Как да подобрим нивото на разговорния си английски чрез филми?

Как да подобрим нивото на своя разговорен английски чрез гледане на филми

Ако някой ви каже, че гледането на филми е загуба на време, кажете му, че не е вярно, особено ако тези филми са на чужд език. И ако ви трябват доказателства, че може да подобрите своя разговорен английски по този начин, нека ви улесним и изброим някои от тях:

Учите разговорен английски от реалния живот

Важно е да сте запознати с книжовния език и официалните изрази, но за да попълните цялата необходима гама от знания за един практически разговор в днешно време, е добре да знаете и разпространени фрази и думи, които няма как да срещнете в учебниците. Пример за това може да бъде часовника, правилата за който ви насочват да отговорите „It’s a quarter past seven“, ако часът е 7:15, но в разговорния английски все по-често може да го срещнете като „It`s seven fifteen“.

Разговорен английски в контекст

Това може би е една от най-големите ползи, която може да донесе гледането на филми. При тях слушате разговорен английски в определена ситуация, част от сюжета, която ви помага да разберете значението на думите, дори и да не сте чували всички от тях преди. Когато учите думи извън контекста, обикновено запаметявате тяхното значение, но не и как и кога се ползват.

Друга несъмнена полза за вашето ниво на разговорен английски е научаването на изрази, които са пряко свързани с вашите интереси. Ако обичате да гледате исторически филми например, ще обогатите речника си с думи и фрази от тази сфера, които несъмнено ще използвате, когато говорите на тази тема.

Разговорен английски в реална ситуация

Когато гледате филми, имате възможност да чуете фрази от ежедневната реч именно както ще ги чуете и на живо – с конкретен пример и с подходящата интонация. По този начин, когато се наложи да приложите на практика вашия разговорен английски, ще имате много по-голямо самочувствие и увереност, които са безценни в комуникацията.

Разговорен английски и гледане на филми – няколко важни съвета

  • Ако сте решили да съчетаете полезното с приятното, със сигурност като начало трябва да изберете филм, който наистина ви харесва и бихте гледали (в случая повече слушали) повече от веднъж.
  • За да има ефект от това упражнение, е необходимо да се спрете на филм, чието ниво на английски отговаря на вашето. Може и да обичате класическите романтични истории, но например „Ромео и Жулиета“ и английският език на Шекспир би затруднил и по-напредналите.
  • Опитвайте се да повтаряте кратките фрази, за да свиквате с интонацията и произношението.

Наслаждавайте се на желания от вас филм със субтитри, но ги изключете при повторното гледане – едно истинско предизвикателство, ако сте решили да подобрите наистина нивото на вашия разговорен английски.

 

Разгледайте още:

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg