Кои фестивали да посетите в Испания от май до юли?

Кои фестивали да посетите в Испания от май до юли

Планирате ли вече отпуската? Ако все още не сте си избрали дестинация, ще ви предложим да посетите една слънчева и красива страна, в която не само да се насладите на вкусна храна, прекрасен испански език и замайващи гледки, но и да се позабавлявате на тамошните местни празници, които ще помните дълго и за които ще разказвате още по-дълго. Време е да се пренесем в топла Испания и да разберем кои са интересните места през май и юни, на които ще се състоят едни от най-колоритните фестивали.

Фестивали през месец май

В Мадрид на 15 май се чества San Isidro, който е покровител на града. Той бил известен с щедростта си и това, че раздавал храна на бедните и нуждаещите се. Именно този празник дава старт на сезона на бикоборството. Ако искате да видите едни от най-добрите бикоборци обаче, е желателно предварително да си осигурите билети. Иначе самият фестивал е съпроводен от много танци и открити концерти. Не пропускайте да хапнете традиционните сладки закуски barquillos.

El Rocio Pilgrimage

Друг интересен фестивал, който тази година ще се състои на 21 май е El Rocio Pilgrimage. Името идва от едно малко селце, близо до град Алмонте, което през останалата част от годината е сравнително пусто и в него живеят не повече от 700 души. За един уикенд обаче тук идват хиляди хора, за да присъстват на поклонението, което води началото си още от 15 век. Тогава ловец от местното село намира статуя на Дева Мария, която с времето придобива славата, че лекува безплодие, психически заболявания и др. Поклонниците идват с коне и са съпроводени от множество хора, които пеят и танцуват по улиците. Кулминацията на фестивала е в понеделник, когато статуята на Дева Мария се изнася сред хората. Имайте предвид само, че настаняването е почти невъзможно в това малко селище и трябва да прецените дали къмпингуването е вариант за вас. Излишно е да споменаваме, че ако говорите испански всичко ще се справите много по-лесно във всяка една ситуация.

El Rocio Pilgrimage

Любителите на конете не трябва да пропускат Jerez Horse Fair. Това е конен панаир, който води началото си от 1264 година. Към днешна дата той се състои в Jerez – в парка Gonzalez Hontoria, разположен на 52 000 кв.м. Организират се различни събития – състезания, каубойски изяви, фламенко, борби с бикове. Има и голям пазар, на който всеки може да си купи традиционни продукти. Не пропускайте да пиете rebujito – вино с лимонада, което се консумира в големи количества по време на фестивала.

Фестивали през месец юни

Любителите на виното трябва да планират своята отпуска през юни, или по-конкретно на 29-ти, когато е Haro Wine Festival или известен с името „Битката на виното“. За този фестивал е важно да изберете дрехи, с които сте готови да се разделите завинаги, защото целите ще бъдат пропити от рубинената течност. Битката води началото си от враждата между два съседни градове (Харо и Миранда де Ебро), но едва през 20 век придобива настоящия си вид, а именно – заливане на присъстващите с вино с помощта на кани, бутилки, кофи, водни пистолети и др. Дори и да сте решили да не участвате, няма гаранция че няма да ви уцелят. Празникът продължава с преследване на бикове, песни, танци, много ядене и пиене на вино, разбира се.

Ако предпочитате да не се цапате, а да се насладите на красиви гледки, може да изберете Hogueras de San Juan, който се провежда от 20 до 29 юни. Този фестивал се прави с цел да се отбележи най-дългият ден през годината. Той се празнува в цяла Испания, но най-вече по крайбрежните зони, където хората се отправят към плажовете, където палят огньове и празнуват до сутринта. Най-големите тържества са в Аликанте, където се правят големи дървени или хартиени фигури, които се изгарят в полунощ. Цялото празненство е съпроводено и от красиви фойерверки.

Друг фестивал, който не може да срещнете на друго място е El Colacho – фестивал, на който се прескачат… бебета. Той се провежда край Бургос и води началото си от 20-те години на миналия век. Той всъщност е част от тържествата по случай католическия празник Корпус Кристи. Ако имате новородено бебе, може да стане част от празника, стига да имате тази смелост. Бебета се слагат на земята, а мъже, облечени като дяволи ги прескачат като целта е да ги пречистят от злите сили по този начин. Ако мислите, че това не е забавно, трябва да се вгледате в лицата на присъстващите, които ще ви докажат обратното.

El Colacho

Стегнахте ли вече куфара? Не забравяйте и фотоапарата, защото ви гарантираме незабравими гледки, който и фестивал от тези да изберете.

Прочетете още:

Испански език – хем приятно, хем полезно!

Научи испански език – говори с хора по целия свят!

Излезте от стандартния туристически маршрут с добър испански език!

По-добрата алтернатива на самостоятелното онлайн обучение

Онлайн обучението-модерно и удобно

 

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg