Как да се научим да общуваме с чужденци, без да се притесняваме

Как да се научим да общуваме с чужденци, без да се притесняваме — изображение

“The more you practice, the better you’ll become” е любимата фраза на преподавателите в Езикова школа “Омега”. Този съвет е ключов за подобряването на всеки тип умения по отношение на чуждите езици – писане, слушане, говорене, разбиране и така нататък. С пълна сила може да бъде приложен и ако конкретната ви цел е да се научите да общувате с хора, за които езика е роден, без да се притеснявате. Ето и няколко практични стъпки, от професионалистите на “Омега”, как да подходите, за да постигнете максимален успех. 

Направете свой собствен разговорник

Ако се чудите защо трябва да си правите този труд при положение, че пазарът е буквално залят от разговорници – ето отговорите: 

  1. Вашият разговорник ще бъде с фразите и изразите, които най-често ще се налага да използвате в конкретна езикова среда. Например, работите във фирма, която се занимава с внос на някакъв продукт, например столове, от Германия. Тоест, всеки ден ви се налага да общувате с колегите си на специфична тематика. Така, във вашия разговорник, освен общите изрази, ще включите и много специална лексика и вероятно цели изрази и фрази свързани с конкретната ви работа. 
  2. Можете да направите собствени тематични раздели в него. Така, следвайки собствената си логика и нужди, бързо и лесно ще намирате нужните фрази в точния момент. 
  3. Ще сте положили усилия да съберете и запишете информацията. Това винаги дава положителни резултати в дългосрочен план. Дори да не ви се вярва и да не усетите ефекта веднага, ви гарантираме, че ако направите разговорника сами, много по-лесно ще запомните записаните в него фрази. 

Използвайте онлайн преводач

Ако не ви се налага да общувате директно, тоест в разговор – на място или онлайн, не се колебайте да си помагате с онлайн преводач от време на време. Дори комуникацията да е в реално време, но да е под формата на писмени съобщения, например чат, онлайн преводачът ще ви помогне да се почувствате по-сигурни. Използването му има и друг положителен ефект. На практика, така ще търсите и намирате точните думи и изрази за конкретни ситуации и веднага ще ги използвате. Това е един от най-добрите начини да ги запомните без излишни усилия.
Но, внимание! Онлайн преводачът може да ви изиграе и лоша шега. Все пак това е машина, която може да ви подведе, особено, ако се опитвате да преведете сложна езикова конструкция или идиоматичен израз. Ако прекалите с употребата му, може в един момент да спрете да полагате волеви усилия да учите, запомняте и практикувате самостоятелно. А това в никакъв случай не е във ваша полза. 

Изследвайте не само различията в езика, но и културата

Езиците не са просто набор от думи и правила за употребата им. Те са живи системи, които възникват и се развиват отразявайки специфичната гледна точка за света на своите носители. Казано по друг начин, езика е пряко отражение на различни културни и социални особености на дадена етническа или териториална общност. Затова понякога е невъзможно определени конкрукции да се преведат буквално от един език на друг. Логиката на конструиране на смисъл от определени думи и комбинирането им, зависи изцяло от съзнанието на носителя на езика. Ако се съмнявате в това, просто погледнете разликите в английския между този в англия и този в Америка, например. Затова отделете време да изучите и културните особености на страната или дадена общност, която говори съответния език. 

Стремете се да бъдете лоялен и отзивчив събеседник

Това правило важи във всеки тип комуникация, независимо от езика. Когато обаче комуникирате на чужд за вас език, интереса и доброто възпитание, които ще демонстрирате ще направи събеседниците ви много по-отзивчиви към вас и вашите нужди. Тоест, ако имате затруднения с темпото на речта, но показвате искрен интерес към темата и събеседникът си, той ще  е много по-склонен да се съобрази с вашето темпо. 

Следвайте темпото на речта, произношението и думите

Дори в началото да се притеснявате да говорите на друг език, не се опитвайте да избягвате тези моменти. Както казахме в началото – практиката води след себе си прогреса. Просто използвайте умно всеки такъв момент. Всеки разговор, може да ви бъде полезен в няколко аспекта:

  1. Да научите думи и фрази, подходящи за дадения контекст;
  2. Да пробвате сами да използвате тези, които знаете;
  3. Да имитирате темпото на речта на събеседника си, интонации и произношението.

Всички тези компоненти ще направят вашият език много по-жив и адекватен. 

Има още много техники, които ще подобрят комуникацията ви с чужденци, които преподавателите на Езикова школа “Омега” ще разкрият пред вас. 

Но преди това трябва да направите първата крачка сами – обадете ни се и разгледайте нашите онлайн курсове! Независимо на какво ниво е езикът ви – дали сте начинаещ или напреднал, ние можем да ви помогнем да започнете да общувате успешно на чужд език. 

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg