Какъв език говорят в Швейцария

Какъв език говорят в Швейцария — изображение

Швейцария е една от най-известните държави в света. А знаехте ли че няма швейцарски език? Да в тази не голяма по територия държава всъщност има 4 официални езика. За да разберем защо това е така, нека направим малко пътешествие към Швейцария.

Официалните езици в страната

 1. Немски
  Най-разпространеният език там. Говорят го в 17 от 26-те кантона, на които е разделена държавата. Тоест това е езикът на около 63 процента от населението й. Но дори да знаете немски, ако отивате в Швейцария, бъдете подготвени, че там говорят няколко различни негови диалекта. Със сигурност ще ви разберат, ако вие употребявате стандартен немски. Те също го използват в писмената си комуникация, радио, телевизия, политика и други. Но вие може да имате затруднения да ги разберете в устното общуване.
 2. Френски
  Само за три кантона френският е официален: Neuchâtel, Vaud и Geneva. Има и още три, в които той е най-често срещан, но не единствения, който местните говорят. В процентно отношение говорещите френски са около 22, 7% от населението.
  За разлика от немски, при него няма много промени от стандартния език говорен във Франция. Има разбира се вариации на думи и фрази, но те са сравнително малко, затова ще ви е доста по-лесно да се разберете с френско говорящите швейцарци.
 3. Италиански
  Едва около 562 хиляди души говорят италиански. това са малко над 8 процента от населението на страната. той е официален в един кантон – Тичино и няколко долини от кантона Граубюден. И в двата кантона диалекта, който се говори се различава, но официално страната използва стандартния език.
 4. Романският език
  Въпреки че е официален, той се използва много рядко, защото го говорят малко над 35 хиляди души. Появил се е  резултат на съвместното съществуване на две езикови групи – германски и романски. Официален е само в кантона Граубюнден.

Пътуване и живот в Швейцария

Заради уникалното си местоположение страната предлага изобилие от възможности за приятна ваканция. Може да карате ски, да упражнявате водни спортове, да се катерите, да карате велосипед или просто да се наслаждавате на слънчевите бани на брега на някое красиво езеро.
Ако пък сте избрали държавата за ваш нов дом, ето какво трябва да имате предвид, преди да се преместите там:

 

 1. Високи заплати – високи разходи
  Помислете за това преди да приемете работа в Швейцария. Колкото и изкушаваща да ви се вижда заплатата на пръв поглед, първо се уверете, че за тамошния стандарт тя е приемлива. Да, в швейцария наистина е скъпо, дори ежедневните неща като храна. При това, не говорим за цените в малки занаятчийски магазинчета. Скъпо е дори в големите супермаркети. А обяснението е просто – качеството навсякъде е добро.
  Добрата новина е, че цените там дори високи са стабилни. Тоест няма резки повишения на цените, затова може да планирате сравнително спокойно.
 2. Наемане на жилище
  Това е едно от нещата, които се случват по доста по-различен от България начин. Повечето жилища там са без мебелировка. Така че, ако тепърва се местите там, бъдете подготвени – финансово и психически, да се озовете в празен апартамент. Разбира се банята и кухнята имат оборудване, но въпреки това четете внимателно обявите, преди да пристъпите към избор.
  Основното което трябва да имате предвид обаче е, че там по-скоро наемодателите избират наемателя, а не обратното. Със сигурност ще ви поискат куп документи предимно свързани с вашата платежоспособност, например – договора ви за работа, извлечение от заплатата, дори препоръка и гаранция от работодателя ви.
 3. Чистота и ред
  Държавата е чиста и подредена и наистина почни всяко село или град изглеждат като пейзаж от картичка. Просто всички спазват правилата и е трудно да видите разхвърляни боклуци.
  Като всичко в Швейцария и сметосъбирането е строго регулиран процес. Има отделни кошове за видовете боклук – хартия, стъкло, пластмаса и органични отпадъци. И за разлика от България, тук всичко наистина се събира отделно и се рециклира. Всеки район има свой цвят торби за боклук, които трябва да си закупите. Ако използвате друг вид торба, тя просто няма да бъде събрана. Освен това е твърде вероятно, “услужлив” съсед да забележи, че точно вие изхвърляте различните торби и да информира властите. Не, за това провинение няма да ви затворят, но със сигурност ще ви глобят. добрата новина е, че когато се настанявате някъде, ще получите и писмени указания с всички правила на района и сградата.

Има още хиляди интересни неща в Швейцария, които ще ви учудят, очароват или и двете едновременно. Например вендинг машините за млечни продукти, че от чешмите тече минерална вода и може да пиете дори водата в някой фонтани. Преди да се отправите на там обаче се уверете, че ще може да разбирате и говорите с местните. Защото, както вече казахме, правилата там са много, а неспазването им често води до глоби. затова не се бавете, а усъвършенствате немския, френския или италианският си в Езикова школа “Омега” като изберете курс. Ако тези езици са ви непознати, не се тревожете, швейцарците говорят и английски или поне голям процент от тях.