Как пандемията промени курсовете по чужди езици

Как пандемията промени курсовете по чужди езици — изображение

Вярваме или не мина повече от една година откакто светът живее в ситуация на пандемия. Съжителството ни с корона вирусът премина през много и различни етапи и вероятно предстои да преживеем още преди да се върнем към така нареченото “нормално съществуване”. Друг е въпросът дали подобно връщане е възможно и дали светът след пандемията ще е същия. Така или иначе, отговорите на тези въпроси са изцяло в бъдещето. Факт е, че covid-19 промени живота ни и това имаше своите отражения, както в социален, така и в икономически аспект. 

Смяната на начина на живот

Без значение в коя част на света точно живеете, вероятно вече сте свикнали с ограниченията и периодичните, по-лежерни или по-строги противоепидемиологични мерки. “Локдаун” вероятно е най-употребяваната дума в света, наред с “корона криза и covid-19”.
Няма да коментираме крайните мнения по отношение на вируса, но е факт, че той напълно промени начина ни на живот. Всички събития свързани със събирането на много хора на едно място вече са нежелателни, а през повечето време дори забранени. В тази графа подадат някой от най-честите ни забавления като кино, театър, концерти, ресторанти и барове. Или ежедневни дейности като ходена на работа и училище. Маските и дезинфектантите са новите ни най-добри приятели и задължителни аксесоари.
Всички тези ограничения разбира се целят предпазването на нашето здраве, поне до момента, в който бъде намерено ефективно лекарство или масово изградим имунитет срещу новият вирус. Правилото за спазване на дистанция все повече определя ежедневните ни дейности и прехвърля голяма част от тях онлайн, разбира се, когато това е възможно.
За щастие съвременните технологии дават изобилие от възможности ученето да става онлайн, включително и ученето на чужд език.

Как се отрази пандемията на онлайн обученията

Трудно е да кажем точно колко популярно е било онлайн обучението преди пандемията. Но е факт, че към момента той е основният начин за изучаване на чужд език. Как обаче да се ориентирате коя от предлаганите услуги е по-добра или поне по-подходяща за вас. Нека се опитаме да помогнем като ви ориентираме, колко вида онлайн обучение има и каква са предимствата и недостътъците им:

 1. Самообучение с готови видео уроци. Някой школи предлагат разработени видео уроци, следвайки които вие да може да учите без помощта на учител.
  Плюсове:

  • вие определяте количеството на уроците, който искате да изгледате за един ден;
  • вие определяте времето в което ще гледате, дори да е през нощта;
  • може да гледате колкото пъти искате, в рамките на абонамента си;
   Минуси:
  • липса на преподавател, с когото да коментирате, ако не разбирате или се затруднявате;
  • липса на упражнения в час;
  • липса на текуща оценка на напредъкът ви.
 2. Видео връзка през Skype, Zoom или друго приложение. По този начин работят както школи, така и частни учители.
  Плюсове:

  • работите с преподавател и имате връзка на живо по време на урока;
  • получавате съвети, напътствия и корекции по време на учебния процес;
  • темпото и подхода могат да бъдат променяни в хода на работата съобразно вашите изисквания или нужди.
   Минуси:
  • инсталирате допълнително приложение;
  • липса на подходящи инструменти за онагледяване на учебния материал, например – бяла дъска;
  • лошо качество на връзката заради самото приложение.
 3. Платформа със свободен достъп до класни стаи с преподавател. Това е доста често срещан метод за работа при езиковите школи. След като заплатите съответната такса, вие може да се включвате във всички стаи, в които пожелаете през деня. Получавате и достъп до учебни материали като учебници, упражнение или готови видео уроци. В някои школи достъпът е ограничен само в рамките на нивото, което сте записали, в други имате достъп до всички нива в съответния език.
  Плюсове:

  • изобилие от ресурси;
  • връзка с преподавател на живо;
  • възможност да се включвате в удобно за вас време или в желан от вас курс;
  • възможност да комуникирате с други курсисти и да правите съвместни упражнения.
   Минуси:
  • липса на последователност и систематичност в учебния процес;
  • работите с различни преподаватели, което е пречка за обективното оценяване на вашия напредък или проблем при усвояването на материала;
  • не винаги в удобното за вас време има отворена стая, която съответства на вашето ниво на вече взет материал;
  • често ще работите с напълно различни курсисти в стаите, в които се включвате, което изключва възможността за създаване на определена атмосфера и близост, които помагат за преодоляване на различни бариери при общуването;
  • достъпът до различни нива може да ви попречи да се концентрирате върху правилното надграждане на новия материал.
 4. Платформа с достъп до определен курс – групов или индивидуален.
  Все още не са много школите, които използват този модел на обучение. Но той в най-голяма степен се доближава до присъственото обучение, защото в него получавате максимално възможния индивидуален подход. Ако работите в група, графикът на занятията е предварително уточнен, винаги сте в една и също група с един и същ преподавател. Ако работите индивидуално вие избирате дните и часовете за посещение на виртуална класна стая и работите с един преподавател.
  Плюсове:

  • имате възможност за групово или индивидуално обучение (вижте разликите), в което единствената разлика с присъственото е, че не пътувате до определена учебна зала, а работи пред компютъра си в къщи;
  • работите в група или индивидуално по предварително утвърден план и не се налага да повтаряте или пропускате материал;
  • имате достъп само до избрания от вас курс и всички учебни материали в него, което фокусира вниманието ви към поставената цел;
  • работата с един преподавател дава възможност той да следи личния ви напредък, да допълва и разширява преподавания материал според нуждите и възможностите ви.
   Минуси:

Това е класическа форма на обучение и вероятно единственият й недостатък е, че не можем да обещае магически ефект, например, че ще проговорите английски за 3 седмици. Нужна е работа, постоянство и мотивация, за да научите който и да е чужд език. Но систематичната работа с всички компоненти на езика определено дава отлични резултати. 

Какво още се промени

Днес повече от всякога се даваме сметка, колко много животът ни зависи от съвременните технологии. Компютърът и интернетът се оказват от жизненоважно значение в почти всеки аспект от ежедневните ни дейности – учене, работа и социални контакти. Добрата новина е, че времето, което липсата на ежедневното пътуване от и до работа ни спестява, вече можем да вложим в нещо полезно – като ученето на език, например. Формите на онлайн обучение са доста, а по-горе изброихме основните. Вие ще изберете онази, която е най-подходяща за вас. И ако все още се колебаете как да изберете в морето от предлагани форми на обучение, ето още няколко съвета:

 • Времето винаги означава опит! Поинтересувайте се от историята на школите, на които сте се спрели – от кога съществуват и от кога предлагат онлайн обучение. 
 • Новите идеи са гаранция за гъвкавост! Проучете от кога предлагат онлайн обучение. Ако ковид кризата е била техния единствен мотиватор, това едва ли е добра атестация.
 • Сравнете цените, но и онова, което получавате за парите си! Цената не винаги е гаранция за качество, затова проучете и преценете правилно, например, дали 10 готови видео урока, ще имат ефекта на онлайн групово обучение от 60 уч. часа? 

 – Заложете на комбинацията от опит и новаторство! Когато дългогодишния опит се съчетава с новите технологии и съвременните нужди, резултатът ще е повече от задоволителен. Ако искате да усетите от първа ръка как това работи най-добре, запишете се на курс в Езикова школа “Омега”. 

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg