Как се пише CV на английски

Как се пише CV на английски - картинка

За добро или лошо, едно от най-важните умения в наши дни е това да се продаваме. Дори това да ви звучи грубо и да го замените с друг, по-подходящ израз, това няма да промени фактите. Защото независимо колко добри качества и професионални умения притежавате, ако никой не знае за тях, те няма как да са ви от полза на пазара на труда. А кое е първото нещо, което работодателите виждат, когато кандидатствате за позиция при тях – CV-то разбира се. Как то да говори ясно за най-добрите ви качества и да ви прави забележими и предпочитани кандидати за работа, особено, ако трябва да го напишете на английски? Ето няколко съвета:

Какво означава CV

То е вид автобиография, документ, който дава възможно най-кратко и съдържателно важна информация за вас. Обърнете внимание, че извън някои лични данни, тази презентация цели да информира за вашите професионални умения и опит, както и за качествата, които ще ви помогнат да сте добър в работата, за която кандидатствате.

В какъв формат трябва да бъде

За да избегнете грешки е най-добре да използвате готова бланка. Те са почти идентични и с много ясно разписани сектори, които ще ви помогнат да се фокусирате върху нужната информация като избягвате излишните подробности.

Къде да открием готови формуляри

Във века на интернет това е лесно. Сайтовете, където можете да намерите готови бланки, са безброй.

Как се попълват

Ето накратко най-важните сектори, които съдържа една стандартна CV бланка и няколко съвета как да я попълните. Най-важното правило е, да актуализирате CV-то си според изискванията и спецификите на компанията и позицията, за която кандидатствате. Използвайте кратки изречения, които се четат лесно и дават ясна представа за вас и вашите умения и качества.

Personal Details (Лични данни)

Основно това са вашето име и координати за връзка – телефон, мейл и адрес.
Дата на раждане, националност или снимка – може да не ги попълвате, ако не е изрично изискване.

Employment History (Професионален опит)

Винаги започвайте изброяването от настоящата си или последна работа към първата. Спазвайте хронологията, като посочвате името на фирмата, адреса и периода, в който сте работили там. Опишете позицията си на всяко работно място и подчертайте умения и опит, които според вас, ще са полезни за настоящата ви кандидатура.
Ако имате периоди, в които не сте работили никъде, включете ги, като опишете причините за това, особено, ако сте ги използвали, за да натрупате знания и квалификация.

Образование и квалификации (Education and qualifications)

С образованието подходете като с изброяването на работните си места – в обратен ред. Ако имате една или повече магистратури например, не задължително да споменавате средното си образование, освен, ако не е свързано с придобиването на специфични знания, умения и квалификация, например – монтьор, готвач и т.н.
Ако в момента учите, посочете периода, в който трябва да завърши обучението ви.

Skills and Achievements (Допълнителни умения и постижения)

Тук може да опишете всички знания и умения, които притежавате. Разделете ги, образно казано, на образователни (Skills) и придобити в практиката (Achievements). Skills – избройте всички квалификации, придобити с учене, и прикачете дипломите и сертификатите, които удостоверяват посочените неща, например – шофьорска книжка, езикови сертификати, лиценз за фризьор, масажист, програмист и други. Ако дадената квалификация има степени, посочете своята, например – категорията ви като шофьор, нивото на чуждия език, който владеете писмено и говоримо.
Achievements – публикации или награди свързани с предишните ви работни места, специфични знания и умения, придобити в дадена работна среда. Изтъкнете онези, които ще допринесат най-много за позицията, за която кандидатствате в момента.

Interests (Интереси)

Споделете накратко за интересите си извън работа. Тази графа ще ви помогне, ако посочите хобита, които разкриват вашите лични качества като: работа в екип, задълбоченост и умения за планиране, организация и целеустременост.

References (Препоръки)

Ако имате такива, не е нужно да ги давате веднага, освен, ако не е изрично изискване. Напишете, че може да ги предоставите при поискване или оставете контакт към човек, който може да даде препоръка за вас, когато това е необходимо. Това може да е предишен работодател, колега или партньор по проект, преподавател, тоест всеки, който може да свидетелства от първо лице с добри впечатления за вашите професионални качества.

Предимства на бизнес курсовете в “Омега”

Да напишете добро CV често е трудна задача дори на родния ни език. Когато трябва да го направите на английски са ви необходими и специфични познания за бизнес езика. Особено трудно е, ако не познавате достатъчно добре спецификата на професионалния език в дадена област или професия. Но специалистите на Езикова школа “Омега” могат да ви помогнат да придобиете повече знания и съответно увереност в тази област. Вижте нашите програми за изучаване бизнес английски и се възползвайте от опита ни. Повече за нашите курсове може да научите тук https://omegals.bg/kursove/za-vyzrastni/anglijski-ezik/biznes/ или ни потърсете лично на +359 878 566 537 и/или 02/423 21 21

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg