Как изучаването на английски ще помогне на вашата кариера и личностно развитие

kak-izuchavaneto-na-angliiski-shte-pomogne-na-vashata-kariera-izobrajenie

Дали заради определени обстоятелства от миналото ни, дали защото просто е вярно, но  българите дълбоко вярваме, че нищо в този свят не става без връзки. От приема на детето в детската градина, чак до пенсионирането ни, всичко става се урежда много по-бързо и лесно, ако имаш човек, който да те препоръча и да ти помогне в правилния момент. Не винаги сме съгласни, че използването на подобни връзки е честно или дори правилно, но пък знаем, че винаги работи.

Днес няма да навлизаме дълбоко в темата за това, “колко практично е да имаш свой човек навсякъде”. Просто ще я използваме за отправна точка, за да насочим вниманието ви към това, как правилно да създавате и използвате личите си контакти, за да имате по-добро кариерно развитие.

Какво е Networking?

Накратко, това са всички полезни контакти, които създавате в областта, в която работите, учите или искате да се развивате. Важно е да уточним обаче, че тази мрежа не е за ваша лична изгода и употреба. Хората, с които се обвързвате в нея, имат същите или сходни интереси и са склонни да ви помогнат, но разчитат и на вашата помощ в преследването на своите цели. За да избегнем недоразумения, нека дадем прост пример:

Вие сте програмист и от една година работите в малка компания. Целите ви са далеч по-големи, например да работите за Google. Но освен да следите обявите им за работа редовно, докато трупате стаж и опит, се опитвате да свържете и с хора, които вече работят за компанията. Така придобивате възможност да почерпите информация от извора, както и да създадете добро впечатление за себе си. На възрастта в която сте, вероятно вече сте създали доста контакти и приятелства във вашата професионална област. Със сигурност поддържате връзка с колеги от университета, вероятно дори с някои преподаватели. Докато сте търсили работа, сте разширили кръга от познатите си с хора, които се занимават с подбор на персонал или самите те с работодатели, мениджъри. Тоест вече имате своя малка мрежа от контакти. Предстои ви да започнете да я разширявате и обогатявате, до момента, в който имате правилния човек и правилната позиция, за която да кандидатствате. Но е важно, междувременно да не забравяте, че за някой от вашите познати, вие може да сте човекът на правилна позиция, който с една проста препоръка, да отвори вратите към мечтаната работа. Тоест Networking се основава на взаимност и честност на хора, свързани от общи интереси свързани с работа. 

Как да намерим правилните контакти?

  1. Офлайн
    За да намерите правилните хора,трябва да намерите местата, на които да ги срещнете. Затова започнете да се интересувате от всички събития в областта, в която работите. Семинари, конференции, презентации и всякакъв тип форуми, на които ще срещнете подходящи хора. Все пак избирайте теми, които наистина са ви интересни и ще ви бъде полезно да изслушате. Все пак не говорим за “трупане на човешки капитал”, а за връзка с хора, с които сте на “една вълна”.

  2. Онлайн
    Тук начините са много, защото интернет днес е нещо като алтернативна реалност, в която прекарваме повечето от времето си. Един от най-лесните и удобните е да си направите акаунт в LinkedIn, която по същество е професионална социална мрежа. Тя не просто ще ви даде относително лесен достъп до различни хора, но ще ви помогне да общувате с тях ежедневно. Под формата на постове и коментари по различни теми, може да обменяте информация и мнение по различни въпроси, както и да се информирате за предстоящи събития, които ви интересуват или сами да промотирате събитие, което би могло да заинтригува останалите.

В кои сфери английският е задължителен?

Тук краткият отговор е – ами, в почти всички! Освен ако интересите ви не са тясно свързани с развитието и изследването на българския език, то за почти всичко друго ще ви трябва английски. 

Интернет превърна света в едно много по-малко място, а общуването вече не е ограничено от разстоянията. Английският от своя страна, някак иззе функциите на общ език, особено в бизнес комуникацията, и това го превърна във задължителен втори език за целия свят. Английският не просто ще ви даде възможност да общувате, той ще разшири възможностите ви за бизнес или за намиране на работа или повишение. 

И тук е важно да добавим, че когато езикът ви е необходим не просто за забавление, а за работа, е добре, не, задължително е, той да е много добро ниво. Затова, независимо от нивото на експертност в дадена област, ако искате да растете и да се развивате, работете и върху английския си: 

  • Уверете се, че нивото ви е достатъчно високо, за да общувате без проблем – писмено и говоримо;
  • Ако английският не е основният ви работен език в момента се погрижете да го поддържате – запишете курс, участвайте в онлайн дискусии;
  • Овладейте бизнес говоренето. Да, има разлика между обикновеното и бизнес-говоренето във всеки език. Погрижете се, да разбирате и използвате уместно всички думи и изрази, за да звучите професионално в бизнес комуникацията;
  • Овладейте специфичните термини за вашата професия на английски. 

А ако се чудите как да направите всички тези стъпки към английският, то не се колебайте, а потърсете Езикова школа “Омега” още сега!

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg