни, в които може да се насладите на фойерверки, празненства, открити барове, танцьори на фламенко по улиците. Не трябва да пропускате и фестивала по бикоборство, който се провежда тогава на Plaza de Toros. Забавленията се провеждат през деня в самия център на града, а след 19 часа всички се преместват в покрайнините, където има изградена специално за случая площадка. Там различни групи забавляват гостите, за които са осигурени специални автобуси, които могат да ползват до града.

 

Разгледайте още: