Как да запомните фразеологични глаголи – доказани съвети

Как да запомните фразеологични глаголи - доказани съвети - изображение

Колкото и добре да знаете английски, ако не сте усвоили употребата на фразеологичните глаголи, винаги ще звучите сковано или поне не достатъчно свободно за онези, за които той е роден език. Фразовите глаголи обаче са специфична категория думи. При тях значението на глагола, който е основната част на словосъчетанието, се изменя или допълва от следващия го предлог или наречие. Често значението е толкова различно от това на основното на глагола, че ако не сте наясно с него, може сериозно да се объркате в смисъла. Но, ето няколко съвета, които ще ви помогнат да ги запомните по-бързо и лесно. 

Запомнете значението на глагола и предлога

Както вече казахме, техните значения сами по себе си се променят и сливат в общ смисъл, когато се комбинират в устойчив фразеологизъм. И все пак, ако сте наясно със значенията на двата компонента поотделно, е възможно да добиете макар и приблизителна представа за смисъла, който имат заедно. Разбира се, това е възможно повече при едни и почти невъзможно при други фразеологизми. Но със сигурност ще ви е от помощ, ако притежавате тези знания. Например: go out – излизам, е съставен от go – отивам и out – навън, тоест лесно може да се досетите за смисъла на казаното и без да знаете точното значение на фразофия глагол.  

Фразеологичните глаголи в контекста

Това е най-добрият начин да ги научите. Контекстът едновременно ще ви помогне да се ориентирате за смисъла им и ще ви даде ясна представа къде и как да ги използвате, когато попаднете в сходна ситуация. 

Къде да учим фразеологични глаголи

Те са буквално навсякъде, ето няколко идеи, които може да са ви от полза:

  1. Книги – изберете такава, която отговоря на нивото на езика ви. За предпочитане е авторът да е ваш съвременник, за да може да учите актуалните приложения и смисъл на фразеологизмите. Ако книгата е динамична и с повече диалог, това със сигурност ще ви даде доста ясна представа за най-използваните в ежедневието фразови глаголи.
  2. Филми – за разлика от книгите тук няма да имате привилегията да спрете и да помислите за смисъла на казаното. Но визуалното възприятие на случващото се ще ви помогне да схванете смисъла. Хубавото при филмите е, че има доста диалог, което ще ви даде пряка представа за употребата на тези специфични съчетания с глаголи. 
  3. Журналистически материали и предавания – ако слушате например радио, докато пътувате сутрин до работното си място, със сигурност ще може да научите нови фразеологизми. И разбира се още веднъж, това ще покаже и правилния контекст на употребата им.  

Бонус съвет: Не веднъж сме изтъквали, че колкото и теоретични познания да добиете по даден език, ако не успявате да ги прилагате на практика, то те са безполезни. Същото важи и за фразеологизмите. може чудесно да усвоите смисълът им и да знаете, кога и къде може да ги използвате, но просто да не се престрашавате да го направите. Затова си поставете лично предизвикателство, да се опитвате да вмъквате в разговор, мейл или доклад, фразов глагол, който сте научили наскоро, като заменяте с него обикновен глагол. 

Ако искате да овладеете перфектно фразеологизмите в английския – заповядайте в Езикова школа “Омега”. Нашите преподаватели със сигурност знаят още много начини, по които да ви помогнат да се справите отлично с употребата и значението им. Можете да разгледате и предходната ни статия за фразеологични глаголи, която се фокусира върху тяхното образуване, както и видовете комбинации.

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg