Какви грешки трябва да се избягват, за да се постигне напредък в изучаването на чужд език

Какви грешки трябва да се избягват, за да се постигне напредък в изучаването на чужд език — изображение

Научаването на чужд език е като всяко друго умение. За да постигнеш успех се изисква постоянство, упоритост и много работа. Но нека си признаем, понякога, колкото и усърдие да влагаме, не успяваме да постигнем поставените цели. И тогава естествено идва въпросът – “Какво пропускам?”. Ето няколко от възможните отговори под формата на най-често срещаните затруднения при изучаването на чужд език:

Грешки при поставянето на ясни цели

Истината е, че повечето хора изобщо пропускат тази стъпка при старта на обучението си. Или просто смята, че най-общата формулировка “Искам да науча езика” сама по себе си целта. В определен смисъл това е вярно, но също така е доста общо и поради тази причина – невъзможно да бъде обективно измерено. Затова преди да започнете конкретизирайте целта, например:

  1. Искам да достигна до ниво А2/ В1/ С2.
  2. Искам да мога говоря и пиша свободно.
  3. Искам да мога да използвам езика при туристически пътувания/ за работа.
  4. Искам да използвам езика, за да продължа обучението си в чужбина.
  5. Искам да достигна ниво на native speaker.

Прекален фокус върху граматиката

Да, граматиката е много важна, много! Но само стоенето над учебниците в опити да запомните правилата за употреба на времената и образуването им, това в никакъв случай не ви гарантира успех. Езикът е система с много компоненти и те трябва да се усвояват паралелно на всяко ниво. А и, с времената, спреженията и другите граматични особености ще се справите много по-лесно, когато усвоите достатъчно примери.

Прекалено големи очаквания

Ако си мислите, че след един, три или дори 6 месеца учене, един ден просто ще се събудите и вече ще знаете чужд език – по-добре не започвайте. Нереалистичните очаквания са основната причина много хора да не успеят да научат който и да било чужд език. Ученето на език е трудно и отнема време. Повтаряйте си това всеки път, когато се почувствате обезсърчени от бавния си напредък. И не пропускайте да отбелязвате, че дори и бавно, вие напредвате. Позволете си да вървите с малки крачки, но не спирайте! 

Фанатичен перфекционизъм

Освен набор от различни думи и граматика, всеки език изразява и специфична гледна точка към света на хората за които е роден. Отношенията между обектите и субектите в пространството и времето често са изразени по много различен начин, отколкото в родния ни език. Ще ви трябват доста знания, умения и практика, за да започнете да мислите на друг език. А дори и след това, може да не успеете да постигнете съвършена форма на изказ. Просто го приемете и се старайте да изразявате себе си по възможно най-добрия начин, но без да сте до крайност взискателни. 

Неувереност

Това е една от основните причини много хора да не успяват да преодолеят така наречената “езикова бариера”. Дори след години учене, а понякога и употреба на езика в писмена кореспонденция, те все още не са способни да говорят. Както споменахме по-горе – езикът е система. Затова не правете грешката да чакате да се почувствате достатъчно уверени в знанията си, за да започнете да ги използвате на практика. Пробвайте дори с риска да направите грешка или дори много грешки. Всъщност, никой не е станал добър само с учене, практиката има също толкова основно значение за успеха. 

Как да учим ефективно

Първата стъпка е да прегледате горния списък и ако откриете, че правите някои от изброените грешки да работите по отстраняването им. 

  1. Формулирайте цел и разделете постигането на етапи.
  2. Включете в ученето на граматика повече примери и по-малко наизустяване на правила.
  3. Преценете правилно времето, силите и възможностите си и спрямо тях изисквайте определени резултати от себе си. 
  4. Да общуваш и споделяш свободно е много по-важно отколкото да говориш без грешки. Позволете си да грешите! 
  5. Не чакайте прекалено дълго, за да не превърнете “бариера” в “стена” – говорете, пишете, четете. Успехът няма да закъснее!

Дългогодишния ни опит в преподаването на чужди езици ни е научил също, че не е толкова лесно човек да се отърве от “лошите” навици при ученето на език самостоятелно. В Езикова школа “Омега” освен професионални съвети и подкрепа, ще получите и истински качествено образование, съобразено изцяло с вашите нужди и свободно време.

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg