Как да се подготвим за изпити за международни сертификати по чужди езици

Как да се подготвим за изпити за международни сертификати по чужди езици - изображение

Все повече млади хора днес избират да получат висшето си образование в чужбина. Не са малко и тези, които в един или друг етап на живата си, предпочитат да приемат работа в чужбина или в офис на международна компания базиран у нас. Във всички тези случаи е необходим сертификат, който да доказва нивото ви на владеене на даден чужд език. Ако университета или работното ви място изискват сертификат по Европейска езикова рамка – просто запишете курс за желаното от вас ниво и в края му, при успешно положен финален изпит, ще получите желания документ. В повечето от изброените по-горе случаи обаче, ще се нуждаете от някой от международните сертификати за английски или друг чужд език, според страната на обучение или работа. Ето няколко съвета как да се сдобиете с такъв и как най-ефективно да планирате времето си за подготовка.

Правилно определете нивото си и оценете знанията си „на входа”

Това е може би най-лесната, но и най-важната стъпка по пътя към бъдещия ви сертификат. Правилно определеното стартово ниво ще даде точна представа на вас и вашия преподавател къде са силните ви страни и къде пропуските по отношение на езика, който владеете. Така ще може да планирате предстоящото си обучение в правилните стъпки. Ако например имате слабости в някой от компонентите като – граматика или лексика, преди старта на подготовката ще вземете допълнителни часове, за да ги наваксате. Ако пропуските не са големи, но имате нужда от припомняне и упражнение, може то да се случва паралелно с останалата част от вашата предизпитнитна подготовка. Стратегиите са много и разнообразни и винаги са строго индивидуално съобразени с вашите нужди и възможности. На този етап е нужно само да направите входящия тест и консултация с методолог в Езикова школа “Омега”. И двете са напълно безплатни, както изготвянето на индивидуална стратегия за вашето обучение. Можете да ги заявите веднага на +359 878 566 537 и/или 02/423 21 21 или през страницата с повече информация за езиковите курсове за сертификат.

Съдържание на курса и структура за изпита

Повечето от изпитите са в няколко части, които засягат различни компоненти от езика – писане, четене с разбиране, слушане, граматика и разговор. Структурата на изпитите може да е различна, но за това ще се информирате конкретно от институтите, пред които ще кандидатствате за сертификат. 

Препоръчително е, когато изберете сертификата, който искате, да направите предварително проучване какво ниво ви трябва за него и каква е структурата на изпита. По време на вашата подготовка вие ще бъдете изцяло напътствани от вашия преподавател в “Омега” като работите целенасочено по всеки изпитен компонент. Предварителната ви информация обаче е важна, за да изградите цялостна представа за предстоящия процес на работа. Ако имате неясноти и въпроси, не се колебайте да попитате нашите методолози и преподаватели, за да получите повече яснота.
Както споменахме по-горе, вашата подготовка ще стартира с достигане до желаното ниво или наваксване на пропуските, ако това се налага и ще продължи с упражнения по всеки компонент от изпита. Докато тренирате и отработвате отделните части, вие ще получавате нужните ви нови знания, за да напредвате, както и препоръки, които ще ви помогнат да усъвършенствате и прилагате с лекота наученето. 

Реалистично време и цел

Горните две стъпки, ще ви позволят да определите правилно времето, което ще ви трябва, за да се подготвите. Много често кандидатите смятат, че няколко седмици са достатъчни, за да преминат през изпитния материал. И на някои това наистина е така. Но, важно е да си дадете сметка, че индивидуалното темпо на учене зависи от много фактори, например:

  • колко време може да отделите за самоподготовка;
  • колко бързо учите по принцип;
  • имате ли пропуски в основното ниво или ви трябва само подготовка по структурата;
  • има ли компонент от езика, който е по-труден за вас – писане, говорене, слушане …

Тези и още много детайли са важни по отношение на времето, от което ще се нуждаете.
Не на последно място е важно предварително да сте определили правилно целта си. Тоест:

  •  не избирайте сертификат на посоки, само защото смятате, че ще ви свърши работа;
  • проучете какъв изисква учебното заведение или фирмата, за които ще кандидатствате, и се фокусирайте правилно;
  • ако сертификатът ви трябва бързо, не избирайте такъв, който е много над настоящото ви ниво, защото ще отнеме повече време за подготовка.

Езиково обкръжение

Езиковото обкръжение е важно по време на всеки етап от ученето на езика. То помага на мозъка ни да свикне да чува и да мисли на друг език. Особено полезно ще ви бъде докато се подготвяте за сертификатен изпит. Ако можете да намерите среда от native speakers ще е още по-добре, защото ще се потопите в живия език. И най-важното – това ще ви помогне да отработи  произношението си, както и да свикнете да чувате думите независимо от акцента на говорещия. Това е изключително ценен опит, който ще ви послужи не само на изпита, но и в реалната ви среда по време на бъдещото обучение или работа.
Ако все пак нямате такава среда, подготовката в Езикова школа “Омега” отчасти ще я компенсира и със сигурност ще работи усилено и върху вашето произношение. Качеството на нашите преподаватели е доказано във времето с успешните кандидати за различни международно признати сертификати. Заповядайте и се убедете сами!

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg