Как да подобрим нивото на разговорния си английски чрез филми?

Как да подобрим нивото на своя разговорен английски чрез гледане на филми
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ако някой ви каже, че гледането на филми е загуба на време, кажете му, че не е вярно, особено ако тези филми са на чужд език. И ако ви трябват доказателства, че може да подобрите своя разговорен английски по този начин, нека ви улесним и изброим някои от тях:

Учите разговорен английски от реалния живот

Важно е да сте запознати с книжовния език и официалните изрази, но за да попълните цялата необходима гама от знания за един практически разговор в днешно време, е добре да знаете и разпространени фрази и думи, които няма как да срещнете в учебниците. Пример за това може да бъде часовника, правилата за който ви насочват да отговорите „It’s a quarter past seven“, ако часът е 7:15, но в разговорния английски все по-често може да го срещнете като „It`s seven fifteen“.

Разговорен английски в контекст

Това може би е една от най-големите ползи, която може да донесе гледането на филми. При тях слушате разговорен английски в определена ситуация, част от сюжета, която ви помага да разберете значението на думите, дори и да не сте чували всички от тях преди. Когато учите думи извън контекста, обикновено запаметявате тяхното значение, но не и как и кога се ползват.

Друга несъмнена полза за вашето ниво на разговорен английски е научаването на изрази, които са пряко свързани с вашите интереси. Ако обичате да гледате исторически филми например, ще обогатите речника си с думи и фрази от тази сфера, които несъмнено ще използвате, когато говорите на тази тема.

Разговорен английски в реална ситуация

Когато гледате филми, имате възможност да чуете фрази от ежедневната реч именно както ще ги чуете и на живо – с конкретен пример и с подходящата интонация. По този начин, когато се наложи да приложите на практика вашия разговорен английски, ще имате много по-голямо самочувствие и увереност, които са безценни в комуникацията.

Разговорен английски и гледане на филми – няколко важни съвета

  • Ако сте решили да съчетаете полезното с приятното, със сигурност като начало трябва да изберете филм, който наистина ви харесва и бихте гледали (в случая повече слушали) повече от веднъж.
  • За да има ефект от това упражнение, е необходимо да се спрете на филм, чието ниво на английски отговаря на вашето. Може и да обичате класическите романтични истории, но например „Ромео и Жулиета“ и английският език на Шекспир би затруднил и по-напредналите.
  • Опитвайте се да повтаряте кратките фрази, за да свиквате с интонацията и произношението.

Наслаждавайте се на желания от вас филм със субтитри, но ги изключете при повторното гледане – едно истинско предизвикателство, ако сте решили да подобрите наистина нивото на вашия разговорен английски.

 

Разгледайте още:

© 2020 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg