Как да уча в чужбина?

Как да уча в чужбина?

Вероятно много ученици си задават този въпрос още преди да са стигнали до последния гимназиален клас. Особено онези, които имат ясно съзнание в коя насока искат да продължат образованието си. Обучението в чужда страна обаче поставя още редица въпроси, които изискват внимание и предварителна подготовка отрано. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да избегнете грешки, прибързаност или паника в последния момент. 

Къде да учим?

Това е първият въпрос, на който бъдещият студент трябва да си отговори. Изборът на университет трябва да започне отрано, като разбира се, спазвате няколко прости правила:

  • Отчетете интересите и заложбите на детето си, неговите силни страни и предметите, в които постига най-добри резултати;
  • Определете подходящите специалности, които да му помогнат да превърне таланта си в професия;
  • Отсейте учебните заведения, които имат най-добро име в съответните области, които ви интересуват;
  • Започнете проучване – необходими документи за кандидатстване, държи ли се допълнителен изпит, необходимо ли е мотивационно писмо, какви са семестриалните такси, условията за настаняване в общежитие, цените, стандарта и начина на живот в съответната страна, където се намира избрания от вас университет;
  • Проверете каква са необходимите документи за заминаване и пребиваване в съответната държава. 

Как да се подготвим?

Когато направите избора си от желани университети, е време да стартирате с реалната подготовка за кандидатстването. И дори за приема да не се изисква полагането на изпит, не пропускайте факта, че става дума за обучение в чужда страна, тоест – на различен от родния език. Затова със сигурност ще ви е необходим:

Сертификат за владеене на езика

Повечето висши учебни заведения изискват специален сертификат, който да удостовери нивото на езика и да гарантира, че ученикът ще може да се справи с учебния материал без затруднения. Университетите обикновено ясно разписват това в своите условия. 

В зависимост от езика, международно признатите сертификати може да са един, два или повече. Някои от тях изискват определено ниво на владеене на езика преди да стартирате с подготовката, за други, може да се явявате на изпит след всяко ниво. Затова е добре да проучите как стоят нещата с документа, който ще ви трябва и да стартирате подготовката навреме. 

Тук може да научите повече за различните езикови сертификати и подготвителните курсове за тях: https://omegals.bg/kursove/za-sertifikat/

Именно езиковата подготовка на бъдещия студент отнема най-много време и е едно от най-важните условия за приема му. Тя трябва да започне още в по-долните гимназиални класове. Когато овладеете езика достатъчно добре, трябва да стартирате и с курсовете за подготовка за сертификатен изпит. Тук Езикова школа “Омега” може да ви помогне. Нашите подготвителни курсове се водят от най-добрите специалисти, а курсистите ни показват 100 % успеваемост на сертификатните изпити. 

Подготвителен курс по език в университета

Ако въпреки сертификата прецените, че ви е необходима още езикова подготовка, може да проучите курсовете, които самите университети предлагат. Все пак имайте предвид, че без необходимото ниво на езика ви ще се справите трудно. често тези курсове са насочени не толкова към изучаването на даден език, а към усвояването на специфична за специалността лексика. те ще ви помогнат също да затвърдите знанията и уменията си в общуването, да се почувствате по-сигурни в средата и да усвоите начина на общуване на връстниците си. 

 

Ако искате да научите още за нашите курсове за сертификатна подготовка може да погледнете тук https://omegals.bg/kursove/za-sertifikat/ или да ни потърсите на +359 878 566 537 или 02/423 21 21