Как празнуват Великден по света

Как празнуват Великден по света

Настъпването на пролетта е и времето, в което целият християнски свят се подготвя да отпразнуването Великден. Вероятно не напразно събуждането на природата за нов живот съвпада с възкресението на Христос. Великден е символ на възраждането, обновлението и спасението от смъртта не толкова във физически, колкото в духовен аспект.

Той е един от най-големите християнски празници, наситен с много символика и смисъл, които намират израз в различни традиции. Едно от най-любопитните неща, свързани с него, е разминаването на датите, на които се отбелязва в православието и католицизма. По какво още си приличат и различават традициите свързани с честването на Великден по света, можете да разберете от нашия кратък празничен обзор.

България – шарени яйца и сладък козунак

Нашата страна е част от православния свят, в който подготовката за Великден започва с 40 дневен пост. Целта му е не просто въздържанието от определен вид храна, но и въздържане от грехове и лоши мисли. Така тялото се подготвя за пречистване и своеобразно възкресение.
Символът на православния Великден е червеното яйце. От древността народите са възприемали яйцето като символ на вселената – жълтъка  е богът слънце, а обвивката – богинята майка. Червеното пък свързваме с възкресението, вероятно защото цветът се свързва пряко и с кръвта на Христос.
Козунакът е другото задължително за този празник ястие. Българските традиции често включват обредни хлябове, но само великденският е сладък.  Разбира се той е част от празника защото символизира тялото на Христос. Тоест, в деня на празника, неделята на Възкресението, след поста и пречистването, ние приемаме и символично се захранваме с тялото и кръвта на Христос.

С отпадането на забраната да се яде месо идва и жертването на агнето, което също е част от обичаите в България.
В Русия, която също е православна страна, празникът не се различава съществено от нашия. Характерно за тях обаче е, че на трапезата за Великден присъстват 40 ястия – по едно за всеки ден от изминалия пост.
Много близки до нашите са традициите и на гърците. Те обаче вярват, че до другия Великден всеки дом трябва да запази и от обредните кифлички със стафиди. Според гръцката традиция те носят късмет на къщата, а често са използвани и като талисмани, предпазващи моряците от корабокрушения.

В Германия украсяват Великденско дърво

За англосаксонските народи символ на празника е великденския заек. Традицията идва от предхристиянските езически чествания на богинята на плодородието и възраждащия се живот Еостре (от името й произлиза и английското название на Великден – easter). Днес за разлика от древността, заекът не се пренася в жертва. Хората вярват, че в нощта преди празника той носи на послушните деца подаръци под формата на шоколадови яйца и други лакомства, които крие в различни части на къщата или градината.
Една от специфичните за Германия традиции обаче е украсяването на великденско дърво с кухи цветни яйца.

Великобритания – търкаляне на яйца и лилии

Освен традиционното търсене на скритите от заека лакомства, англичаните отбелязват празника с паради и интересно състезание – търкаляне на яйце. Победител е този, чието яйце стигне най-далеч невредимо, търкаляйки се по хълма. В чест на празника домовете си британците украсят с лилии като символ на пречистването.

Италия – процесии и Colomba

Тази колоритна страна има няколко много характерни традиции, свързани с Великден. В много села и градове се провеждат процесии и се разиграват Христовите страдания. Италианците също приготвят сладък обреден хляб, но той се различава от нашия козунак. Нарича се Colomba и символизира Светия дух.

Франция – шоколадови камбанки и бисквитки-агънца

Обичаите тук са потвърждение на това, че смисълът на Великден е по-дълбок от самото Възкресение. Седмица преди празника всички камбани в страната замлъкват като израз на скръб по страданията и смъртта на Христос. Затова във Франция наред с яйцата са особено популярни и шоколадовите камбанки. Част от празничната трапеза са и бисквитките с форма на агънце.

Испания – честванията са от Цветница до Великден

Изключително характерни са религиозните процесии, в които участниците са с качулки и напомнят за сцени от инквизицията. Много от участниците в тези шествия носят вериги или кръстове, пресъздавайки страданията на Исус.
Традиционни за празника са вид пържени филийки с мед и шоколадови скулптори наречени „Ла Мона“.

Разбира се, много е трудно да се обхванат всички традиции и обичаи свързани с празника. Но има нещо, което е част от всички традиции свързани с Великден – семейното събиране. Всички християни, независимо дали са православни, католици или протестанти празнуват Възкресение със своите близки.

Още не е късно да планирате екскурзия и да видите как празнуват хората по света. Можете да присъствате на процесиите в Италия или Испания, или да сравните празничните украси във Великобритания и Германия. А после да отпразнувате Възкресението на Христос по български – с яйца и козунак сред любимите хора.
Разбира се, за да пътувате по света не е нужен непременно празник, който да бъде повод. Но пък винаги помага, ако знаете поне един чужд език.

Ако искате да научите повече за нашите езикови курсове разгледайте сайта ни –  https://omegals.bg/kursove/

 Свържете се с нас, за да разберете кога и как можете да стартирате – тел.: 02/423 21 21; моб.: 0878 566 537; email: office@omegals.bg

 

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg