Когато реалните езикови познания не могат да се скрият

Когато реалните езикови познания не могат да се скрият

Често срещана ситуация – четете обява за работа и решавате да изпратите автобиографията си. В изискванията за длъжността пише, че се изисква добро владеене на английски език. Решавате да кандидатствате, въпреки че времето, когато взимахте уроци по английски език, вече е доста избледнял спомен.  Все ще се справите някак, това успокоение дава увереност да натиснете „изпрати“…

Следващата седмица предстои интервю. Тук обаче можете да срещнете трудности, за които не сте и предполагали. Ето какви могат да бъдат те:

  • Интервю на английски език

Много работодатели са се опарили достатъчно от хора, които пишат, че владеят език, но всъщност са били на уроци по английски език, които не са посещавали редовно или са прекъснали. Когато времето е ценно, а срокът за избиране на подходящ кандидат – кратък, те често прибягват до интервю по телефона, на което лесно и бързо могат да отсеят кой би се справил с работата и кой има смисъл да поканят на интервю. Затова, имайте едно наум, ако кандидатствате в голяма международна компания. Със сигурност не можете да върнете времето назад и да посещавате по-сериозно уроците по английски език, но поне може да си спестите неудобството при един подобен тестови разговор.

  • Тестови задачи на английски език

Това е друг разпространен метод за оценка на езиковите познания. След разговор с работодателя е възможно той да даде работна задача, която да е на английски език. В повечето случаи тя трябва да се изпълни на място в рамките на половин или един час. В такива моменти е важно да си припомните всички граматични правила, които сте изучавали по време на уроците по английски език. Много вероятно е да се окаже, че разговорно се справяте много добре и сте оставили добро впечатление, но за работата е необходима комуникация с клиенти в чужбина и добрият писмен английски език е важно изискване.

  • Работни задачи на английски език

Това е истинското изпитание за знанията ви. Дори и интервюто да е минало успешно и бъдещият ви работодател да е доволен от това, което е видял в автобиографията, то практиката е тази, която може да докаже реално ли е нивото на владеене, което сте написали в нея. За разлика от задачите по време на уроците по английски език, където можехте да потърсите помощ в речника или в интернет, на работа не винаги имате тази възможност. Тук кратките срокове изискват концентрация и използване на целия запас от думи, който имате. Най-добрата проверка обаче са конферентните разговори и срещата с чуждестранни клиенти. На тях не е важно само да разберете какво се говори, но и да обосновете мнението си и дори да преговаряте, ако е нужно. Очевидно е, че с базови познания по английски език това не може да стане…

 

Ако не искате да изпадате в подобни ситуации, искате да си припомните и да подобрите наученото по време на уроците по английски език, винаги може да се свържете с езикова школа „Омега“. Ще получите безплатна консултация с методолог, който ще определи нивото ви и ще ви даде най-добрия съвет кое обучение е най-подходящ за вас.

 

Прочетете още:

Кой е най-добрият метод за изучаване на чужд език?

На каква възраст е най-добре да започнем ученето на чужд език?

Онлайн обучението-модерно и удобно

Чужд език – възможност за нов кариерен път

Някои митове за изучаването на чужд език