Как ефективно да се поддържа нивото на множество чужди езици

Как ефективно да се поддържа нивото на множество чужди езици - изображение

Може би за повечето хора е трудно да научат дори един чужд език. Но има и полиглоти, за които владеенето на два, три или повече езици е не просто факт, а нещо обичайно и лесно. Но всъщност, няма никакво значение колко лесно учите езици, защото и в двата случая, ако не използвате наученото, то избледнява. Тоест, ако не използвате един език редовно, той рано или късно ще започне да става по-скоро пасивен, а с времето и да изчезва или поне драстично намалява нивото, на което го владеете. Ето няколко съвета как да не допускате това да се случи.

Редовен труд и самодисциплина

Това е най-важното правило във всяко начинание. Важи с пълна сила и при езиците. При това е приложимо както в процеса на учене, така и после, когато трябва просто да поддържате и надграждате знанията си. Няколко прости правила ще ви помогнат да останете във форма:
1. Направете си седмичен график с време за всеки от езиците, които владеете;

  • Набележете слабите си страни във всеки един от тях и работете първо там;
  • Оставете повече време за онези, които използвате по-рядко.

Преход от един език към друг

Знаем колко е трудно да се вместят всички задачи в забързаното ежедневие, особено когато искаме да ни остане и време за почивка. Но не бива да правите това за сметка на вече усвоените си умения. Затова помислете за дейности, които ще направят възможно вместването на всички езици в ежедневието ви. редуването им през целия ден не само ще ви помогне да ги практикувате, но и ще поддържа способността на мозъка ви да превключва автоматично от един език към друг. Така на практика ще тренирате най-важното си умение без да полагате допълнителни усилия. Например: Ако приоритетно в работата си използвате един език, абонирайте се за новинарски сайт на друг, намерете приятели или групи по интереси в социалните мрежи, където ще може да практикувате третият. През деня може да си водите работни записки или пък личен дневник на друг от чуждите езици, които знаете. 

Преподаване на езици и езиков обмен

Ако разполагате с повече време или още не сте решили, какво точно искате да работите, пробвайте да преподавате. Можете да го правите в родната си страна като бъдете учител по няколко езика или водите часове на чужденци, например да преподавате английски на немско говорящи. А може да решите да попътувате и да бъдете учител в чужда страна. Ако един от езиците, които говорите е, например, испански, може да се установите там и да намерите школа, където да преподавате английски и немски. Но, ако учителската работа не е за вас, просто се включете в програма за езиков обмен. Потърсете най-подходящата за вас, с хора от различни националности, където да усъвършенствате един от езиците си, но в същото време да имате възможност да практикувате поне част от останалите.  

А когато няма време?

Тогава се фокусирайте върху поддържането на езиковата форма, като организирате свободното си време тематично. Четете книги на различни езици и редувайте. Така не просто ще тренирате уменията си, но и ще разширявате речниковия си запас. Същото важи и за слушането. Може да го правите като пускате различни радиостанции – всеки ден на различен език, или като избирате филми без субтитри. Но не забравяйте, това ще ви помогне повече да поддържате, отколкото да развивате нивото си. 

Практика на всички видове речеви дейности

Практиката е най-добрият начин трудът, който сте вложили до момента да не е напразен. Някои от горните съвети ще ви помогнат да се изберете вашия начин по който да практикувате езиците, които вече знаете. И все пак, ако в ежедневието и обкръжението си не намирате подходяща езикова среда – създайте я. Един от лесните начини е, като се запишете на курс. Това ви гарантира не просто място, където да упражнявате езика, но и преподавател, който може да коригира и допълва знанията ви. Пробвайте някой от разговорните курсове на Езикова школа “Омега”.

Бонус съвет – Не спирайте да учите!

Колкото и езици да използвате в ежедневието си, колкото и да упражнявате наученото, ако не надграждате, в най-добрия случай просто ще стоите на едно място. Непрестанният стремеж към усъвършенстване е една от тайните на успеха. Бъдете упорити, но и практични – не изисквайте чудеса от себе си и не бързайте. Най-добрият начин да постигнете успех е като разчитате на професионална помощ. Намерете преподавател и работете с него. Най-добре е с индивидуални уроци, а практиката в Езикова школа “Омега”е да бъдат структурирани съобразно вашето темпо, желания и стремежи. Редувайте езиците и курсовете през няколко месеца например. А в “Омега” винаги може да разчитате и на безплатна методологическа помощ и съвет как най-добре да организирате практиката си. Заповядайте! 

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg